ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

5ετές ομολογο: Εκλεισε το βιβλίο προσφορών - Στα 20 δισ. η ζήτηση

0

Ολοκληρώθηκε η έξοδος στις αγορές, η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους. Το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομολογο έκλεισε, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Tην έκδοση 5ετούς ομολόγου, ήτοι λήξεως Φεβρουαρίου 2026, ανέλαβαν οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

Ο δανειακός στόχος

Η Ελλάδα μέσα στο τρέχον δίμηνο (Μάιο - Ιούνιο) αναμένεται να καλύψει εάν όχι όλο το δανειακό της στόχο, τουλάχιστον το 80% αυτού μέσω της σημερινής εξόδου στις αγορές και μίας ακόμα τον Ιούνιο εφόσον οι συνθήκες κρίνονται κατάλληλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το β’ εξάμηνο θα βγει στις αγορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντλήσει περί τα 800 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί:

    2,5 δισ. ευρώ με το ομόλογο των 30 ετών, το οποίο εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου, με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 1,956%.
    3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 0,807%.
    2 δισ. ευρώ περίπου μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες

Συνολικά, δηλαδή, έχουν αντληθεί περίπου 9 δισ. ευρώ μέχρι τώρα.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ