ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δείτε όλα τα εικαστικά έργα από την έκθεση εικαστικών "Το ορόσημο του 1821" του Δήμου Μυλοποτάμου

0

Η έκθεση, η οποία παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαφνέδων, ξεκίνησε την λειτουργία της την  Κυριακή 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται κατόπιν παράτασης την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.  

Οργανώνεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ «Ταλλαία 2021 – Διακόσια χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία» του Δήμου Μυλοποτάμου και τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα ‘21» και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου. Φιλοξενεί και  συνεργάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνέδων.

Τα συνολικά 26 έργα της έκθεσης «υπογράφουν» 15 καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν αποδώσει με το ταλέντο τους μνήμες και συναισθήματα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Πρόκειται για τους: Δημήτρη Βουκάλη, ΣήφηΒουκάλη, Νίκο Γλυνιά, Γεωργία Ζηρούνη, Χαρούλα Κανακάκη, Χαράλαμπο Μαραθιανό, Γαβριήλ και Νικηφόρο Νύκταρη, Χαράλαμπο Ουρανό, Γαρυφαλιά Παπαδάκη – Μαστοράκη, Ρεγγίνα Πετούση, Αργυρό Πλεμένου, Σοφία Πολυμίλη, Εμμανουήλ Ρουμπάκη και  ΝίκοΡουσσάκη.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η κ. Κωστούλα Φράρου – Παπαδογιάννη και ο κ. Γιώργος Πολίτης, μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού «Αυλοπόταμος».

Ο απαγχονισμός του Επισκόπου Ρεθύμνης Γερασίμου, Αγίου και Μάρτυρα της τοπικής εκκλησίας, ενέπνευσαν τον ζωγράφο – αγιογράφο Νίκο Ρουσσάκη από το Γαράζο.
Έργο της ζωγράφου Χαρούλας Κανακάκη από το Πέραμα με χρώματα ελληνικά και έντονα συναισθήματα για την ειρήνη και την ελευθερία.
Το 2ο έργο της ζωγράφου Χαρούλας Κανακάκη από το Πέραμα, επίσης με χρώματα ελληνικά και έντονα συναισθήματα για την ειρήνη και την ελευθερία.
Ο «Ευαγγελισμος», έργο σε δύο πίνακες και ο «Αθανάσιος Διάκος» ενέπνευσαν τον ζωγράφο Χαράλαμπο Ουρανό από το Πέραμα.
Ο «Αθανάσιος Διάκος» ενέπνευσε τον ζωγράφο Χαράλαμπο Ουρανό από το Πέραμα.
Ο έφιππος Κολοκοτρώνης και η Παναγία αποτελούν τα ξυλόγλυπτα έργα του γλύπτη Δημήτρη Βουκάλη από το Μελιδόνι.
Η «Θλιμμένη Μπουμπουλίνα» έργο σμιλεμένο σε βράχο και σύνθεση σε άλλα υλικά του Εμμανουήλ Ρουμπάκη από το Χώνος, ο οποίος υπογράφει επίσης το ξυλόγλυπτο καριοφίλι και την σύνθεση «Ειρήνη».
Πίνακας με έμπνευση από την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη του φιλοξενούμενου ζωγράφου από το Ρέθυμνο Νίκου Γλυνιά.
Πίνακας με έμπνευση από την επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα του φιλοξενούμενου ζωγράφου από το Ρέθυμνο Νίκου Γλυνιά.
Ο γλύπτης Χαράλαμπος Μαραθιανός από τις Αλόϊδες, σμίλεψε σε πέτρα την φιγούρα του Παπαφλέσσα.
Ο γλύπτης Χαράλαμπος Μαραθιανός από τις Αλόϊδες, σμίλεψε σε πέτρα την φιγούρα του Κολοκοτρώνη .
Ο ζωγράφος Σήφης Βουκάλης από το Μελιδόνι, με την δική του καλλιτεχνική, οπτική γωνία, εμπνεύστηκε από την Ελληνική Επανάσταση και με δύο έργα του, συνθέτει στον καμβά της μοναδικής έκθεσης.
Έργο του ζωγράφου Σήφης Βουκάλης από το Μελιδόνι.
Η ζωγράφος Γαρυφαλιά Παπαδάκη - Μαστοράκι από το Ρουμελή έδωσε το έργο – γρίφο «1821 – 2021» … χρονολογίες, τις οποίες πρέπει να διακρίνεις να σχηματίζονται από τις φιγούρες που έχουν σχεδιαστεί με μολύβι στον πίνακα.
Η εισβολή των τούρκων και η σφαγή των Αγίων Πέντε Μαρτύρων στην Μονή Κισσού Αγίου Βασίλειου ενέπνευσαν την ζωγράφο Γαρυφαλιά Παπαδάκη – Μαστοράκη από το Ρουμελή.
Η Ελλάδα όπως την φαντάστηκε και την δημιούργησε η Αργυρώ Πλεμένου από την Αγιά.
Οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες Ρεθύμνου, έργο της Σοφίας Πολυμίλη από τον Αχλαδέ.
Ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο οποίος έζησε αρκετά χρόνια στην Σητεία, αποδόθηκε αριστοτεχνικά με μολύβι από την ζωγράφο – αγιογράφο Σοφία Πολυμίλη από τον Αχλαδέ.
Έργο – μυστήριο, που καλεί τον θεατή σε μια βαθειά αναζήτηση για να ανακαλύψει το παρελθόν και το παρόν της Εθνικής Παλιγγενεσίας, δημιούργησαν από κοινού τα αδέλφια Γαβριήλ και Νικηφόρος Νύκταρη από τις Σίσες.
Δύο έργα με τα χρώματα της Ελλάδας να κυριαρχούν, είναι η συμμετοχή της ζωγράφου Γεωργίας Ζηρούνη από το Κρυονέρι.
Δύο έργα με τα χρώματα της Ελλάδας να κυριαρχούν, είναι η συμμετοχή της ζωγράφου Γεωργίας Ζηρούνη από το Κρυονέρι.
Σύνθεση με πέτρα και υλικά της γης η Αγία Λαύρα που «έχτισε» η Ρεγγίνα Πετούση από την Δροσιά - Χώνος.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ