ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Στροφή 180 μοιρών για τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο

0

H Γερμανία θα πιέσει στη σύνοδο κορυφής της G7 - η οποία πραγματοποιείται από αύριο, Κυριακή, έως την Τρίτη στη Βαυαρία – για την ανάκληση της δέσμευσης ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα  στο εξωτερικό έως το τέλος του έτους.

Αν η γερμανική πρόταση περάσει, θα πρόκειται για μία μείζονα αναστροφή πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναστατώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Σε ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου, το οποίο επικαλείται το Bloomberg, σημειώνεται ότι η G7 «αναγνωρίζει ότι οι επενδύσεις με κρατική στήριξη στον τομέα του φυσικού αερίου είναι αναγκαίες ως προσωρινή αντίδραση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση».

Η αναφορά αυτή γίνεται με τον περιορισμό ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα γίνονται «με τρόπο συνεπή με τους στόχους μας για το κλίμα και χωρίς να δημιουργούν εξαρτήσεις».

Το προσχέδιο συζητείται ακόμη και μπορεί να αλλάξει πριν την έναρξη της συνόδου στις Βαυαρικές Αλπεις, με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, να είναι ο οικοδεσπότης.

Αντίθετη με την πρόταση η Βρετανία

Η Βρετανία είναι αντίθετη με την πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Μία άλλη πηγή είπε ότι η Ιταλία δεν είναι κάθετα αντίθετη στη γερμανική πρόταση, με τη γειτονική μας χώρα να είναι, όπως και η Γερμανία, πολύ εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η χώρα του κατάφερε να μειώσει τις εισροές ρωσικού αερίου στο 25% από 40% πέρυσι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιταλικής κυβέρνησης, η Ιταλία δεν στηρίζει τη γερμανική πρόταση.

Η δραματική προειδοποίηση Χάμπεκ

Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει σε μία στιγμή που η Ευρώπη δυσκολεύεται να βρει εναλλακτικές πηγές καυσίμων για το ρωσικό αέριο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε ότι υπάρχει απειλή για μία κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς τύπου Lehman Brothers, με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να αντιμετωπίζει την πρωτοφανή προοπτική να μείνουν χωρίς ρεύμα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.

Η Γερμανία αντέδρασε στη μείωση των ροών του ρωσικού αερίου, θέτοντας ξανά σε λειτουργία εργοστάσια ρεύματος που χρησιμοποιούν άνθρακα ως καύσιμο, ενώ θα συνεχίσει κανονικά την πολιτική της για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

Η Παγκόσμια Πυρηνική Ενωση, που είναι ένα βιομηχανικό λόμπι, καλεί την G7 να ενισχύσει την πρόσβαση στιος πυρηνικές τεχνολογίες.

Η Ιταλία θα εξετάσει τη δική της αντίδραση

Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την πιθανή ανάγκη να θέσει σε εφαρμογή έκτακτα ενεργειακά σχέδια, τα οποία θα περιλάμβαναν επίσης την παραγωγή ρεύματος με τη χρήση άνθρακα.

Μία στροφή της G7 από τη δέσμευση που είχε κάνει πέρυσι – και επιβεβαίωσε τον Μάιο - για τον τερματισμό της χρηματοδότησης επενδύσεων σε φυσικό αέριο θα πήγαινε κόντρα και σε σχετική σύσταση της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας.

 

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ