ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε9: Ποιοι πρέπει να κάνουν διορθώσεις μέχρι το τέλος Μαΐου - Πως επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ

0

Διορθώσεις σε βάθος δεκαετίας στα στοιχεία των ακινήτων τους έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Μαΐου. Η προθεσμία για υποβολή διορθωτικού Ε9 στο Τaxisnet αφορά φορολογούμενους που αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο στη διάρκεια του 2020 ή είχαν αλλαγές στην περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο τόσο για το 2020 όσο και για τα προηγούμενα χρόνια.

Yποχρέωση για υποβολή δήλωσης έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν κάποιο ακίνητο και για πρώτη φορά, εντός του 2020 ή κατά το προηγούμενο έτος, είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Κινδυνεύουν όσοι δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Oπως προβλέπει η νομοθεσία, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, εφόσον αυτές υφίστανται κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση στοιχείων ακινήτων για αυτές μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τις αλλαγές που θα δηλωθούν στo Τaxisnet για την ακίνητη περιουσία του 2020 θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Στην περίπτωση που υπάρξουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία και για τα προηγούμενα έτη, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και για τα συγκεκριμένα έτη.

Όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν και, στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα κληθούν να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις της τάξεως του 10% - 50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

Όπως έχει διευκρινίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εάν απαιτούνται διορθώσεις της περιουσιακής κατάστασης, που αφορούν μεταβολές παλαιοτέρων ετών, θα πρέπει να επιλεγεί το συγκεκριμένο έτος και αφού οριστικοποιηθεί η δήλωση, μπορεί να μεταφερθεί στα επόμενα έτη μέχρι και το τελευταίο έτος που ισχύει η μεταβολή, για να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα στα έτη αυτά. Όταν διορθωθεί η περιουσιακή εικόνα με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, στη συνέχεια θα υποβάλλεται Ε9 για τη μεταβολή που υπάρχει στο τρέχον έτος.

10 βήματα για την υποβολή των δηλώσεων στο TAXISnet

Σύμφωνα με οδηγίες της ΑΑΔΕ, κάθε φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2010-2020 ακολουθώντας τα εξής βήματα:

1. Επιλογή του έτους για το οποίο θέλει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9.

2. Επιλογή «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9…» από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις των στοιχείων της περιουσιακής του κατάστασης.

3. Επιλογή σε κάθε έναν από τους Πίνακες 1 (κτίσματα και οικόπεδα) ή 2 (γήπεδα), μίας εκ των παρακάτω εργασιών:

    δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου,
    μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου,
    διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου.

4. Σε περίπτωση επιλογής «δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου» ή «δήλωση νέου γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης να κάνει γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Σε περίπτωση επιλογής «μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου» ή «μεταβολή στοιχείων γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να τροποποιήσει μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.  

5. Αναγραφή αριθμού παροχής ρεύματος. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία ο φορολογούμενος έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.  

6. Αναγραφή πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων. Ανάλογα με την επιλογή που θα έχει κάνει ο φορολογούμενος (εισαγωγή νέου ακινήτου, μεταβολή στοιχείων δηλωθέντος ακινήτου ή διαγραφή δηλωθέντος ακινήτου) οφείλει να συμπληρώσει τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμό και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμό και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.  

7. Προσοχή στις επισημάνσεις για ελλιπή στοιχεία. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η συμπλήρωση στοιχείων συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα ήδη δηλωθέντα στοιχεία τους.  

8. Ελεγχος εικόνας τροποποιημένης περιουσιακής κατάστασης πριν από την οριστική υποβολή. Οταν ο φορολογούμενος ολοκληρώσει τις μεταβολές στα στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης, πρέπει να ελέγξει το πώς αυτή έχει διαμορφωθεί, μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.  

9. Επιλογή της οριστικής υποβολής της δήλωσης Ε9. Ο φορολογούμενος, έχοντας ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα βήματα, μπορεί να προχωρήσει στην οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.  

10. Μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης στο επόμενο έτος. Εάν ο φορολογούμενος έχει υποβάλει τροποποιητική δήλωση για ένα εκ των ετών 2010-2020, μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να μεταφέρει τις τροποποιήσεις που επέφερε και σε κάθε δήλωση Ε9 των επομένων ετών μέχρι και τη δήλωση του 2020.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ