ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Πινγκ πονγκ ΡΑΕ – ΥΠΕΝ για τα υπερέσοδα

0

Σε πινγκ πονγκ μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και ΡΑΕ με διαιτητή το Μαξίμου εξελίσσεται ο προσδιορισμός των «ουρανακατέβατων» κερδών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Σχεδόν δέκα ημέρες μετά την παράδοση του πορίσματος από τη ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ αυτό επεστράφη, σύμφωνα με πληροφορίες, στον αποστολέα του, με την «εντολή» να βγάλει ένα οριστικό νούμερο σχετικά με τα επιπλέον υπερκέρδη κάθε εταιρείας.

Ουσιαστικά, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας πετάει το μπαλάκι της απόφασης για το εάν θα αφαιρεθούν από τα συνολικά υπερέσοδα των 927,44 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με το πόρισμα είχαν οι καθετοποιημένες εταιρείες το διάστημα Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022 στη δραστηριότητα της παραγωγής, οι εκπτώσεις που παρείχαν στους πελάτες τους ως προμηθευτές και το κόστος των σταθερών τιμολογίων.

Το επίμαχο αυτό ζήτημα από το οποίο η ΡΑΕ στο αρχικό της πόρισμα κρατάει αποστάσεις, ενημερώνοντας μάλιστα τους αποδέκτες ότι η συμβατότητά του με τους κανόνες ανταγωνισμού ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν παραπομπής του από την ίδια, έχει δυσκολέψει την κυβέρνηση τόσο από πολιτικής όσο και από νομικής άποψης. Πολιτικά, εάν αφαιρέσει τις εκπτώσεις και το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ για παράδειγμα, εξανεμίζονται τα υπερέσοδά της που έχουν προσδιοριστεί στα 729 εκατ. ευρώ και περιορίζεται σημαντικά το τελικό προς φορολόγηση ποσό, αφού τα υπερέσοδα της ΔΕΗ καλύπτουν το 80% του συνόλου. Το τελικό ποσό θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αποδεχθούν μια διαφορετική μεταχείριση, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί με «άδεια χέρια» τη στιγμή που έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για έσοδα από τη φορολόγηση του 90% των υπερεσόδων.

Η μη αφαίρεση των εκπτώσεων καταλήγει σε σημαντική φορολογητέα βάση, συναντάει ωστόσο τις έντονες αντιδράσεις των μετόχων της ΔΕΗ, κάποιοι εκ των οποίων φέρονται να έχουν θέσει «κόκκινες» γραμμές.

    Η αφαίρεση ή μη των εκπτώσεων που παρείχαν οι προμηθευτές στους πελάτες τους αλλάζει ριζικά το ύψος των υπερκερδών.

Οι ενστάσεις των παρόχων

Οι μέτοχοι των ιδιωτικών εταιρειών κάνουν τις πράξεις τους αναμένοντας από την κυβέρνηση μια ίση μεταχείριση με τη ΔΕΗ στο θέμα των εκπτώσεων και του κόστους σταθερών τιμολογίων. Παράλληλα όμως άρχισαν να στέλνουν στη ΡΑΕ υπομνήματα με τις παρατηρήσεις τους αφενός για τη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερεσόδων και αφετέρου για σειρά παραλείψεων που αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα. Οι ενστάσεις της Elpedison πέραν της αμφισβήτησης της μεθοδολογίας επικεντρώνονται σε παραλείψεις που συνδέονται με διμερή συμβόλαια που έχει κάνει με προμηθευτές, μεταξύ των οποίων και τη ΔΕΗ. Τα περισσότερα από αυτά έχουν κλείσει από το 2019 και η συνολική ζημία την εξεταζόμενη περίοδο της κρίσης που δεν έλαβε υπόψη της η ΡΑΕ, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό που εξανεμίζει τα υπερέσοδα των 50,92 εκατ. ευρώ που αναφέρονται στο πόρισμα.

Το υπόμνημα της «Ηρων», που θα υποβληθεί στη ΡΑΕ μέσα στις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει βασικές επισημάνσεις ως προς τη μεθοδολογία που, όπως τονίζουν κύκλοι της εταιρείας, εφόσον γίνουν δεκτές θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα ως προς τα υπερέσοδα των 45,44 εκατ. ευρώ του πορίσματος. Η εταιρεία θα εκφράσει και ενστάσεις ως προς την αξιοπιστία υπολογισμού των υπερεσόδων της μονάδας συνδυασμένου κύκλου που ήταν εκτός λειτουργίας την περίοδο Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021 με την οποία η ΡΑΕ συγκρίνει τα έσοδα της περιόδου Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022, ενώ θίγει και συμπληρωματικά θέματα για τις μικρές μονάδες ανοιχτού κύκλου.

Oι αρμόδιες υπηρεσίες της Mytilineos μελετούν τώρα το πόρισμα και ανάλογα με τα ευρήματα θα κινηθούν, ενώ η ΔΕΗ αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον προσδιορισμό των υπερεσόδων, όπως θα αποτυπωθούν σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, η οριστικοποίηση των υπερεσόδων δύσκολα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ ήδη στη ΡΑΕ δόθηκε εντολή να διερευνήσει και τα υπερέσοδα του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου 2022.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ