ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 όπλα τόνωσης των κρατικών διαθέσιμων θα τροφοδοτήσουν νέα μέτρα στήριξης

0

 Η κυβέρνηση μετά και τον "μινι" ανασχηματισμό, αρχίζει να  διαμορφώνει το σχέδιο ανάκαμψης που θα τεθεί σε διαβούλευση το Σεπτέμβριο, με βάση και τα αποτελέσματα του πορίσματος της επιτροπής "σοφών", για να κατατεθεί επισήμως στις Βρυξέλλες από τον Οκτώβριο, αν έως τότε έχει συμφωνήσει και η ΕΕ για το τελικό του πλαίσιο.

Ωστόσο, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η άμεση στήριξη της αγοράς. Και τούτο καθώς η πανδημία δείχνει τα "δόντια" της στην οικονομία και οι προειδοποιήσεις για την επικυνδυνότητα της κατάστασης εντείνονται.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πώς από 5 τουλάχιστον πηγές θα τονώσει τα διαθέσιμα των κρατικών ταμείων ούτως ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των πολιτών. Το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση της πτώσης των φορολογικών εσόδων σε συγκρατημένα επίπεδα, αλλά και η επιτάχυνση της έλευσης των κοινοτικών κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα. Παράλληλα επιχειρεί την έλευση διπλής δόσης από τα κέρδη ομολόγων αλλά και την άντληση ρευστότητας από τις αγορές, καθώς και την επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων.

Το επόμενο πακέτο ανακοινώσουν προγραμματίζεται να γίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ωστόσο, δεν αποκλείονται παρεμβάσεις νωρίτερα, αν αυτό καταστεί αναγκαίο με βάση την πορεία της αγοράς αλλά και της υγειονομικής κρίσης τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της ταμειακά διαθέσιμα 31,5 δισ. ευρώ (έναντι 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας). Επίσης πρέπει να παρακολουθεί και τις κινήσεις των άλλων κρατών-μελών. Και τούτο προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπιστία της: παρά τη ρήτρα διαφυγής  επιχειρείται να μην "ξεφεύγει" σε μέτρα στήριξης σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη αλλά και να διατηρεί το χρέος σε βιώσιμη πορεία μακροχρόνια.

1. Το πρώτο και βασικότερο μέλημα είναι να συγκρατηθεί η μείωση των φορολογικών εσόδων. Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία τους τον Ιούλιο χαρακτηρίζονται από αρμόδιες πηγές ως "σχετικά ενθαρρυντικά" με την πτώση να είναι επιθυμητό να διατηρηθεί στα επίπεδα του Ιουνίου, δηλαδή να είναι χαμηλότερη από 20%. Μεγάλος άγνωστος "Χ" είναι η πτώση των εσόδων του Αυγούστου λόγω και της παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και των τριγμών στην τουριστική αγορά.

2. Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό των κοινοτικών κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα. Δηλαδή από δράσεις του ΕΣΠΑ οι οποίες άλλαξαν προσανατολισμό και καλύπτουν δαπάνες για μέτρα στήριξης, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αναστολές, τα δάνεια τις αναπτυξιακής τράπεζας κλπ. Ήδη έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες ποσό της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ το οποίο αναμένεται εντός της εβδομάδος, ενώ συνολικά η κυβέρνηση δρομολογεί προς την ίδια κατεύθυνση κονδύλια αξίας 4,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον το Σεπτέμβριο  - Οκτώβριο αναμένονται τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από τη δράση SURE η οποία θα καλύψει μέρος της δαπάνης για το πρόγραμμα Συν-Εργασία το οποίο ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση.

3. Τα διαθέσιμα εκτιμάται ότι είναι εφικτό να τονωθούν φέτος από πακέτα κερδών ομολόγων (περίπου 640 εκατ ευρώ έκαστο). Το πρώτο εγκρίθηκε τον Ιούνιο, ενώ το δεύτερο αν ολοκληρωθεί ομαλά τρέχουσα αξιολόγηση το Σεπτέμβριο μπορεί να φτάσει στα κρατικά ταμεία τον Δεκέμβριο (μαζί με την επόμενη αξιολόγηση). Θα οδεύσει στην αποπληρωμή χρέους, εξοικονομώντας διαθέσιμα συνολικά 1,3 δισ. ευρώ περίπου φέτος.

4. Η κυβέρνηση ωφελείται φέτος και από  ένα ποσό περί τα 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ. Προκύπτει από  αίτηση αναίρεσης που έγινε δεκτή από το Ευρωδικαστήριο και είχε υποβληθεί από ελληνικής πλευράς για την απόφαση καταδίκης της χώρας για επιδοτήσεις βοσκοτόπων κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

5. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέσω του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα νέες κινήσεις έκδοσης ομολόγων αλλά και  αυξημένων εντόκων. Οι κινήσεις αυτές θα εξελιχθούν το προσεχές διάστημα ανάλογα και με τη διεθνή συγκυρία.

capital.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ