ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στην Πηγή» του βραβευμένου σκηνοθέτη Ηλία Γιαννακάκη

0

Στην κατάμεστη πλατεία, στο κέντρο της Πηγής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Αυγούστου, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στην Πηγή». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος Πηγής - Αγίου Δημητρίου και τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους κατοίκους, αρκετοί από καταγωγής Πηγιανοί και φίλοι της Πηγής, αλλά και οι εκπρόσωποι του Δημοτικού συμβουλίου αντιδήμαρχος Γιώργος Σκορδίλης, η Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου κα Ρένα Κουτσαλεδάκη, το μέλος ΔΣ ΚΕΔΗΡ κα Στέλλα Πατρίκη,  η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, κα Φέφη Βαλαρή, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής

Με ένα ζεστό και εγκάρδιο χαιρετισμό η πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου, κα Μαρία Βαρούχα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε θερμά τόσο τον εμπνευστή, κ. Μανόλη Γιαννακάκη όσο και τον δημιουργό, κ. Ηλία Γιαννακάκη, του ντοκιμαντέρ για την προσφορά τους στο χωριό.

 Προλογίζοντας στη συνέχεια η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κα Πέπη Μπιρλιράκη, ως εκπρόσωπος του Δήμου Ρεθύμνης, αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της προσφοράς, που μαρτυρεί το ενδιαφέρον για την ανάδειξη και την προβολή του τόπου, κάθε τόπου, και τη διαφύλαξη της ιστορίας του και της ταυτότητάς του. Γι’ αυτό και πάντοτε τέτοιες προσπάθειες τυγχάνουν  της υποστήριξης του Δήμου, αυτή τη φορά μέσω του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, τόνισε. 

Η κα Μπιρλιράκη, σε μία σύντομη παρουσίαση που, όπως είπε επιμελήθηκε μαζί με την κα Ρινέττα Βογιατζή- και οι δύο με καταγωγή από την Πηγή-, υπογράμμισε πως η αγάπη αυτή για την Πηγή αναγνωρίζεται ήδη από τον τίτλο, που επιτρέπει, θα τολμούσε να πει κάποιος, υπαγορεύει, μια πολύσημη ανάγνωση, όπως πολυσήμαντη είναι και η λέξη πηγή. Είναι η αρχή, η αφετηρία, η προέλευση, η αιτία. Επιστροφή, λοιπόν, στις πρώτες εικόνες και μυρωδιές, στο οικείο και αυτονόητο πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται τα παιδικά βιώματα, στις εμπειρίες και τις μνήμες, που αθόρυβα μας διαμορφώνουν.

 Επιστροφή, δηλαδή, στον γενέθλιο τόπο, στην Πηγή, για τον εμπνευστή αυτού του ντοκιμαντέρ, τον Μανόλη Γιαννακάκη. Όπως και ο ίδιος τόνισε με συγκίνηση, απευθύνοντας χαιρετισμό και ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους, αυτός ο πόθος είναι συνεχής και αδιάλειπτος και εκδηλώνεται κάθε φορά με διάφορους τρόπους. Ο γυρισμός στο σημείο της εκκίνησης, στον βιωμένο χώρο και σ’ αυτά που του προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ταυτότητά του, σ’ αυτά που δίνουν νόημα και τον κάνουν ξεχωριστό και μοναδικό για τον ίδιο.

Επιστροφή πάλι για τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ, τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Ηλία Γιαννακάκη, σημαίνει επιστροφή στις ρίζες. Γι’ αυτόν, δεν είναι βιωμένος χώρος, είναι όμως ο τόπος καταγωγής. Οι αφηγήσεις και οι ιστορίες, επομένως, θα αποτελέσουν την πηγή απ’ όπου θα αντλήσει το υλικό, για να συνθέσει τη δική του εικόνα για τον τόπο, όχι του απλού παρατηρητή αλλά αυτού που θα οικειοποιηθεί τον τόπο των προγόνων. Η πρόθεση αυτή αποκαλύπτεται από το πρωτο-πρόσωπο σπικάζ που προσθέτει μια διάσταση αμεσότητας και συμμετοχής ως αφηγηματική τεχνική.

Ο αφηγητής παραχωρεί τον λόγο και στους  Κώστα Μυγιάκη, συνταξιούχο δάσκαλο,  Μαρίνο Γαλανάκη, συνταξιούχο δάσκαλο και  Μαρία Λουίζα Τζόγοα-Μοάτσου, αρχιτέκτονα, καθώς και στον Μανόλη Γιαννακάκη δικηγόρο παρ’ Αρείῳ Πάγῳ, που, είτε σε τρίτο είτε σε πρώτο πρόσωπο ξεδιπλώνουν ιστορίες, ενώ η παρεμβολή του σκηνοθέτη συμπυκνώνει τα γεγονότα και γεφυρώνει τις εποχές. Έτσι, η προφορική αφήγηση με τη συνοδεία της μουσικής και την αρμονική συνάντηση με την εικόνα και το σπάνιο αρχειακό οπτικό υλικό που ανήκει στον κ. Γιάννη Μοάτσο, από τη μια περιγράφει και μεταφέρει γνώσεις και πραγματολογικές πληροφορίες και από την άλλη υπογραμμίζει την προσωπική οπτική του σκηνοθέτη με αυτό-αναφορικά σχόλια.

Μετά την προβολή χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο κος Μαρίνος Γαλανάκης και η κα Ρένα Κουτσαλεδάκη, ευχαριστώντας εμπνευστή και δημιουργό και τονίζοντας τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με το φιλόξενο κέρασμα από τον Πολιτιστικό σύλλογο.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Πηγής - Αγίου Δημητρίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Δήμο Ρεθύμνου- ΚΕΔΗΡ για την στήριξη της παραγωγής, καθώς και την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ