ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου παρουσιάζουν τα "Φωτογράμματα" της Μαρίας Δρακάκης

0

Η προσκεκλημένη μας Μαρία Δρακάκη θα μας παρουσιάσει την δουλειά της από την σειρά ¨Φωτογράμματα" όπου θα μας αναλύσει το σκεπτικό αλλά και την τεχνική που χρησιμοποιεί για την δημιουργία τους.
Επίσης θα μας δείξει το βιβλίο που έχει εκδώσει με τον τίτλο "Photograms of a lifetime"
Σε μία σύντομη αναφορά η καλλιτέχνης λέει για αυτή την δουλειά της:
"Φωτογράμματα μιας ζωής…
Τα φωτογράμματα, αποτελούν δημιουργήματα μιας τεχνικής σκοτεινού Θαλάμου, χωρίς τη διαμεσολάβηση φωτογραφικής μηχανής. Είναι τυπώματα μοναδικά, κάτι σαν πολλαπλές εκτυπώσεις της σκιάς του αντικειμένου. Μέσα από τα φωτογράμματα «αντικρίζω» ιβίσκους να χορεύουν, ξύλινα αερόστατα - περιτριγυρισμένα από σπόρους ιπτάμενους. Εκεί, τα μικρότερα αντικείμενα γίνονται σπουδαία και μαζί τους στροβιλίζομαι σαν σε ένα όνειρο... Για μένα συνιστούν μέρος όχι μόνο της καθημερινότητάς μου, καθώς είναι ως φωτογραφήματα μέρος της επαγγελματικής μου ενασχόλησης αλλά και του βαθύτερου γίγνεσθαί μου. Είναι καρπός μιας βαθιάς και συνεχούς πολύχρονης δουλειάς καθώς αποτελούν την ενασχόλησή μου, τα τελευταία 20 χρόνια. Είμαι τόσο ταυτισμένη μαζί τους που φοβάμαι ότι έχω χάσει πλέον την αντικειμενικότητα των έργων μου.
Σας προσκαλώ λοιπόν να ταξιδέψετε, μέσα από το βιβλίο μου - που αποτελεί το αποθησαύριση των έργων αυτών- στον κόσμο τους, να αφεθείτε για λίγο στην ονειρική τους διάσταση και στη φωτοχυσία που αναδύεται μέσα από αυτά…
Το βιογραφικό της είναι:
Η Μαρία Δρακάκη γεννήθηκε κ μεγάλωσε στην Πάρο, με ρίζες απο την όμορφη Κρήτη. Σπούδασε φωτογραφία στην Ακαδημία LEICA. Μια ακτιβιστής και κοινωνικά συνειδητή καλλιτέχνης, ξεκίνησε την καριέρα της ως φωτογράφος ειδήσεων, μετατρέποντας αργότερα το δραματικό δέλεαρ της καθαρής εικόνας σε ασπρόμαυρο. Εκτός από τις ομαδικές της εκθέσεις στην Ακαδημία LEICA ,παρουσιάστηκε στο νησί της Σέριφου η έκθεση "Ορυχεία", ακολούθησε μια ατομική έκθεση με τίτλο "Με όχημα τον Χρόνο" με μεταλλικά τυπώματα. Ταξιδεύοντας δυο φορές στο Κιότο της Ιαπωνίας δημιουργεί την δεύτερη ατομική της έκθεση “Kyoto-One month Neighborhood" και αργότερα την " Μικρή Αναδρομική" .Τέλος, συμμετείχε στο 1ο κ 2ο Photoshere στην Πάτμο/Πάρο και στο διεθνές Festival Pil’ours" στην Γαλλία . Τα τελευταία δέκα χρόνια διδάσκει Α/Μ φωτογραφία στην σχολή Hellenic International Studies in the Arts (HISA), Paros και ασχολείται παράλληλα με την αρχαία "τέχνη" της μελισσοκομίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ