ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυλαία και τέλος εποχής για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κωφών και Βαρήκοων Ν. Ρεθύμνης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

0

Ως γνωστόν όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους, ο οποίος κάποια στιγμή ολοκληρώνεται. Έτσι ακριβώς συνέβη και με τον «Σύλλογο Κωφών – Βαρήκοων του Ν. Ρεθύμνου ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» του οποίου ο κύκλος ζωής του πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

Ο Σύλλογος από το 1988 που ιδρύθηκε φιλοδόξησε να αποτελέσει ένα ποιοτικό και ζεστό χώρο για την προστασία και προσβασιμότητα των Κωφών του νομού Ρεθύμνου. Αυτή η παντός είδους βοήθεια προς τους Κωφούς – μέλη του επικεντρώθηκε  στην υποστήριξή τους τόσο σε επιτροπές ΚΕΠΑ, βοήθεια σε διερμηνείες, νοσοκομεία, επιτροπές πρόνοιας, επιδόματα όσο, το κυριότερο, στην εύρεση εργασίας των μελών του, τα οποία, κατά πλειοψηφία, έχουν διοριστεί ή πήραν σύνταξη από το δημόσιο και τον δήμο Ρεθύμνου, ΔΕΥΑΡ κ.λπ.

Προφανώς μια μερίδα μελών του συλλόγου πριν από 4-5 χρόνια έκρινε ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητος ο σύλλογος για τους Κωφούς του Ρεθύμνου, όπως πολύ καθαρά αποτυπώθηκε από την απαξίωση που έδειξε η μερίδα των μελών αυτών. Όμως, δεν πειράζει. τα μαθήματα ακόμα και όταν είναι σκληρά είναι πάντοτε χρήσιμα. Έτσι, οι τίτλοι τέλους για τον σύλλογο έχουν πέσει. Απομένουν λεπτομέρειες για να παραχωρηθεί δωρεάν στον Δήμο Ρεθύμνου το ιδιόκτητο γραφείο μας, για να στεγάσει μια προνοιακή  υπηρεσία του δήμου, με μια υπάλληλο διερμηνέα νοηματικής γλώσσας για  να έχουν πρόσβαση οι κωφοί του Ρεθύμνου.

Κρίμα μεγάλο για τον Σύλλογο, μετά μάλιστα την πλήρη ανακαίνιση γραφείου-εξοπλισμού με το οποίο αναβαθμίστηκε σημαντικά, πράγμα που δεν εκτίμησαν ορισμένα μέλη-κωφοί, παρά το ότι ο Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια είχε πάρα πολλές επιτυχίες και πανελλαδική αναγνώριση με τις τόσες δραστηριότητες που είχε πραγματοποιήσει και   επάξια αναγνωριστεί στην κορυφή των Συλλόγων Κωφών Ελλάδας.

Ο Σύλλογος κλείνει αφήνοντας όμως πίσω του ένα μεγάλο κενό και μια λαμπρή παρακαταθήκη. Η χρυσή εποχή για τον σύλλογο ήταν από το έτος 1990 μέχρι το 2015. Τα έτη αυτά σημαδεύτηκαν από ανεπανάληπτες δραστηριότητες, ημερίδες, συνέδρια, εκδρομές, εκδόσεις εννιά βιβλίων με πρακτικά αντίστοιχων συνεδρίων και συμμετοχή σε συνέδρια σε όλη την Ελλάδα. Οργάνωσε και υλοποίησε τρία Ευρωπαϊκά Προγράμματα ως υπεύθυνος φορέας, οργάνωσε έντεκα  συνέδρια - ημερίδες – διημερίδες με ομιλητές σπουδαίους ειδικούς επιστήμονες, οργάνωσε αθλητικούς αγώνες Κωφών, στίβου και ποδοσφαίρου μέσω του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών Κρήτης που ιδρύσαμε στο Ρέθυμνο. Εκτύπωσε και διένειμε δωρεάν εννιά (09) βιβλία με πρακτικά ημερίδων. Ήμασταν από τα δύο – τρία σωματεία Κωφών και Αμεα της Ελλάδος που αποκτήσαμε ιδιόκτητα γραφεία, αγορασμένα το 1993 και ο μοναδικός σύλλογος Κωφών  στην Κρήτη.

Υπογράψαμε το 2000 τέσσερις ετήσιες συμβάσεις με το υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και το τότε συμβούλιο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, προκειμένου να ξαναλειτουργήσει το ίδρυμα, ανατέθηκε στο σύλλογό μας η ευθύνη των προσλήψεων προσωπικού με 8μηνες και 12μηνες συμβάσεις, για τις οποίες ο Σύλλογος χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, για να πληρώνει με ευθύνη του τους εργαζόμενους του ιδρύματος. Επίσης, ο Σύλλογος είχε οριστεί στην Επιτροπή του νόμου 1648/86 σαν εκπρόσωπος των Αμεα στην Επιτροπή προσλήψεων Αμεα στον δημόσιο τομέα από το 1992 μέχρι το 1998.

Αναλυτικά οι δράσεις:

1994: έγιναν τα εγκαίνια των αγορασμένων νέων γραφείων μας.

1995: Ιδρύσαμε τον «Αθλητικό Σύλλογο Κωφών Κρήτης» με έδρα το Ρέθυμνο.

1996: Οργάνωση με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών του 8ου  Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Στίβου Κωφών στο αθλητικό κέντρο ΕΑΚ Γάλλου, καθώς και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου Κωφών στο Ρέθυμνο με μεγάλη συμμετοχή κωφών αθλητών.

Μάϊος 1996: Οργάνωση Ημερίδας στην αίθουσα «Παύλος Βαρδινογιάννης» με ομιλητή τον κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη, πρόεδρο ΕΣΑΜΕΑ με θέμα: «Το αναπηρικό κίνημα μπροστά στον 21ο αιώνα». Την ίδια μέρα ο κ. Βαρδακαστάνης μάς ενεχείρησε και μας ανέθεσε εν λευκώ όλες τις διαδικασίες ίδρυσης και αναγνώρισης από το Πρωτοδικείο του Καταστατικού του σωματείου Αμεα Ρεθύμνου με αίσιο τέλος.

Ιούνιος 1997: Οργάνωση  αθλητικού τουρνουά Κωφών στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ρεθύμνου και στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» με συμμετοχή πέντε αθλητικών συλλόγων Κωφών.

Σεπτέμβριος 1998: Εκδρομή Κωφών σε Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Μονακό

Μάϊος 1999: Οργάνωση ημερίδας για τα 10 χρόνια ζωής και δράσης του Συλλόγου στην αίθουσα του Ωδείου.

Μάιος 1999: Κατάθεση θεμέλιου λίθου προς ανέγερση Ι. Ναού προς τιμήν του Αγίου Μάρκου του Κωφού, προστάτη άγιο των κωφών της Ελλάδος, εντός της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου.

Ιούνιος 1999: Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ηorizon

Ιούνιος 2000: Ημερίδα στην αίθουσα του Ωδείου, Παρουσίαση βιβλίου Πρακτικών Ημερίδας με τίτλο: «10 χρόνια δράσης».

Οκτώβριος 2001: Ευρωπαϊκό συνέδριο «Από την αναπηρία στην ενδυνάμωση του κόσμου των Κωφών» με συμμετοχή Ιταλίας, Ισπανίας, Δανίας, Βελγίου, Ελλάδας, Κύπρου, Αγγλίας με φορέα υλοποίησης την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και το σύλλογο Κωφών Ρεθύμνου στην αίθουσα του ωδείου.

Οκτώβριος 2001: Εγκαίνια, θυρανοίξια σε χρόνο ρεκόρ, του Ι. Ναού Αγ. Μάρκου του κωφού, στον περίβολο της Ι. Μ. Αρσανίου, ο οποίος είναι ο πρώτος και μοναδικός στην Ορθοδοξία.

Οκτώβριος 2001: Ημέρα ευρωπαϊκών γλωσσών. Παρουσίαση, προβολή με οργάνωση από το Σύλλογο Κωφών Ρεθύμνου σε συνεργασία με το ΚΕΕΣΕ του Δήμου Αργυρούπολης Αττικής.

Οκτώβριος 2001: Ημερίδα παρουσίασης βιβλίου Πρακτικών Ημερίδας με τίτλο: «Προοπτικές μετά την επίσημη αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας» στην αίθουσα του Ωδείου.

Σεπτέμβριος 2002: Εκδρομή στην Κύπρο, Αδελφοποίηση με τον Όμιλο Κωφών Λεμεσού Κύπρου

Μάϊος 2003:  «Ευρωπαϊκό έτος ατόμων με αναπηρία», ημερίδα στην αίθουσα ωδείου Ρεθύμνου

Οκτώβριος 2004: Αίθουσα Ωδείου, ημερίδα – παρουσίαση βιβλίου πρακτικών «Οι Κωφοί σήμερα, προοπτικές ένταξής τους σε μια κοινωνία ισότητας και αποδοχής».

Οκτώβριος 2004: Ημερίδα για την πρώτη επέτειο Αδελφοποίησης με τον ‘Ομιλο κωφών Λεμεσού Κύπρου, με τη συμμετοχή Κυπρίων Κωφών, στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνου. Κεντρική ομιλήτρια η τυφλή βουλευτής Επικρατείας, Ρεθεμνιώτισσα, κ. Ελευθερία Μπερνιδάκη.

Απρίλιος 2005: Ημερίδα «Οι κωφοί στην κοινωνία της γνώσης και της συμμετοχής», αίθουσα ΞΕΝΙΑ Ρεθύμνου

2006. Έκδοση – παρουσίαση του βιβλίου Πρακτικών Ημερίδας: «Οι Κωφοί στην κοινωνία της εκπαίδευσης, της γνώσης και της συμμετοχής», στην αίθουσα «Σπίτι του Πολιτισμού».

Ιούνιος 2009: Διημερίδα για τα «20 χρόνια δημιουργικής πορείας 1989-2009», στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

2010: Ημερίδα και έκδοση βιβλίου πρακτικών της διημερίδας «20 χρόνια δημιουργικής πορείας του συλλόγου», στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Το 2005 ο σύλλογος πιστοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε επίσημα σαν μονάδα κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικού δικαίου, από τους πρώτους Συλλόγους ΑΜΕΑ στην Ελλάδα, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο Σύλλογος έλαβε πάμπολλες βραβεύσεις – διακρίσεις για την κοινωνική του προσφορά στους Κωφούς και Αμεα από Υπουργεία, Δήμο, Συλλόγους Κωφών και ΑΜΕΑ, καθώς και από τον αείμνηστο πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ είχε όλα αυτά τα χρόνια συμμετοχή σε Συνέδρια και Ημερίδες σε όλη την Ελλάδα.

Παρουσίασε τρεις παραστάσεις του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος στο Ρέθυμνο, ενώ η «Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας», τιμώντας το σύλλογό μας, συνεδρίασε έξι φορές στο Ρέθυμνο.

           Από την αρχή της ίδρυσής του, ο Σύλλογος ευτύχισε να έχει άξιους και επιφανείς συνεργάτες-εθελοντές οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη το έργο του και το ανέδειξαν.

           Ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή τους στη δημιουργική πορεία του συλλόγου μας από το 1988 μέχρι σήμερα:

Το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, την τότε Νομαρχία Ρεθύμνου και όλους τους διατελέσαντες Νομάρχες. Τους αοίδιμους Μητροπολίτες Θεόδωρο και Άνθιμο, τον πρώην πλέον Μητροπολίτη μας και νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο ο οποίος σε όλα τα χρόνια της ποιμαντορίας του στο Ρέθυμνο κάθε χρόνο προεξείχε στις λειτουργίες στον Ι. Ν. Αγ. Μάρκο του κωφού, τους αειμνήστους  βουλευτές Ρεθύμνου και υπουργούς Γ. Κεφαλογιάννη και Μανόλη Λουκάκη, τους κ.κ. Μιχ. Νεονάκη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Βασ. Γκεγκέρογλου Γ. Σμπώκο, τους πρώην Νομάρχες Βασιλική Μοσιάλου, Σέργιο Τσίφτη, Μανόλη Λίτινα. Γιώργο Παπαδάκη, Μαίρη Λιονή. Τους  δημάρχους Ρεθύμνου και ιδιαίτερα τον αείμνηστο Δημήτρη Αρχοντάκη και κ. Γιώργη Μαρινάκη. Την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και ιδιαιτέρως τους πρ. προέδρους της κ. Κων. Γαργάλη και κ. Ι. Γιαλλούρο,  την Εσαμεα και ιδιαίτερο τον πρόεδρο κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη,  τον κ. Δημήτρη Αετουδάκη, τον Δήμο Ρεθύμνου, την Ι. Μονή Αρσανίου, τη Δ/νση Υγείας Πρόνοιας Ρεθύμνου και τους διατελέσαντες προϊσταμένους από το 1988 μέχρι σήμερα, καθώς και τον αείμνηστο εκδότη των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» Γιάννη Χαλκιαδάκη, τις τοπικές εφημερίδες «Ρεθεμνιώτικα Νέα», «Κρητική Επιθεώρηση», «Ρέθεμνος», «Ελευθερία» και φυσικά όλους τους ανώνυμους συμπολίτες φίλους του Συλλόγου, που πρόθυμα μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ευχαριστούμε, τέλος, θερμά την δικηγόρο κ. Ειρήνη Τσιχλάκη για τη δωρεάν νομική υποστήριξη στη διαδικασία της διάλυσης, ενώ, ιδιαίτερες είναι οι ευχαριστίες μας και στους στενούς μας συνεργάτες όλα αυτά τα 33 χρόνια, αιδεσιμώτατο π. Ν. Νικηφόρο, Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, συνταξιούχο Καθηγητή, ο οποίος έκανε τις διορθώσεις σε όλα τα βιβλία που εκδώσαμε, την κα Μαρία Αρχοντάκη πρώην Αντινομάρχη, Μιχάλη Βερνάδο, συνταξ. εκπαιδευτικό, Ζωή Σιταρένιου-Μπριλάκη, πρώην Αντινομάρχη, Μανούσο Μαραγκάκη, Γιώργο Μποτονάκη, πρ. νομαρχιακό σύμβουλο, Γιώργο Γιακουμάκη, Πρόεδρο ΕΒΕ Ρεθύμνου,καθώς και όλους τους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας.

Από τον πρώην, πλέον, Πολιτιστικό Σύλλογο Κωφών και Βαρήκοων Ν. Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ