ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διήμερες εκδηλώσεις για τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κρήτης Κυρό Βασίλειο Μαρκάκη

0

Το διήμερο 29-30 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο μας Εκδηλώσεις Μνήμης και Ευγνωμοσύνης για τον εκ Κεραμέ, Αγίου Βασιλείου, καταγόμενο Βασίλειο Μαρκάκη (1872- 1950), Μητροπολίτη Κρήτης και Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Οι εν λόγω Εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και διοργανώθηκαν από την Ενορία Κεραμέ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, την Τοπική Κοινότητα Κεραμέ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμέ- Αγαλλιανού.

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων εκτυλίχθηκε ως εξής:

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, στις 6:00 μ.μ., έγινε Υποδοχή Λειψάνων του αοιδίμου Μητροπολίτη στον Ι. Ναό του αγίου Δημητρίου Κεραμέ και Αρχιερατικός Εσπερινός στον ίδιο ναό.

Στις 8:30 μ.μ. ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Ηλ. Παπαδάκη: «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΜΜ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ (1872-1950), Ο αντιστασιακός από Αρκαδίας Μητροπολίτης Κρήτης, ο εμπνευστής και πρωτεργάτης της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς», στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, από τους Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο.

Παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ Θεόδωρος, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ Ειρηναίος, Ο Ηγουμενος της Ιεράς Μονής Πρέβελη κ Ιάκωβος ο Δήμαρχος Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Ιωάννης Ταταράκης, η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού Ελένη Γαραντωνακη, ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμου και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκταριος Χαραλαμπακης, ο πρώην Δήμαρχος Αρκαδίου Μανόλης Μανωλακακης και πλήθος κόσμου.

Προηγήθηκε προσλαλιά του Δημάρχου κ. Ιωάννου Ταταράκη ο οποίος αναφέρθηκε στην Μεγάλη Εκκλησιαστικη μορφή αλλά και τον πατριωτισμό του Βασιλείου Μαρκάκη αλλά και στην μεγάλη προσφορά του συγγραφέα Κωστή Παπαδάκη για το μεγάλο πνευματικό έργο που παραδίδει με την συγγραφή του βιβλίου. Στην συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τους ως άνω Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες. Τον λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Κ. Η. Παπαδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ιστορία δημιουργίας του βιβλίου και ευχαρίστησε δεόντως τους Σεβασμιωτάτους Ομιλητές, ενώ ο Εφημέριος της διοργανώτριας Ενορίας και Τελετάρχης της όλης εκδήλωσης, πρωτ/ρος π. Τίτος Λίτινας, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση των εν λόγω εκδηλώσεων Μνήμης και Ευγνωμοσύνης και παρέδωσε δια του Μητροπολιτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ Ειρηναίου τιμητική πλακέτα στον συγγραφέα - φιλόλογο κ Κωστή Παπαδάκη.

Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 30 Ιουλίου 2022, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων ως εξής:

7:00- 11:00 π.μ. τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία χοροστατουντος του Αρχιεπισκοπου Κρήτης κ Ευγενιου, Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ Ειρηναίου, Ρεθύμνης και Αυλοποταμου κ Προδρόμου, του Πρωτοσυγκελου Λάμπης κ Αθανασίου Καραχαλιου και του Ηγουμένου της Μονής Αγίου Πνεύματος Κισσου κ Βαρθολομαίου, ενώ παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειαρχης Μαίρη Λιονη, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Νίκος Κακογιαννακης, ο Ομότιμος Καθηγητής και Άρχων Οφικιαλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ Νικόλαος Ξεξακης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Δανδουλακης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Νεκταριος Χαραλαμπακης, ο διοικητής της Σχολής Δοκιμων Αστυφυλακων Ρεθύμνου Σπύρος Γερμανακης, η εκπρόσωπος του Λιμεναρχειου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κεραμε Γεώργιος Αλεβυζάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δρυμισκου Ελευθέριος Κυριακακης και ακολούθησαν στις 11: 15 π.μ. τα Αποκαλυπτήρια Μνημείου του Πρωθιεράρχου της Εκκλησίας Κρήτης κυρού Βασιλείου Μαρκάκη, στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Στη 12η μεσημβρινή παρατέθηκε φιλοξενία στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμέ, στην οποία παρακάθησαν όλοι οι παραπάνω, ενώ στις 8:00 μ.μ. παρουσία των Σεβασμιώτατων Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ Ειρηναίου, Γορτυνης κ Μακαρίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ Δαμασκηνού δόθηκε θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, με σκηνοθέτη την Μαρία Βασιλάκη, εμπνευσμένη από τη ζωή και τον αντιστασιακό κατά των Γερμανών αγώνα του Πρωθιεράρχου κυρού Βασιλείου Μαρκάκη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ