Η κρίσιμη συνεδρίαση έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή 31 Οκτωβρίου
Η Εκκλησία της Κρήτης χρειάστηκε να περάσει από μια μακρά και απαιτητική διαδικασία για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, μετά την εκδημία του Μητροπολίτη Δαμασκηνού — μια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν επτά μήνες και συνοδεύτηκε από σημαντικές εντάσεις. Κεντρικό σημείο τριβής αποτέλεσε η ψήφιση της διάταξης για την κατάργηση του μεταθετού, η οποία θεωρήθηκε πως απέκλεισε την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Κισσάμου κ. Αμφιλόχιου και προκάλεσε μάλιστα τριγμούς τόσο στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Κυβέρνηση όσο και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Πατριαρχείο πάντως φέρεται να επιθυμεί να "κλείσει" άμεσα η εκλογική διαδικασία προκειμένου να επανέλθει η αρμονία.
Η κρίσιμη συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου και, καθώς φέρει τον χαρακτήρα Συνόδου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Χανίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα. Ο νόμος προβλέπει ότι η εκλογή γίνεται υποχρεωτικά στην πρώτη Σύνοδο μετά τη χηρεία της Μητρόπολης.
Ενδιαφέρον προκαλεί η στάση που θα τηρήσει ο Μητροπολίτης Κισσάμου, ο οποίος κατά ένα σενάριο - αδύναμο ωστόσο - ενδέχεται να επιλέξει να αποχωρήσει ή να ζητήσει αναβολή της διαδικασίας. Εκκλησιαστικοί "κύκλοι" βάζουν στο "κάδρο" και τον Μητροπολίτη Σπηλίου κ.Ειρηναίο εκτιμώντας ότι μια αποχώρηση του Μητροπολίτη Κισσάμου θα συμπαρασύρει αποχώρηση και του Μητροπολίτη Σπηλίου, ο οποίος διατηρεί στενούς πνευματικούς δεσμούς με τον Αμφιλόχιο.
Από πλευράς Εκκλησίας της Κρήτης, υπογραμμίζεται ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαχείριση της υπόθεσης και σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί το νομικό πλαίσιο. Εκτός απροόπτου, η εκλογή αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή.
neakriti.gr

