ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανακάμπτουν τα duty free - Στόχος το 80% του προπανδημικού τζίρου

0

Η σημαντική αύξηση στις τουριστικές αφίξεις του τελευταίου διμήνου επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της πλειονότητας του κλάδου, που κάνουν λόγο για υπέρβαση ακόμη και των προ πανδημίας επιπέδων σε αρκετούς προορισμούς της Ελλάδας, αναμένοντας, σε γενικές γραμμές, να φθάσουν ακόμη και στο 85% του 2019.

Αισιόδοξα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν έρχονται και από την κίνηση στα duty free των αεροδρομίων της χώρας μας. Όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, καταγράφεται αύξηση στα ποσά που δαπανούν οι ταξιδιώτες στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τις πρώτες 16 ημέρες του Ιουνίου η αύξηση έφτασε στο 19% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Υπεραποδίδει η Μεσόγειος

Σύμφωνα με την Dufry, η οποία ελέγχει τα ΚΑΕ, σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς, οι καλύτερες επιδόσεις των duty free στο α’ τρίμηνο του 2022 καταγράφονται στις μεσογειακές χώρες και κυρίως σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Παράλληλα, η Αθήνα περιλαμβάνεται στις πόλεις όπου προστέθηκε χώρος λιανικής. Ειδικότερα, τα νέα 1.158 τ.μ. αφορούν σε:

    Σεβίλλη, Ισπανία
    Μέξικο Σίτι, Μεξικό
    Ροζάριο, Αργεντινή
    Ναντόρ, Μαρόκο
    Καγιέν, Γαλλική Γουιάνα
    Μοντέγκο Μπέι, Τζαμάικα
    Αθήνα, Ελλάδα

Ανακαινίσεις

Επίσης, οι ανακαινίσεις κατά το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 4.178 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων, μεταξύ άλλων, σε:

    Σαντιάγο, Χιλή
    Σεβίλλη, Ισπανία
    Κέρκυρα, Ελλάδα
    Αγκαντίρ, Μαρόκο
    Ρεσίφε, Βραζιλία
    Βανκούβερ, Καναδάς
    Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
    Ντιτρόιτ, Λας Βέγκας και Φορτ Λόντερντεϊλ, ΗΠΑ

Οι περσινές επενδύσεις

Σημειώνεται ότι την περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκαν από τα ΚΑΕ σημαντικές επενδύσεις στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Σαντορίνης, Μυκόνου και Κω, που οδήγησαν στη βελτίωση της κερδοφορίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία ανέκαμψε πέρυσι, μετά το πτωτικό 2020 ελέω πανδημίας, διπλασιάζοντας σχεδόν τον τζίρο της, ενώ παράλληλα επέστρεψε σε κέρδη από τις ζημιές που είχε μία χρονιά πριν.

Ειδικότερα οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 161,1 εκατ. ευρώ, από 86,7 εκατ. το 2020, τα EBIT ανήλθαν σε 14,52 εκατ. από ζημίες 14,6 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ σε θετικό έδαφος επέστρεψαν προ φόρων (12 εκατ.) και μετά από φόρους κέρδη (13,74 εκατ. ευρώ).

Ο πήχης για το 2022

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα για τη χρήση του 2022 εστιάζεται στις ευοίωνες προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο, καθώς με τις εξελίξεις στον τομέα αντιμετώπισης της COVID-19 μέσω εμβολιασμών και την αναμενόμενη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προβλέπεται ότι θα επέλθει σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, που εκτιμάται ότι στο τέλος της χρήσης του 2022 θα προσεγγίσει το 80% των πωλήσεων του 2019. Θυμίζουμε ότι εκείνη τη χρονιά οι πωλήσεις άγγιξαν τα €300 εκατ. (€298,25 εκατ.).

Αβεβαιότητες

Ωστόσο, καθώς οι αβεβαιότητες συνεχίζουν να υφίστανται, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, η διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς εκτίμησης της κατάστασης και των πιθανών μελλοντικών επιπτώσεων στην εταιρεία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αναλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις εγχώριες δραστηριότητες του ομίλου.

Η φυγή του Γιώργου Βελέντζα

Σε ό,τι αφορά τα διοικητικά της εταιρείας, επισημαίνεται ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς αποχώρησε από το Δ.Σ. ο επί πολλά έτη επικεφαλής, Γιώργος Βελέντζας, και πλέον, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής των ΚΑΕ είναι ο Alberto Iglesias Pastoriza, με τον Παντελή Βελέντζα (γιο του πρώην CEO) να εκτελεί χρέη αναπληρωτή γενικού διευθυντή. Στο Δ.Σ. συμμετέχουν ακόμη ο Luis Marin Mas-Sarda ως πρόεδρος και ο Andrea Belardini ως μέλος.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ