ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοταχώς για νέες εκπλήξεις ο Προϋπολογισμός του 2022 -Τι αποκαλύπτουν οι πληροφορίες

0

Στις 6 Δεκεμβρίου η Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου, οι οποίες αναμένονται θεαματικές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα περιμένει ως τότε για να αναθεωρήσει εκ νέου τις προβλέψεις για το φετινό ΑΕΠ και στον Προϋπολογισμό για το 2022 πιθανότατα θα αποτυπώσει στοιχεία και πρόδρομους δείκτες, που «φωτογραφίζουν ανάπτυξη κοντά στο 7%.

Η… αποδόμηση του εντυπωσιακού 5,9% επί της ουσίας έγινε την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός την αναθεώρηση του 3,6%. Επισήμως κι ανεπισήμως, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι αν και θεαματική, αυτή η αναθεώρηση θα αποδειχθεί συντηρητική και επιχειρηματολόγησαν με βάση τα στοιχεία για τον Τουρισμό, τις λιανικές πωλήσεις, την ιδιωτική κατανάλωση, την «έκρηξη» επενδύσεων- εξαγωγών. Όσο για το τι σημαίνει μια επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν με νόημα: «μεγαλύτερη θετική επίπτωση (carry over) στο 2022 και περισσότερος χώρος για κινήσεις αναπτυξιακού, συνάμα κοινωνικού χαρακτήρα».

Το… ραντεβού του Πρωθυπουργού με την κατάθεση του Προϋπολογισμού, για τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει εντός του 2022 την προεκλογική δέσμευση για μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων κατά 30%. Η δυσκολία είναι κατ’ αρχάς τεχνική, καθώς πρέπει να αποτραπούν αδικίες και στρεβλώσεις ειδικά σε βάρος των «λαϊκών» περιουσιών. Πρωτίστως είναι, όμως, δημοσιονομική, καθώς κάθε αλλαγή του φόρου, ακόμα κι αν στα χαρτιά έχει ουδέτερο χαρακτήρα για τα έσοδα, πρέπει να περάσει από τη βάσανο των Θεσμών, οι οποίοι εμφανίζουν… αλλεργικά συμπτώματα κάθε φορά που αλλάζουν δομικά χαρακτηριστικά κάποιου φόρου, άρα- κατά τη λογική τους- μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η εισπραξιμότητα του.

Την ίδια δυσκολία είχε εξαρχής και η πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δημοσίους υπαλλήλους- συνταξιούχους. Παρά το ότι το μέτρο επιχειρήθηκε να περάσει ως προσωρινό, οι Θεσμοί δεν αποδέχθηκαν το επιχείρημα, με τη λογική ότι από τη στιγμή που αυτές οι κατηγορίες φορολογούμενων δεν υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες από την πανδημία, δεν δικαιολογείται ούτε προσωρινά η απαλλαγή τους από την εισφορά αλληλεγγύης.  

Το θέμα μπήκε προσωρινά στο συρτάρι, ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το ξαναβγάλει όταν και όποτε «κλειδώσει» τέτοια αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2022, που θα δημιουργεί χώρο ασφαλείας άνω των 600 εκ ευρώ για μια τέτοια παρέμβαση. Ανάλογη διάθεση υπάρχει και για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία «έπαιζε» μέχρι την τελευταία στιγμή για το «πακέτο» της ΔΕΘ.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές είναι ότι επ’ ουδενί θα γίνουν βεβιασμένες κινήσεις, που μπορεί να στείλουν λάθος μηνύματα στις αγορές σε αυτήν την κρίσιμη μεταβατική περίοδο, όταν συζητούνται οι όροι για το «φρενάρισμα» της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και το κατά πόσο η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει κατ’ εξαίρεση.

Κοινός παρονομαστής των τελευταίων αναβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης είναι ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παραμείνει στο μονοπάτι της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ τα μηνύματα που φτάνουν εδώ και μήνες στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, είναι ότι η χαλάρωση του 2022 δεν θα είναι «εν λευκώ», όπως αυτή του 2021.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το «χτίσιμο» αυτού του συνετού προφίλ ως τώρα έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, κοντράροντας, μάλιστα, στα ίσα τα ιταλικά ομόλογα, που «επιβαρύνονται» με χειρότερο προφίλ Χρέους…

economistas.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ