ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Μυστικός δείπνος» του ζωγράφου Δημ. Μαυροματάκη

0

Δώδεκα ποτήρια μαθητών με πορφυρό οίνο και το δέκατο τρίτο του Διδασκάλου, θρυμματισμένο από την προδοσία!

«Πίετε εξ αυτού πάντες......».

Δείπνος σε περιβάλλον υγρό, με ερεβώδεις σκιές, διαβρωμένο από την πνιχτή οσμή της μούχλας που πηγάζει από την υποκρισία!

«Χαίρε Ραββί» και κατεφίλησεν Αυτόν.

Και πέρα μακριά στο βάθος, μέσα από το άνοιγμα του τοίχου, που γκρέμισε η σκαπάνη του συμφέροντος, διακρίνεται στο ροδαλό σούρουπο το μέλλον, το τι μέλλει γενέσθαι, το αποτέλεσμα, η συνέπεια, τα Πάθη, τα βασανιστήρια, το μαρτύριο, η Σταύρωση!

«Ηλί, Ηλί, λιμά σαβαχθανί;»

Αλληγορικός πάντα ο σουρεαλιστής, ταλαντούχος ζωγράφος Δημήτρης Μαυροματάκης, χειρίζεται με εμπειρία την καλλιτεχνική του δεινότητα, καταφέρνοντας μέσα από τα έργα του να εκφράζει σύγχρονα και δυνατά μηνύματα.

Δημιουργώντας, μεταμορφώνει αριστοτεχνικά, διλήμματα και  προβληματισμούς πανανθρώπινους σε πίνακες που καθηλώνουν τον θεατή.

Το εξαιρετικό αυτό επίκαιρο έργο του « Ο Μυστικός Δείπνος» που δημιούργησε το 1997, προξενεί τριγμούς στα δεδομένα της ψυχής και της συνείδησης του ανθρώπου.

Δημιουργεί την ανάγκη για περισυλλογή, απολογισμό και αυτοκριτική.

Ο πιο συγκλονιστικός Δείπνος στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού εκεί αποκαλύπτεται μια προδοσία εις βάρος του ενός και μοναδικού Θεανθρώπου!

Προδοσία! Η εταίρα που όλοι μισούμε και αποστρεφόμαστε, μα που όμως αρκετοί, κάποιες φορές έχουν κοιμηθεί μαζί της!

Είναι τόσα τα θέλγητρά της που αποδομεί το νου και εκμηδενίζει λογική, ήθος, αξιοπρέπεια και αξίες σε όποιον την αγκαλιάσει.

Πιστοί σύντροφοι και βοηθοί της το συμφέρον και η υποκρισία!

Στην εποχή μας σε παγκόσμιο επίπεδο προδίδονται οικογένειες, έρωτες, γάμοι, αγάπες, φιλίες, θρησκείες, πατρίδες, νόμοι, ιδανικά, αξίες, φιλοσοφίες, ήθη! Οτιδήποτε υλικό ή πνευματικό!

Δεν ξεχωρίζει τίποτα πλέον η προδοσία, δεν σέβεται τίποτα! 

Ο άνθρωπος δεν διστάζει να καταθέσει στον βωμό της τον ίδιο τον εαυτό του, να εκπορνεύσει την ψυχή του!

Και δεν γνωρίζω αν στις μέρες μας έχουν απομείνει κάποια ψιχία ενοχών ή μεταμέλειας που ίσως καταφέρουν να δράσουν, όπως έδρασαν στον Ιούδα.

Αλλά η προδοσία δεν πορεύεται ποτέ μόνη της.

Πάντα στο τέλος της, αφού πραχθεί αφήνει το τραγικό στίγμα της.

Τη συνέπεια! Και η συνέπεια είναι πάντα μια Σταύρωση!

Συνοδεία με τις πινελιές του Δημήτρη Μαυροματάκη ας πορευτούμε στις Μεγάλες Ημέρες που έρχονται και ας βιώσουμε τα Άγια Πάθη του Θεανθρώπου με ένα πιο φωτισμένο τρόπο σκέψης και αντίληψης, προβληματισμού και αφύπνισης, αφού λόγω κορωνοιού και φέτος όλα θα είναι διαφορετικά. Είναι ίσως από τις λιγοστές ευκαιρίες που δίνονται στη ζωή του κάθε ανθρώπου, για να πετάξει τα άχρηστα και τα λάθη. Και έτσι πιο ελαφρύς και συνειδητοποιημένος να πορευτεί στις οδούς της αγάπης, που δεν υπάρχουν σταυροδρόμια παρά μόνον ευθείες και που ήταν η μεγάλη αιτία που ήρθε κοντά μας ο Χριστός για να μας την διδάξει, να σταυρωθεί και να αναστηθεί! Γιατί η συνέπεια της αγάπης είναι πάντα μια ανάσταση!

Καλό Πάσχα, χωρίς ΙΟΥΔΕΣ, μόνον με ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 

Αννίτα Πιτσιδιανάκη

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ