ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική εκδήλωση στο λυράρη Γεράσιμο Σταματογιαννάκη

0

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Δάσκαλο της Κρητικής μουσικής Γεράσιμο Σταματογιαννακη πραγματοποιήθηκε στην γενέτειρα του τα Ακούμια Αγίου Βασιλείου παρουσία Αρχών, φορέων και πλήθος κόσμου από όλη την Κρήτη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γεώργιος Μαρινάκης,ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Κακογιαννακης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Χνάρης, Κώστας Δανδουλάκης ,ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής συσπείρωσης Νίκος Μανουσάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Αγίου Βασιλείου Αντώνης Τσουρδαλακης, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής και Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Αμαρίου Γαλάτιος Μοσχονάς, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι Αγίου Βασιλείου Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης, Ευαγγελία Γλαμπεδακη, Αγγελική Πελαντακη, ο Επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου Θανάσης Χαριτάκης .

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείοαπό τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Λάμπης Σιβρύτου και Σφακίων κ. Αθανάσιο Καραχάλιο τον Πρωτοπρεσβύτερο και Εφημέριο Ακουμίων κ Κωνσταντίνο Παπαδομιχελάκη, τον πρεσβύτερο κ Ιωάννη Πιτσιδιανακηκαι συμπροσευχόμενο τον πρώην Εφημέριο Ακουμιων κ Γεώργιο Σταματογιαννακη.

Στην συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από την Αντιπεριφερειάρχη κ Μαίρη Λιονήτου Δημάρχους Γιάννη Ταταράκη και Γιώργο Μαρινάκη την συζυγο του Στέλλα Σταματογιαννάκη και τον υιό του Τιμώμενου και Κρητικό Καλλιτέχνη Στέλιο Σταματογιαννάκη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή,ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης,ο δήμαρχος ΡεθύμνηςΓεώργιος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής ΓαλατιοςΜοσχονάς,ο πρόεδρος της Κρητικής ομοσπονδίας Αυστραλίας -Νεας Ζηλανδίας Αντώνης Τσουρδαλακης,ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακουμιων Γεώργιος Μαρκουλάκης ο οποίος πρότεινε να καθιερωθεί η 1 Αυγούστου κάθε χρόνο να πραγματοποιειται εκδήλωση στα Ακούμιαπρος τιμη του Μεγάλου Δασκάλου Γεράσιμου και ο Γιάννη Κουφαλιτακηςπρώην πρόεδρος του Παγκρητιου συλλόγου Καλλιτεχνών.

Τιμητικές πλακέτες παρέδωσαν στην σύζυγο  Στέλλα Σταματογιαννακη και στον γιό του Στέλιο, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής Γαλατιος Μοσχονάς, ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας -Νεας Ζηλανδίας Αντώνιος Τσουρδαλακης και ο πρόεδρος του πολιτιστικού Ακουμιων-Βρυσσων Αθήνας Μανόλης Μαρινάκης .

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης ανέφερε:

«Εμείς οι Αγιοβασιλιώτες αισθανόμαστε καμάρι και υπερηφάνεια για τον Γεράσιμο Σταματογιαννάκη, αισθανόμαστε όμως και βαρύ το χρέος της διατήρησης της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου.

Όπως ήταν και αυτός περήφανος για την καταγωγή του αφού δεν ξέχασε ποτέ την γενέτειρα του και την έκαναν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο όπου και περιόδευσε.

Ο Γεράσιμος συνέβαλε όχι μόνο στην διάδοση της λαϊκής παράδοση της Κρήτης αλλά στην διαμόρφωση της μαζί με τους μεγάλους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα σε μια ανεξάντλητη σύγχρονη πολιτιστική οντότητα με ήθη και έθιμα, υλικά και πνευματικά πατροπαράδοτα στοιχεία, που έχουν διαμορφώσει τον πυρήνα της ζωής των σύγχρονων Κρητικών και μένουν άσβεστα στο πέρασμα των χρόνων.

Είναι όμως η σειρά μας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές αυτών των σπουδαίων συντοπιτών μας.

Να αναστοχαστούμε το ρόλο μας που δεν είναι άλλος από την διατήρηση και την μεταλαμπάδευση στις επόμενες γενεές της κρητικής παράδοσης, του κρητικού πολιτισμού και της ιστορίας και συνεπώς της ταυτότητας των Κρητικών .

Εκδήλωση σαν την αποψινή μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτό τον στόχο.

Τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους, προβάλλοντας το έργο τους και την παρακαταθήκη τους κυρίως στους νέους που δεν πρόλαβαν να τους γνωρίσουν.

Αναδεικνύουμε τις αναλλοίωτες αξίες του τόπου μας, τον πολιτιστικό θησαυρό της Κρήτης που διατηρείται και εκφράζεται με διάθεση, αγώνα, σεβασμό και μεράκι.

Επίσης προβάλουμε αυθεντικούς καλλιτέχνες και το γνήσιο κρητικό γλέντι της εποχής του αείμνηστου Γεράσιμου τότε που η μουσική και ο χορός έβγαινε από την ψυχή τους όπως έλεγαν οι ίδιοι και όχι από το ποτό περνώντας το μήνυμα στα νέα παιδιά  να αντισταθούν σε κάθε λογής νεωτερικότητα που δεν έχουν σχέση με την κρητική παράδοση αλλά έχουν καταστροφικές συνέπειες.»

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Βιτωρος ενώ την παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου παρουσίασε με τον δικό της μοναδικό τρόπο η Βιργινία Παπυράκη ταξιδεύοντας το κοινό σε μια μεγάλη μελωδική διαδρομή μαζί με του καταξιωμένους καλλιτέχνες:

Μανόλη Αλεξάκη, Κώστα Κακουδάκη, Φανούρη Καλεμάκη, Μιχάλη Μαυράκη, Στέλιο Μπικάκη, Αλέξανδρο Παπαδάκη, Μιχάλη Παυλάκη, Μιχάλη Πετσάκη, Δημήτρη Πρινάρη, Νεκτάριο Σαμόλη, Τζανή Τζανιδάκη, Γιάννη Τσουρδαλάκη, Σήφη Τσουρδαλάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσηςμε την παρουσία τους οι καλλιτέχνες Νίκος Αλεφαντινος, Παντελής Κρασαδάκης , Νίκος Μανιουδακης, Ηλίας Σαββάκης, Μανόλης Κατσαμάς, ΝίκοςΚαραπιδάκης, Νίκος Δελιδακης.

Επίσης συμμετείχαν η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας -Νεας Ζηλανδίας – ο Λαογραφικός όμιλος Τζανιδακη.

Στο τέλος της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο γιος του Τιμώμενου Στέλιος Σταματογιαννάκης και συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές, τους συντελεστές της εκδήλωσης αναφέροντας την αγάπη του για τον πατέρα του και τις διδαχές που του έδωσε στην ανατροφή του αλλά και την καλλιτεχνική γνώση που του έδωσε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ