ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή: Τρία συν ένα υπερόπλα στο ψηφιακό «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ

0

Ηλεκτρονικά εργαλεία ελέγχου βάζει στην φαρέτρα της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο την άμεση διαπίστωση και πιστοποίηση τυχόν παραβάσεων στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των ελέγχων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Από την «Appodixi» που μετατρέπει σε «εφοριακούς» τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, μέχρι την αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση ποσού οφειλής του «Eispraxis», η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή τον στρατηγικό σχεδιασμό και στοχεύει στην υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου μέχρι του τέλος της χρονιάς.

Σε λειτουργία βρίσκεται από την Τετάρτη η νέα εφαρμογή σάρωσης ταμειακών αποδείξεων «Αppodixi» με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και η εφαρμογή θα ταυτοποιεί αν τα στοιχεία της επιχείρησης και αν τα ποσά που αναγράφονται συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες αναλαμβάνουν ρόλο… εφοριακού και ελέγχουν τη νομιμότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν με ένα απλό σκανάρισμα και παίρνουν «μπόνους» για τις καταγγελίες τους.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, περισσότεροι από 20.000 πολίτες κατέβασαν τη νέα εφαρμογή της AADE «appodixi» τις πρώτες 48 ώρες λειτουργίας της και έγιναν ήδη οι πρώτες καταγγελίες καθώς εντοπίστηκαν παρατυπίες. Να θυμίσουμε πως η οικονομική αποζημίωση για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής, μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ ή το δεκαπλάσιο της αξίας της. Ποσά που θα καταβληθούν αναδρομικά, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή.

Δείτε εδώ το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022:

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022

Eispraxis:

Το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis θα ελέγχει το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών και την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ), ακόμη όμως και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως για κάθε οφειλή θα υπάρχει ξεχωριστός ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και παράλληλα, θα εποπτεύονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως συνυπόχρεοι, εγγυητές και νόμιμοι εκπρόσωποι.

Ο οφειλέτης θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου και εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μη χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.

Elenxislive:

Πρόκειται για ακόμα μία ψηφιακή εφαρμογή που αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το νέο εργαλείο ονομάζεται «Elenxislive» και θα επιτρέπει στου αρμόδιους να πραγματοποιούν επιτόπιους και άμεσους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα να γίνει και άμεση κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου στους ελεγχόμενους, σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το φορολογικό παρελθόν της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με γρήγορες διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

MyCar / OpenCar:

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία η εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.

Όπως έχει ανακοινωθεί από την άνοιξη, το προσωπικό των ελεγκτικών αρχών θα φέρει ειδική εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας θα καθίσταται εφικτή η επιτόπια σάρωση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν πληρωθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας και να γίνει έλεγχος ακινησίας.

Να θυμίσουμε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αρχής μέχρι και το 2024 περιλαμβάνει πληθώρα νέων εφαρμογών και πλατφόρμων, παράλληλα με την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του μεγάλου όγκου δεδομένων.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ