ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ανέσπερος Μνήμη»: Έκθεση ζωγραφικής με θέμα την προσφυγιά και τον ξεριζωμό

0

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Το βαθύ τραύμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πραγματεύεται η έκθεση ζωγραφικήςπου θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 31 Ιουλίου 2022 στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης στην οδό Αγ. Φραγκίσκου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. 

Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ανέσπερος Μνήμη» διοργανώνεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσιάζει, μνήμες από τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τη θλίψη και τον πόνο της απώλειας.

Ζωγράφος, είναι η Ρεθεμνιώτισσα πολιτικός μηχανικός Εμμανουέλα Πετρακάκη, που φιλοτέχνησε με κάρβουνο 11 γιγαντοέργα, επιχειρώντας να δώσει με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη διάσταση του δράματος του βίαιου εκτοπισμού των Ελλήνων.

Σημαντικό μέρος των έργων αφιερώνεται στα παιδιά της εποχής εκείνης, τα οποία έζησαν τον ξεριζωμό χωρίς να μπορούν να τον κατανοήσουν, ενώ ένα μεγάλο «γιατί» σφράγισε αναπάντητα τις αθώες ψυχές τους και τα βύθισε στον φόβο και την ανασφάλεια.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ανέσπερος Μνήμη» θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στο χώρο έξω από την Περιηγητική Λέσχη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εγκαινίων ομιλητές θα είναι:

Νίκος Δερεδάκης Εκπαιδευτικός – Ιστορικός ερευνητής

Χρυσούλα Σκεπετζή  Εικαστικός - Ποιήτρια

Αποσπάσματα από έργα της Διδώς Σωτηρίου θα διαβάσουν η Μαρία και η Βίκυ Μαράτου

Συντονιστής της εκδήλωσης: Μάνος Γοργοράπτης – Συγγραφέας

Επιμελητής της Έκθεσης: Θωμάς Καντιφές Ηθοποιός – Σκηνοθέτης

Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Μαυράκης  Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνης & Αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης.

Κανονάκι στα μουσικά θέματα που θα ακουστούν παίζει ο Δημήτρης Κολλίντζας.

Η έκθεση ζωγραφικής τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς που στήριξαν την προσπάθειά: Δήμος Ρεθύμνης, ΝΙΝΟΣ Μελετητική -Κατασκευαστική, PET HELLAS, ΙΝΚ Breeze Boutique Hotels, Σταύρος Βουρβαχάκης - Οικονομολόγος και εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ