ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για ποιους και πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από τον Ιούνιο

0

Διευκρινίσεις για τη μείωση από την 1η Ιουνίου των εισφορών του κλάδου επικουρικής ασφάλισης για μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους παρέχει με έγγραφο του ο e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό των εισφορών περιορίζεται κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες αθροιστικά για τους ασφαλισμένους μισθωτούς και τους εργοδότες και έως και 5 ευρώ το μήνα τα ποσά για τους μη μισθωτούς ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο ο χάρτης των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση διαμορφώνεται από την 1η Ιουνίου ως εξής:

Μισθωτοί -Παλαιοί και Νέοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΙΔΑΧ- ΙΔΟΧ). Το συνολικό ποσοστό εισφορών μειώνεται σε 6% από 6,50% επιμεριζόμενο σε 3% για τον ασφαλισμένο από 3,25% και 3% για τον εργοδότη από 3,25%.

Η μεταβολή αφορά και τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.

Μη Μισθωτοί (Αυτοαπασχολούμενοι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αγρότες). Για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Υγειονομικούς - Αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ) που υπάγονται προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής από 1/1/2021 τα ποσών των εισφορών μειώνονται ανά ασφαλιστική κατηγορία για την 1η στα 39 ευρώ από 42 ευρώ, για την 2η στα 47 ευρώ από 51 ευρώ και για την 3η
στα 56 ευρώ από 61 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά ανά ασφαλιστική κατηγορία ισχύουν και για τους έμμισθους δικηγόρους και μισθωτούς μηχανικούς.

Επισημαίνεται ότι

    Από 01.01.2023 έως 31.12.2024 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσό της εισφοράς θα παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
    Από την 01.01.2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ' έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών

 

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ