ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άφησαν εποχή οι ελαιογραφίες του Φρειδερίκου Φήταμ

0

Αποθέωσε στον καμβά το κάστρο της Ρεθύμνης

Σαγήνεψε κυριολεκτικά τους φιλότεχνους συμπολίτες, ο εκλεκτός  Ρεθύμνιος ζωγράφος και καθηγητής Αγγλικών Φρεντ Φήταμ, με την εξαιρετική έκθεσή του στην καρδιά του καλοκαιριού. Και μπορεί η έκθεση των θαυμάσιων  έργων τέχνης να έγινε τον Αύγουστο, όμως ο απόηχός της είναι ακόμη διάχυτος. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ιδανικότερο μέρος  οι ελαιογραφίες  του με θέμα τη Φορτέτζα,  παρά στο θολόσκεπο  κτήριο του πυροβολικού, το οποίο  βρίσκεται εντός των τειχών του εμβληματικού κάστρου που κοσμεί την πόλη μας. Είδαμε τη Φορτέτζα σε όλες της τις εκφάνσεις: με το ηλιοβασίλεμα,  τη ροδοδάκτυλο αυγή, με τη θάλασσα, από κοντινή απόσταση, από μακρινή, με κάθε καιρό και σε υπέροχα  χρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι καταπληκτικοί πίνακες του  Φρεντ θα φιλοξενηθούν σε γκαλερί της Ρώμης, στην πρωτεύουσα της  χώρας της τέχνης,  δεδομένου ότι  άρεσαν ιδιαίτερα στους Ιταλούς ειδικούς .

Η έκθεση ζωγραφικής στη Φορτέτζα, για τη Φορτέτζα, την οποία όπως ομολογεί λατρεύει ο Φρεντ, επεσκέφθησαν πολλοί  Ρεθυμνιώτες οι οποίοι απεκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο πλευρό του Φρεντ Φήταμ και σε τούτη την έκθεση βρισκόταν η  αγαπημένη σύζυγός του και γνωστή σε όλους μας Ασημένια,  πάντα συμπαραστάτης και αρωγός  στο έργο του.

Ο κ Φρεντ Φήταμ εκπλήσσει τους Ρεθυμνιώτες όχι μόνο για το τάλαντόν του στη ζωγραφική αλλά για την αγάπη που έχει για το Ρέθυμνο και τους Ρεθυμνιώτες,  τη φιλομάθεια και δη την ελληνομάθειά του, ενώ διακρίνεται για τη σεμνότητά του. Πριν από χρόνια  ο καλλιτέχνης από τη ‘γηραιά Αλβιώνα’ και απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών θέλησε να μπει στην ελληνική  μέση εκπαίδευση και κατάφερε δίδοντας εξετάσεις να πάρει με άριστα το απολυτήριο Λυκείου.

Αργότερα έκανε μεταπτυχιακό,  τα δε  τελευταία χρόνια  παρακολουθεί με πάθος τα μαθήματα ‘Ελληνικού πολιτισμού και Γλώσσης’  που γίνονται κάθε χρόνο στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης, στα οποία συνεχίζει να είναι άριστος μαθητής, ενώ τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ετυμολογία λέξεων  της αρχαίας ελληνικής. Ωστόσο το μεγάλο πάθος του είναι η ζωγραφική και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα μοναδικά έργα του που κοσμούν τις ρεθυμνιώτικες και όχι μόνο γκαλερί.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Στο Ρέθυμνο ο Φήταμ  γεννήθηκε στην Αγγλία όπου σπούδασε Καλές Τέχνες και Αγγλική Φιλολογία (Cheltenham School of Art και St Paul’s College, University of Bristol). Μετά από τις σπουδές διορίσθηκε καθηγητής ζωγραφικής στο St. Crispin’s School κοντά στο Λονδίνο. Αργότερα, σαν ανήσυχο πνεύμα, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αγγλία και να ανακαλύψει τον κόσμο.

Τελικά βρέθηκε σε μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη που λέγεται Ρέθυμνο, και στο Ρέθυμνο δειλά-δειλά απέκτησε καλούς φίλους, γνώρισε τον θαυμάσιο κρητικό τρόπο ζωής, άρχισε να μαθαίνει την απαράμιλλη άλλα δύσκολη ελληνική γλώσσα, και  γνώρισε την σύζυγό του, Ασημένια.

Εκτός από τις 13 ατομικές εκθέσεις, έχει λάβει μέρος σε 17 ομαδικές εκθέσεις, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι η Biennale στη Φλωρεντία, και τον προσεχή Σεπτέμβριο μια διεθνής έκθεση που διοργανώνεται από την ιστορική Galleria della Biblioteca Angelica στη Ρώμη. Πίνακες και χαρακτικά του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές σε Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και ΗΠΑ.

ΝΙΚΟΛΕΩΝ .Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ