ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αισθήσεις κι ένας αφηγητής» το νέο βιβλίο της Ειρήνης Γαβριλάκη

0

Στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Δημοτικού Κήπου στο Ρέθυμνο παρουσιάστηκε το νέο λογοτεχνικό έργο της αρχαιολόγου και συγγραφέως Ειρήνης Γαβριλάκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και οι Εκδόσεις 24γράμματα με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου το βιβλίο «Αισθήσεις κι ένας αφηγητής».

Αναφερόμενη μεταξύ άλλων στις αισθήσεις η συγγραφέας σημείωσε: «Κι ύστερα και οι άλλες αισθήσεις: η αίσθηση του χρόνου πάντα ανάλογη της προσδοκίας και της εγκατάλειψης, η αίσθηση της μοναξιάς, η αίσθηση της απώλειας, η αίσθηση του ανήκειν, η αίσθηση της ελευθερίας, η αίσθηση του φόβου, του κενού, η αίσθηση του μισού.

Για μένα, η άσκηση έγκειται ακριβώς στο ακόνισμα, το διαρκές τσίγκλισμα όλων αυτών αισθήσεων. Των πέντε βασικών που διευκολύνουν το ζην και των άλλων, των επίσης, βασικών, που ορίζουν το ευ ζην σ’ ένα πιο ψηλό επίπεδο και που επιτρέπουν τη συνειδητοποίηση της κλίμακας, στην οποία εγγράφονται οι ζωές και οι αφηγήσεις μας, οι οποίες δεν αξίζουν χωρίς αισθήσεις, αισθήματα και συναισθήματα».

Ο ίδια λίγο νωρίτερα υπογράμμισε: «Στη λογοτεχνία, οι εικόνες που βασίζονται στην αξιοποίηση των αισθήσεων του αναγνώστη είναι σημαντικές και καθιστούν το πλαίσιο αναφοράς του αφηγήματος, υπαρκτό. Κατ’ αναλογίαν και οι μυθιστορηματικοί ήρωες γίνονται υπαρκτοί, διότι ανταποκρίνονται στις εικόνες, μέσα στις οποίες τούς φανταζόμαστε να κινούνται, να δρουν και να αλληλεπιδρούν. Μέσα από τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις εικόνες αυτές, μας γίνονται κατανοητά τα συναισθήματά τους, οι μοχλοί, δηλαδή, που τους ενεργοποιούν και μας ενεργοποιούν: ως αναγνώστες, αφηνόμαστε στα συναισθήματα που προκαλούν τα μοναχικά βήματα των ηρώων αυτών στις έρημες ή τις πολύβουες πόλεις, οι πόρτες των σπιτιών που τρίζουν και τους τρομάζουν, η βροχή που χτυπάει στο τζάμι τους, οι ήχοι του δρόμου τους, τα ουρλιαχτά τους, η θάλασσα που μόνιμα σκάει στο ακρογιάλι της ποίησης που τους δημιούργησε έτσι ώστε να μας μοιάζουν».

Για το νέο λογοτεχνικό έργο της Ειρήνης Γαβριλάκη, μίλησαν η Δέσποινα Αγγελιδάκη-Πετσαγγουράκη και η Ελεονόρα Μάλλιου, φιλόλογοι και εκπαιδευτικοί.

Την ανάγνωση των κειμένων ανέλαβαν η Σταυρούλα Πετρογιαννάκη και η Μαρία Ψαρρού, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Κωνσταντίνα Κακογιαννάκη, και οι τρεις μέλη της Ομάδας Φιλαναγνωσίας, που η συγγραφέας συντονίζει τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο.

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν η Ελένη Δραμιτινού και η Τίνα Τσιμπίδη με τη μουσική και τα τραγούδια τους.  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ