ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Σταδιακά οι αυξήσεις των επιτοκίων

0

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αύξησης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Ιούλιο, αν και τάχθηκε υπέρ μικρότερων αυξήσεων λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην ολλανδική τηλεόραση, η Λαγκάρντ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μίας αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κάτι που για πρώτη φορά έβαλε στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ.

«Δεν είναι κάτι που μπορώ να σας πως σε αυτό το χρονικό σημείο», απάντησε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι είναι «στην ίδια κατεύθυνση του ταξιδιού» με τον Κνοτ αλλά και ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη.

«Πρέπει να βεβαιώσουμε ότι αυτό (η αύξηση των επιτοκίων) θα γίνει σταδιακά αρκετά, ώστε να μη φρενάρουμε το αυτοκίνητο που κινείται. Πρέπει, ασφαλώς, να αφήσουμε το πόδι από το γκάζι για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός αλλά δεν μπορούμε να κόψουμε εντελώς την ταχύτητα», πρόσθεσε.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να τρέχει τον Απρίλιο με ετήσιο ρυθμό 7,4% - σχεδόν τετραπλάσιο από τον στόχο 2% της ΕΚΤ – και τη Fed να έχει προχωρήσει ήδη από τον περασμένο μήνα στην αύξηση του επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η ΕΚΤ έχει επικριθεί ότι κινείται πολύ αργά, με το επιτόκιο καταθέσεων της να είναι σήμερα στο -0,5%.  
Δεν συμμερίζεται τις επικρίσεις

Η Λαγκάρντ διαφώνησε, σημειώνοντας: «Δεν μπορώ να μειώσω την τιμή μίας φρατζόλας ψωμιού, επειδή το επιτόκιο δεν έχει να κάνει τίποτε με αυτή για την ώρα».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι μία αύξηση του επιτοκίου μπορεί να γίνει «εβδομάδες» μετά τον τερματισμό των καθαρών αγορών ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου.

Μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ έχουν σημάνει συναγερμό για τον πληθωρισμό – ρεκόρ. Ο Κνοτ έγινε το πρώτο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ που έριξε την ιδέα μίας αύξησης 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, εφόσον συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ