ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

24ο Κυνήγι Θησαυρού Ρεθύμνου

0

Το 24ο Κυνήγι Θησαυρού που διοργάνωσαν οι «Αμελέτητοι» αποτελεί πλέον παρελθόν και ιστορία.

Μέσα από γρίφους , δοκιμασίες και τρέξιμο χιλιάδων κυνηγών της ιστορίας της πόλης, η ομάδα  «Εκατσ΄ η Κουτσή Κατσίκα»  βρήκε τον φετινό θησαυρό.

«Τα μπλουζ των ονείρων μας» και η δεκαετία του 80 ήταν το θέμα του φετινού παιχνιδιού στο οποίο συμμετείχαν 45 ομάδες

Η «Έκατσ’ η Κουτσή Κατσίκα» ως «Δανάη» κατάφερε να κλείσει ραντεβού και συναντήσει τελικά τον «Καπετάνιο Γιώργο».

Στην «Κορφή» στα Τρία Μοναστήρια, σε ένα παγκάκι με θέα, ολοκληρωθηκε η διαδρομή των γρίφων ενός εξαιρετικού παιχνιδιού, το οποίο κράτησε σε εγρήγορση όλες τις ομάδες έως το τέλος.

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Γρίφος 1

O μεγεθυντικός φακός εστίαζε πάνω στις δαγκάνες του σκορπιού, οι οποίες στην αρχαιότητα ήταν γνωστές ως ‘Χηλαί Σκορπιού’ και αποτελούσαν το γνωστό σημερινό ζωδιακό αστερισμό Ζυγό όπως ονομάστηκε έτσι (Libra) κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Eπιπλέον, ο σχηματισμός πάνω στα κόλλυβα παρέπεμπε στον αστερισμό Ζυγό (Λατινικά: Libra, συντομογραφία: Lib) όπως αυτός μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι. Η γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες φράση «In memory of…» πάνω στο δίσκο με τα κόλλυβα παρέπεμπε τελικά στη Libra, τη γνωστή disco επί της λεωφόρου Κουντουριώτη.

Γρίφος 2

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ, ΠΡΑΣΣΕΣ

Γιορτάζει 24 Σεπτεμβρίου.

Το 1943 την ημέρα της γιορτής της Παναγίας της Μυρτιδιωτισσας την 24η Σεπτεμβρίου , οι Γερμανοί σκότωσαν 4 κατόικους και πήραν ομήρους 23 για την Γερμανία. Τελικά επέστρεψαν μόνο οι 6 ...

Στην περιοχή κοντά στο χωριό είναι η παλιά πανυψηλη γέφυρα με τα 3 τόξα.

Γρίφος 3

Το υποθετικό μενού ημέρας που παρατηρούσε το νεαρό ζευγάρι σε συνδυασμό με την προτροπή της κοπέλας να κατέβουν για χορό παραπέμπει στο Δελφίνι που ήταν η λύση του γρίφου. Στο επάνω επίπεδο του λειτουργούσε φοιτητικό εστιατόριο ενώ στο υπόγειο του γινόταν οι χοροί γυμνασίων & λυκείων της πόλης και διάφορες χοροεσπερίδες. Σημείο κλειδί όμως για να λυθεί τάχιστα & άμεσα ο γρίφος ήταν το φιλέτο "Όρκα". Η όρκα που χαρακτηρίζεται με τον παραπλανητικό όρο "δολοφόνος φάλαινα" (killer whale), είναι στην πραγματικότητα δελφίνι και μάλιστα το μεγαλύτερο είδος δελφινιού στον πλανήτη.

Γρίφος 4

Το παλιό κουδούνι σχολείου ̟που απεικονιζόταν στην φωτογραφία Β1 με το ερωτηματικό ̟παρέ̟πεμ̟πε στο να βρουν οι κυνηγοί τη σχέση του γρίφου με π̟αλιό εκ̟αιδευτήριο. Οι συνδεδεμένες με clip φωτογραφίες Α1 & Α2 ( Μέγαρο

Πα̟παδάκη και δημοτικός χώρος στάθμευσης επί της Γιαμ̟πουδάκη)π̟αρέ̟πεμ̟παν στο παλιό ιδιωτικό «Πυθαγόρειον Λύκειον», στη θέση Α1 του οποίου ο αύλειος χώρος ήταν στη θέση Α2 του σημερινού δημοτικού χώρου στάθμευσης. Κατ’αναλογία, όπως έδειχναν και οι συνδετήρες, η φώτο Β2 (Δημαρχείο) παρέ̟πεμ̟πε στον αύλειο χώρο του ιδιωτικού γυμνασίου-λυκείου-οικοτροφείου «Παλλάδιον» ε̟ί της Γερακάρη, του οποίου το όνομα ήταν και η λύση του γρίφου ̟που αναζητούσαμε στην φώτο Β1.

Γρίφος 5

Μέσα στο κρυπτόλεξο υπήρχαν τα ονόματα 18 προηγούμενων δημάρχων του Ρεθύμνου. Αφού οι κυνηγοί έβρισκαν τα ονόματα των δημάρχων, μετρούσαν τον αριθμό εμφάνισης του κάθε γράμματος. Στη συνέχεια έβαζαν σε κάθε ζυγαριά το γράμμα αυτό το οποίο εμφανιζόταν τόσες φορές όσες έγραφε η ζυγαριά. Με αυτό τον τρόπο, έβγαινε η λέξη ΨΙΤΤΑΚΟΣ. Η λέξη αυτή (που παρουσιάζεται και άλλες φορές ως Πιττακός στη βιβλιογραφία) αναφέρεται στον Εμμανουήλ Δορυφόρο, ο οποίος ήταν ο πρώτος βιβλιοδέτης του Ρεθύμνου και ίσως και ο πρώτος βιβλιοπώλης. Με τον τρόπο αυτό τα γράμματα του γρίφου τιμούσαν έναν «υπηρέτη» των γραμμάτων στο Ρέθυμνο.

Γρίφος 6

Η αφίσα από την ταινία "Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού" είχε παραλλαχθεί στο γρίφο και στην δεξιά πλευρά της είχε προστεθεί η εικόνα του Αγίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου, μίας από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες των αιγυπτιακών ερήμων, που ήταν και η λύση στο "ΠΟΙΟΣ" του ερωτήματος μας.

Η πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 1981. Η πρώτη της παγκόσμια προβολή έγινε 189 ημέρες πριν, δλδ στις 12 Ιουνίου του 1981.Την

ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη του Αγίου Ονουφρίου του Αιγυ̟τίου από την Εκκλησία μας . Η αφίσα είχε παραλλαχθεί και στο κάτω της μέρος, στα ονόματα των συντελεστών της και αντί του σωστού ονόματος του σεναριογράφου LAWRENCE KASDAN είχε τοποθετηθεί το όνομα LAWRENCE RISVAN. Η αλλαγή αυτή οδηγούσε στο Ρισβάν Μετόχι η οποία ήταν και η σωστή απάντηση στο ερώτημα "ΠΟΥ", καθώς στη δεξιά βραχώδη όχθη του φαραγγιού του ανοίγεται μεγάλη σπηλιά, στην οποία υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου.

Γρίφος 7

Mία ελαφρά παραλλαγμένη μορφή από ευχαριστήριο της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου προς τον κ.Γ Βογιατζάκη, Γενικό διευθυντή Φοίνικος, σε τοπική εφημερίδα της εποχής. Ο κ. Βογιατζάκης το 1974 χρηματοδότησε την ανέγερση του οικοδομήματος δίπλα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, με σκοπό να υπάρχει στέγη για τους άπορους μαθητές. Το σύνολο του οικοδομήματος ονομάσθηκε «Βογιατζάκειο Εκκλησιαστικό Κέντρο Νεότητας» που ήταν και η λύση του γρίφου .

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το 24ο Κυνήγι Θησαυρού ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής στο Κέντρο «Γεράνι Παλλάς».

Καλεσμένος των «Αμελέτητων» ήταν ο καλλιτέχνης Τόνυ Σφήνος, ο οποίος μαζί με το συγκρότημα του «PLAYMATE» διασκέδασε τους κυνηγούς σε ένα πάρτυ επενδυμένο με μουσική της δεκαετίας 1980-90.

Οι «Αμελέτητοι» παρουσίασαν την ιστορία του έρωτα δύο νέων (Γιώργος και  Δανάη) των οποίων τα βήματα θα ακολουθούσαν οι ομάδες στην νέα τους συνάντηση.

Οι ομάδες παρέλαβαν τα καθιερωμένα αντικείμενα εκκίνησης του παιχνιδιού τα οποία ήταν μία μπλούζα, όπου πάνω ήταν σχηματισμένη μια καρδιά με 21 κάστανα και στο κέντρο της ήταν ο αριθμός που αντιστοιχούσε στη σειρά συμμετοχή τους.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Η διαδικασία του Σαββάτου ξεκινησε στις τρεις το απόγευμα.

Η μπλούζα που είχαν πάρει το βράδυ του χορού της Παρασκευής οι ομάδες οδηγούσε στο κατάστημα «ΚΑΣΤ21» στην παλιά πόλη, γνωστό κατάστημα των 80s του Καστανιά.

Εκεί παραλάμβαναν  μία κονσέρβα ΖWAN. Οι κυνηγοί έπρεπε να κατευθυνθούν στο παλιό κατάστημα SWAN  μετέπειτα «Μήλο».

Στους κυνηγούς δινόταν από εκεί ένας τιμοκατάλογος παντοπωλείου με προϊόντα πρώτης ανάγκης τα οποία αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένα «καντάρια αγάπης».

Οι κυνηγοί έπρεπε να πάνε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο με την ανάλογη προσφορά όπου τους δινόταν μία ηλεκτρονική διεύθυνση στο youtube.

Ο υποτιθέμενος χρήστης Customs (Τελωνείο) Reth είχε ανεβάσει video που έδειχνε τον Δ. Παπαμιχαήλ από γνωστή ταινία της δεκαετίας του 60 να τραγουδάει το τραγούδι «να ζήσει η φτωχολογιά». Οι κυνηγοί έπρεπε να πάνε στο ενετικό λιμάνι στο  τελωνείο όπου ψάρεψαν μπουκάλια με την απόχη.

Μέσα σε κάθε μπουκάλι υπήρχε το μήνυμα

«ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 8

ΣΤΙΣ 8.40 (8:50 ή 9:00 ανάλογα με το χρώμα του μπουκαλιού)

WITH YOUR BOTTLE».

Το μήνυμα αυτό ήταν το ραντεβού για την έναρξη του παιχνιδιού της Κυριακής έξω από το παλιό καφέ “AFTER EIGHT”.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του Σαββάτου οι κυνηγοί έκαναν προπόνηση στα βήματα που ήταν αναγκαία ώστε να εξοικειωθούν με τον τρόπο τσεκαρίσματος της Κυριακής ..

ΚΥΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γρίφος 1

Τα παλιά γραφεία της Ολυμπιακής στη Λεωφόρο Κουντουριώτη.

Γρίφος 2

Για το τσεκάρισμα του 1ου  γρίφου στο Δημαρχείο έμπαινε στο χέρι ένα βραχιόλι με ταυτότητα νεογνού το οποίο είχε ένα καρτελάκι στην πάνω πλευρά του οποίου έγραφε ΑΡΡΕΝ και στην πίσω του 26/11 (ημέρα εορτασμού του Αγ. Στυλιανού).

Η λύση ήταν η παλιά μαιευτική κλινική Κωνσταντινίδη - Άγιος Στυλιανός.

Γρίφος 3

Ο 3ος γρίφος παρουσίαζε ένα υποτιθέμενο εισιτήριο μουσείου όμως μπορούσε εύκολα κάποιος να διακρίνει από την γνώριμη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση νεαρού κυνηγού. Το εισιτήριο έφερε την σφραγίδα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του πρώτου αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου στην οδό Καστρινογιαννάκη οπού ήταν και η λύση του γρίφου- το οποίο ήταν και η απαρχή του σημερινού αρχαιολογικού Μουσείου τής πόλης.

Γρίφος 4

Ο τέταρτος γρίφος ήταν μια ελαφρώς παραλλαγμένη αφίσα που κυκλοφόρησε το 1928 από την εταιρεία LLOYD TRIESTINO διαφημίζοντας τα ταξίδια που ̟ περιλάμβαναν την Ελλάδα. Στο επάνω αριστερό άκρο είχε τοποθετηθεί το σήμα της εταιρείας ενώ το βασικό στοιχείο λύσης του γρίφου ήταν οι ναυτικές σημαίες. Κάθε σημαία αντι̟προσω̟πεύει κι ένα γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου. Οι Κυνηγοί κάνοντας τις ανάλογες αντικαταστήσεις κατέληγαν στο όνομα LLOYD TRIESTINO  που τους ̟παρέ̟πεμ̟πε στο τότε πρακτορείο της εταιρείας στο σημερινό κατάστημα Savodor δίπλα στο Λύκειο Ελληνίδων οπού ήταν και η λύση του γρίφου.

Γρίφος 5

Ο π̟έμ̟τος γρίφος περιείχε τις φωτογραφίες από διάφορες ̟προσω̟πικότητες του πολιτισμού τόσο από το Ρέθυμνο όσο και από την υ̟πόλοι̟πη Ελλάδα. Στο περιθώριο της κάθε φωτογραφίας δινόταν μία αφιέρωση από κρίσιμα στοιχεία του έργου ή της ζωής της κάθε ̟προσω̟ικότητας ώστε οικυνηγοί να εντοπίσουν ποια ήταν τα π̟ρόσω̟πα. Κάτω από κάθε φωτογραφία υπήρχαν κενά πλαίσια και αυτό ̟ου έμενε να γίνει ήταν να πάρουν τον αριθμό των γραμμάτων από την ανάλογη θέση του επωνύμου της κάθε ̟προσω̟πικότητας (σε αυτό βοηθούσε και ο τίτλος του γρίφου ̟ου έγραφε

…Γράμματα Ε̟ωνύμων…) και να κάνουν τις ανάλογες προσθαφαιρέσεις. Για παράδειγμα στη πρώτη φωτογραφία εμφανιζόταν ο Εμμ. Βυβιλάκης και 5 κενά πλαίσια κάτω από τη φωτογραφία στο κέντρο. Οι κυνηγοί έπαιρναν τα γράμματα ΒΙΛΑΚ ( τα 5 μεσαία από το όνομα ΒΥ – ΒΙΛΑΚ – ΗΣ) και προχωρούσαν με τις επόμενες φωτογραφίες κάνοντας τις ανάλογες προσθαφαιρέσεις οπότε και κατέληγαν στη λύση του γρίφου από τη φράση ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΕΑ.

Γρίφος 6

Ο έκτος γρίφος δινόταν με ένα cd στο οποίο ακουγόταν η φωνή του Διονύση Σαββό̟πουλου ̟που τραγουδούσε με παιδιά στην παράσταση Οδυσσεβάχ. Οι κυνηγοί οδηγούνταν στο 10Ο δημοτικό σχολείο στον Τσεσμέ στην οδό Ευκλείδη όπου ήταν και η λύση του γρίφου, η οποία είχε ονομασθεί έτσι προς τιμήν του ανθρωπιστή γιατρού Ευκλείδη Μιχαήλ του οποίου το πραγματικό επίθετο ήταν Σαββό̟πουλος αλλά επικράτησε με το ‘Ευκλείδης’ εξαιτίας της μεγάλης του έφεσης στα μαθηματικά.

Γρίφος 7

Ο έβδομος γρίφος ήταν ένα ̟παρα̟ποιημένο δελτίο εμβολιασμού π̟ου απεικόνιζε την Καλλιρόη Παρρέν Σιγανού και τη Βασίλισσα Όλγα, ιδρυτικά μέλη του Πατριωτικού Συνδέσμου Ελληνίδων ̟που μετεξελίχθηκε αργότερα σε ΠΙΚΠΑ (Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως) όπου ήταν και η λύση του γρίφου.

Γρίφος 8

Ο όγδοος γρίφος ήταν ένα κουτί πίτσας στηνκάτω πλευρά του οποίου είχε ένα αυτοκόλλητο ̟ου έγραφε «Εγγύηση α̟πόλαυσης ̟ πάνω από 80 χρόνια» με ένα μάγειρα π̟ου στο καπέλο του έγραφε MAYOR (Δήμαρχος). Στο εσωτερικό του κουτιού ήταν μια φωτογραφία από πίτσα λαχανικών που έφερνε στο μυαλό τον Δημοτικό Κήπο, α̟ποτυ̟πωμένη με το ακριβές σχέδιο του και με ένα ξεχωριστό «̟παιδικό κομμάτι» εκεί οπού υπάρχει π̟αιδότο̟πος. Σε συνδυασμό με το αυτοκόλλητο -το οποίο παρέπεμπε στον δήμαρχο Πετυχάκη που υλοποίησε την ιδέα - οδηγούσε στον Δημοτικό Κήπο

όπου ήταν και η λύση του γρίφου.

Γρίφος 9

Ο ένατος γρίφος ήταν μια ̟παρα̟ποιημένη έκδοση ̟πρωτοσέλιδου Ηρακλειώτικης εφημερίδας του 1939 σε στήλη της ο̟ποίας γινόταν ιδιαίτερη αναφορά σε διάσημο Ρεθεμνιώτικο ιατρικό και νοσηλευτικό χειρουργικό επιτελείο. Ο γρίφος οδηγούσε στον γνωστό Ρεθεμνιώτη γιατρό-χειρούργο της ε̟ποχής, με ειδίκευση στις ε̟πεμβάσεις στομάχου, Μάρκο Μ̟πριλλάκη η οδός του ο̟ποίου ήταν και η λύση.

Γρίφος 10

Ο δέκατος γρίφος δινόταν με ένα cd και περιείχε μία αφήγηση του Αλέξη Κωστάλα, στην ο̟ποία δεν υ̟πήρχε καμία χρονολογική ή ιστορική συνέπεια στα όσα έλεγε καθώς η ιστορία που αφηγούνταν ήταν εντελώς φανταστική και πλασμένη σχεδόν με το σύνολο των τίτλων της ποιητικής συλλογής του Γιώργη Καλομενό̟πουλου η οδός του ο̟ποίου ήταν και η λύση του γρίφου στην οποία τους καλούσε ο Αλέξης Κωστάλας στο τέλος της αφήγησης.

Γρίφος 11

Στον ενδέκατο γρίφο οι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν τα ψαλίδια τους και σχημάτιζαν ένα ζάρι. Στο ζάρι εξαρχής ήταν α̟ποτυ̟πωμένοι οι αριθμοί 1,2 3και χρησιμοποιώντας τη λογική ότι οι απέναντι πλευρές του ζαριού έχουν άθροισμα 7 συμπλήρωναν στις κατάλληλες πλευρές τους αριθμούς 4,5 και 6 που έλειπαν. Σε κάθε πλευρά του ζαριού ήταν γραμμένη μία λέξη- ναυτικός όρος. Οι κυνηγοί έπαιρναν από κάθε λέξη το γράμμα που αντιστοιχούσε στον αριθμό του ζαριού της αντίστοιχης πλευράς και ̟προέκυ̟πτε η λέξη ΣΚΕΡΟΣ που ̟ οδηγούσε τους κυνηγούς στο παλιό καρνάγιο στην δυτική π̟λευρά της Φορτέτζας δίπλα στην ταβέρνα Ηλιοβασιλέματα όπου ήταν και η λύση του γρίφου.

Γρίφος 12

Μια υποθετική σουλτανική εγκύκλιος αναθεμάτιζε τον «στρατηγό» που προσπάθησε να αλώσει το Φρούριο του. Όλα τα στοιχεία μέσα στο γρίφο οδηγούσαν στο μεγάλο Γάλλο Φιλέλληνα αξιωματικό, κορσικανικής καταγωγής, π̟ου γεννήθηκε στην Κρήτη Ζοζέφ Βαλέστρα. Λύση του γρίφου η πλατεία στου Γάλλου ̟.

Γρίφος 13

Ένα παρα̟οιπημένο λογότυπο αμερικάνικου ραδιοφωνικού σταθμού. Οι κυνηγοί έβλεπαν πολύ εύκολα μπαίνοντας στη διεύθυνση του σταθμού ότι το λογότυπο είχε π̟αρα̟ποιηθεί και είχαν προστεθεί οι λέξειςSPEAK – WRITE εκτός α̟πό το LISTEN. Οι τρεις αυτές αναφορές και το π̟ασιφανές KDAY κατεύθυναν  τους κυνηγούς στα Κ.Δ.Α.Υ ή τα σημερινά  ΚΕΔΔΥ στην οδό Ψαρού .

Γρίφος 14

Ένα πόστερ – πάζλ με τα στρουμφάκια  να δουλεύουν σε ένα λατομείο νότια της Φορτέτζας καθώς τραγουδούσαν ΛΑ ΛΑ ΛΑ ενώ ο Δρακουμέλ σκεφτόταν ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΜΕΡΑ και αυτή. Λύση ήταν τα παλιά λατομεία Λαμέρα πίσω από το σημερινό κτίριο της εφορίας .

Γρίφος 15

Μια στιχομυθία ενός άνδρα και μιας γυναίκας με ντύσιμο των ̟πρώτων δεκαετιών του αιώνα, σε συνδυασμό με τη λέξη γερόντισσα παρέπεμπε στο ζεύγος Γέροντα. Ένα εξαίρετο ζευγάρι μουσικών πανελληνίου φήμης το οποίο π̟έρασε από το Ρέθυμνο για μία πενταετία στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Το σημείο ταυτοποίησης του γρίφου ήταν το παλιό ωδείο στο τζαμί Βαλιδέ στο οποίο και δίδασκε το ζεύγος μέχρι την αναχώρηση του από το Ρέθυμνο.

Γρίφος 16

Ένα υποθετικό γράμμα ενός πατέρα προς το γιό του με σαφείς  αναφορές στον  Γερμανό σφαγέα Φριτς Σούμ̟περτ. Λύση του γρίφου τα γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης Ρεθύμνου (Kreiskommandatur) όπου και ̟πρωτοεμφανίστηκε ο Σούμ̟περτ ως διερμηνέας.

Γρίφος 17

Ένα γράμμα φαντάρου από το Αλβανικό μέτωπο προς τη μητέρα του ενώ σημειωμένη με εισαγωγικά εντός του κειμένου ήταν η φράση «Ζωή θα πει προσφορά και προσφορά θα πει ζωή». Αναφορά για την Μαρία Παπαϊωάννου, γνωστή ως «Μάνα του Στρατιώτη», της οποίας η πλατεία ήταν η λύση του γρίφου.

Γρίφος 18

Μια παραποιημένη έκδοση της πρώτης σελίδας του λευκώματος του αείμνηστου Ρεθεμνιώτη καλλιτέχνη Νίκου Αλεξίου με τον τίτλο «The End» ο οποίος αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη Biennale της Βενετίας το 2007. Λύση του γρίφου ήταν το σπίτι του Νίκου Αλεξίου.

Γρίφος 19

Μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή. Οι κυνηγοί διόρθωναν τις λάθος νότες ενώ  έπρεπε να πάρουν συγκεκριμένα γράμματα από το πληκτρολόγιο του και με αυτό τον τρόπο προέκυπτε η φράση ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΑ ΓΑΓΑΝΗ  το μαγαζί του οποίου ήταν και η λύση του γρίφου.

Γρίφος 20

Οι κυνηγοί έπαιρναν ένα μπουκάλι ρετσίνα το οποίο αντί για χάρτινη ετικέτα είχε κολλημένο πάνω του ένα ύφασμα το οποίο παρέπεμπε στο κατάστημα που εμπορευόταν έτοιμα ενδύματα γνωστό ύφασμα του εργοστασίου Ρετσίνα στην οδό Αρκαδίου.

Γρίφος 21

Μια συνταγή για γλυκό κουταλιού με Καρπούζι. Ηλύση ήταν ο Φούρνος Καρπουζάκη .

Γρίφος 22

ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ

Ο τελικός γρίφος είχε ένα χάρτη του Ρεθύμνου με οριζόντιες και κάθετες γραμμές και ερωτήσεις δίπλα του οι οποίες αφορούσαν την ιστορία των πρωταγωνιστών Δανάης και Γιώργου. Οι σωστές απαντήσεις αντιστοιχούσαν σε  συντεταγμένες του χάρτη όπου υπήρχαν και ψηφία στο κάθε τετράγωνο . Με τα ψηφία οι κυνηγοί σχημάτιζαν ένα αριθμό κινητού τηλεφώνου και ο πρώτος που θα έπαιρνε τηλέφωνο καλούνταν να συναντήσει το Γιώργο στο ύψωμα δίπλα στην ταβέρνα Κορφή φέρνοντας μαζί του και τη Δανάη.

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γρίφος 1

Ένα υποτιθέμενο γράμμα από κάποιον Νικολή ο οποίος ανησυχούσε για κάποιες ύποπτες κινήσεις και αντιφεγγίσματα στον Κουλέ. Τα στοιχεία του γρίφου οδηγούσαν στον πύργο του Μαρουλά

Γρίφος 2

Παράπονα Τούρκων υπηκόων σχετικά με την ονομασία του τόπου τους γιατί το όνομα που τους χαρακτήριζε ήταν απαγορευμένο 4 φορές από τη θρησκεία τους . Το όνομα του τόπου έστελνε τους κυνηγούς στα Μικρά Ανώγεια τα οποία ονομαζόταν και Ανώγεια των Χοίρων.

Γρίφος 3

Ένας διάλογος μεταξύ δύο γυναικών σχετικά με το μάτιασμα. Η θεοσεβούμενη Κατίνα συμβούλευε την Μαριώ να πάει σε Άγιο και όχι σε Μάγο. Ο γρίφος παρέπεμπε στον Άγιο Κυπριανό, ο οποίος διαθέτει κλίτος στην εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

Όσες ομάδες ολοκλήρωναν το προαιρετικό παιχνίδι είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Με το Joker  μπορούσαν να περάσουν κάποιο γρίφο που είχαν κολλήσει και να παίξουν τον αμέσως επόμενο.

 

Επιγραμματικά

Το παιχνίδι των «Αμελέτητων» είχε αρκετές καινοτομίες και θετικά χαρακτηριστικά.

Πρώτο χαρακτηριστικό ήταν ότι οι ομάδες είχαν διαφορετικό χρόνο εκκίνησης ανάλογα με το χρώμα του μπουκαλιού που είχαν ψαρέψει την προηγούμενη ενώ είχαν κατηγοριοποιηθεί σε πέντε διαφορετικούς κυλιομένους  τρόπους τσεκαρίσματος.

Σημαντική πρωτοτυπία και καινοτομία ήταν το παράλληλο παιχνίδι.

Στις 10:15 το πρωί οι ομάδες ξεκίνησαν μια νέα διαδρομή, παράλληλη με το κυρίως παιχνίδι. Η διαδρομή αυτή, εφόσον ολοκληρωνόταν, έδιδε στις ομάδες την ευκαιρία να κερδίσουν ένα joker το οποίο μπορούσαν να ανταλλάξουν με γρίφο που δεν είχαν λύσει και να προχωρήσουν στον επόμενο.

Οι γρίφοι στο σύνολο τους ήταν μονοσήμαντοι στην λύση τους , κάτι που δεν συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Η τοπική ιστορία, οι ευφυείς λύσεις, η ποικιλία των γρίφων και το γρήγορο tempo έβαλαν όλους τους κυνηγούς στο παιχνίδι.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές  «Αμελέτητους» και στην νικήτρια ομάδα «Έκατσ΄ η Κουτσή Κατσίκα».

 

 

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Τελικό γρίφο πήραν:

ΕΚΑΤΣ΄ Η ΚΟΥΤΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ (4:54:54 μμ)

ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ (4:55:16 μμ)

ΓΑΛΑΤΕΣ (5:17:53 μμ)

ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ (5:19:30 μμ)

ΜΑΛΑΓΑΝΕΣ (5:21:39 μμ)

ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ (5:23:16 μμ)

Τον 21ο γρίφο πήραν:

ALTER EGO (5:00:45 μμ)

ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ – ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ (5:16:32 μμ)

ΟΙ ΑΛΛΟΙ (5:16:54 μμ)

ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ (5:18:45 μμ)

ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ (5:19:14 μμ)

ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ (5:19:44 μμ)

ΧΟΧΛΙΟΙ (5:20:31 μμ)

Τον 20ο γρίφο πήραν:

ΓΚΟΥΣΓΚΟΥΝΗΔΕΣ (5:05:59 μμ)

ΚΡΑΣΟΚΟΥΡΟΥΠΕΣ (5:08:22 μμ)

ΠΛΑΝΗΤΕΣ & ΑΝΕΣΤΙΟΙ (5:13:20 μμ)

ΑΡΚΑΛΟΙ (5:14:59 μμ)

ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ (5:15:38 μμ)

CARNIVALOI (5:18:27 μμ)

Τον 19ο γρίφο πήραν:

ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ (4:22:47 μμ)

ΤΖΙΤΖΙΚΟΤΡΙΧΗΔΕΣ (4:48:29 μμ)

ΛΕΣΧΗ ΜΑΜΟΥΝΩΝ (5:03:27 μμ)

ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ (5:06:19 μμ)

ΣΟΙ – ΑΝΑΜΑΖΩΞΑΡΗΔΩΝ (5:14:33 μμ)

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (5:20:07 μμ)

ΦΕΥ…ΓΑΤΟΙ (5:20:49 μμ)

ΜΠΑΓΑΣΕΣ (5:22:09 μμ)

ΠΑΡΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΥΛΑ (5:22:30 μμ)

 

Του Ηλία Ν. Λουλούδη Μαθηματικού

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ