ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πελαγίδης (Τράπεζα της Ελλάδος): Μέχρι τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα και τυπικά

0

«Η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, με δεδομένες τις ημερομηνίες που βαθμολογούν, είτε τον Οκτώβριο είτε τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει αυτό το θέμα, θα έχει λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και τυπικά» δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

«Η Ελλάδα έπρεπε να έχει την επενδυτική βαθμίδα από πέρσι»

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», σημείωσε μάλιστα ότι από πέρσι έπρεπε να είχε λάβει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχουν όμως διάφορες επιφυλάξεις, μια εξ αυτών η πολιτική σταθερότητα.

«Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι έλλειμμα ανάπτυξης, χρηματοδοτείται από επενδύσεις»

«Έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος και οι άνθρωποι που χειρίζονται τα ζητήματα αυτά, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Μια επιφύλαξη που υπάρχει είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» προσέθεσε. «Μέχρι στιγμής μπορεί να υπάρχουν προβλέψεις οργανισμών που λένε ότι θα συνεχίσει να είναι 9% του ΑΕΠ που ήταν και κάτι παραπάνω το προηγούμενο έτος. Μέχρι στιγμής, τους πρώτους τρεις μήνες στο 2023 το έλλειμμα είναι 3,8 έναντι ελλείμματος 6,9-7 σχεδόν πέρυσι. Δεν μπορώ εγώ να πω ότι δεν θα επαληθευτεί ο ΟΟΣΑ ή όποιος άλλος οργανισμός ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη στιγμή όμως τα πράγματα είναι καλά. Δεύτερον, δεν φαίνονται οι τιμές της ενέργειας να πηγαίνουν εκεί που είχανε πάει και μεγάλο κομμάτι αυτού του ελλείμματος είναι οι αυξημένες δαπάνες για την ενέργεια αλλά το βασικότερο είναι ότι η Ελλάδα πέρσι είχε 6% ανάπτυξη, διπλάσια από αυτήν που είχαν οι εμπορικοί εταίροι. Όταν εσύ λοιπόν δαπανάς περισσότερο από τους υπόλοιπους εμπορικούς εταίρους σου, προφανώς θα δεις ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το ζήτημα είναι, προέρχεται αυτό από το δημοσιονομικό έλλειμμα για να ανησυχείς; Όχι. Είναι έλλειμμα ανταγωνιστικότητας; Όχι. Είναι έλλειμμα ανάπτυξης σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό. Χρηματοδοτείται από τις επενδύσεις οι οποίες έρχονται από την αλλοδαπή; Διότι ανάπτυξη με αυτές τις εθνικές αποταμιεύσεις δεν γίνεται προφανώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο.

Χρηματοδοτείται» συμπλήρωσε ο κ. Πελαγίδης.

Ερωτηθείς εάν πράγματι ελλοχεύει ο κίνδυνος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όπως ισχυρίζονται κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Πελαγίδης, επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει κάτι, το οποίο εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε για να γίνει εκτροχιασμός» και τόνισε ότι ελέγχεται όλη η γενική κυβέρνηση και υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες.

Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας μας σήμερα, ανέφερε για τα δημόσια οικονομικά πως τους πρώτους 4 μήνες του 2023 έχουμε υπεραπόδοση 1,8 δισ. και χωρίς την ανάπτυξη που είχαμε πέρσι, αλλά η οικονομία, υπογράμμισε, πηγαίνει καλά μακροοικονομικά. «Έχει μπει ο προϋπολογισμός στα κουτάκια. Δεν μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση από όπου και αν προέρχεται να κάνει αυτό που νομίζει» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα προβλήματα που έχουμε, η φυγή των νέων, το δημογραφικό, η δικαιοσύνη, η κατάσταση των σχολείων, η κατάσταση των πανεπιστημίων, το κράτος και οι μεταρρυθμίσεις, οι πολλές δημόσιες δαπάνες, είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε δαπάνες, που σημαίνει μια χώρα η οποία πρέπει να δει πώς θα βελτιώσει το κράτος της και να το περιορίσει αλλά και να το βελτιώσει, αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τεθούν από δω και πέρα και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλά η κινδυνολογία του τύπου ότι έρχονται μαύρες μέρες λιτότητας δεν υπάρχει αυτό, δεν φαίνεται» ανέφερε ακόμα ο κ. Πελαγίδης.

«Το μεσοπρόθεσμο δίνει ανάπτυξη, δεν μπορώ να μιλήσω για λιτότητα και ύφεση»

Παραθέτοντας πρόσθετα στοιχεία, προς επίρρωση της εκτίμησής του για την οικονομική πορεία της χώρας, σημείωσε «το μεσοπρόθεσμο δίνει ανάπτυξη φέτος 2,5%, του χρόνου 3%, 3% το 25, 2,5% το 26. Δεν μπορώ εγώ να σας πω σαν καθηγητής Οικονομικών ότι το 3% θα έχει λιτότητα και ύφεση. Μπορεί να μην είναι 3, μπορεί να είναι 2,5 ή 2, μπορεί να είναι και 3,5. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι αυτό το πράγμα δεν είναι καλό».

Από την άλλη, τόνισε, πως οποιαδήποτε κυβέρνηση και να υπάρχει, δεν μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει γιατί υπάρχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έτσι κι αλλιώς, που όμως επισήμανε πως δεν σημαίνει αυτό κίνδυνο για λιτότητα; «Εγώ θεωρώ ότι είναι εγγύηση. Το να έχουμε φέτος πλεόνασμα και μάλιστα είχαμε και λιγάκι πλεόνασμα πρωτογενές στο 2022 και να φτάσουμε ομαλά του χρόνου στο 2%, που θα είναι φαντάζομαι μια κοινή συμφωνία των ευρωπαϊκών χωρών, αν η ανάπτυξη είναι 3%, αυτό είναι κάτι που εν πάση περιπτώσει είναι λογικό, δεν σημαίνει λιτότητα. Όταν μάλιστα υπεραποδίδει ο προϋπολογισμός, όταν οι δανειακές ανάγκες έχουν καλυφθεί φέτος από τον ΟΔΔΗΧ, δεν έχουμε να δανειστούμε κάτι, όταν το χρέος μας είναι ρυθμισμένο, έχει 20 χρόνια ωριμότητα ομολόγων, έχει το χαμηλότερο επιτόκιο του κόσμου, πηγαίνει τόσο μακριά, να μη δημιουργούμε και ένα κλίμα τόσο άσχημο, δε δικαιολογείται» ανέφερε ο κ. Πελαγίδης.

«Μετά την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα μπει στο ραντάρ των επενδυτών - Η βελτίωση στην οικονομία διαχέεται σταδιακά»

Επιπλέον, μετά και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα αναμένεται να μπει και στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. «Είναι λογικό. Είναι γνωστό αυτό. Θα μπει, διότι τα κεφάλαια, τα οποία οι διαχειριστές τους τοποθετούν σε διάφορες ευκαιρίες, θα τοποθετήσουν μέσα από το γεγονός της αναβάθμισης και την ελληνική οικονομία. Το βασικό είναι οι τράπεζες, το βασικό είναι η ιδιωτική οικονομία, πέρα από το δημόσιο» σημείωσε. Ως προς το κατά πόσο μια περαιτέρω αύξηση στις επενδύσεις θα γίνει αντιληπτή στην κοινωνία και εντέλει στην καθημερινότητα του πολίτη, ο κ. Πελαγίδης εξήγησε ότι η βελτίωση της οικονομίας ξεκινάει πάντα πρώτα από τις αγορές και μετά αρχίζει και διαχέεται. «Μια εταιρεία ή ένας ιδιώτης ή ένας επιχειρηματίας πηγαίνει καλά προφανώς πρώτα αυτός και σε μεγαλύτερο βαθμό αυτός λαμβάνει τα οφέλη της επιτυχίας του εν πάση περιπτώσει, αλλά μετά αυτό διαχέεται στην οικονομία, αυτός δαπανά, ξοδεύει, προσλαμβάνει. Να βγούμε λίγο από την ιδέα ότι υπάρχει ένα 20-30% που πηγαίνει καλά και τώρα πρέπει να διαδοθεί αμέσως αυτό στην οικονομία. Όχι, παίρνει κάποιο καιρό. Έτσι γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

iefimeirda.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ