ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σημαντική δημοσίευση: τα λαχανικά κατάγονται από ένα ιθαγενές φυτό της Κρήτης

0

Τι αναφέρει, σε ανάρτηση του, ο καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Δρ. Παναγιώτης Σαρρής.

Η καταγωγή των λαχανικών (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κ.α.) από ένα ιθαγενές φυτό της Κρήτης, το Brassica cretica, αναδεικνύεται μέσα από μια σημαντική δημοσίευση στο Nature Genetics.

Με απλά λόγια βρέθηκε ο χαμένος πρόγονος των λαχανικών του σύγχρονου ανθρώπου!

Σε ανάρτηση του, ο καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Δρ. Παναγιώτης Σαρρής, αναφέρει:

"Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την δημοσίευση της νέας μας εργασία στο Nature Genetics.
Μια συνεργασία με τον Dr. Chen Rui και τους συνεργάτες του (Tianjin Academy of Sciences, Κίνα).
Οι συνεργάτες μας από την Κίνα, χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα που παρήγαγε η ομάδα μας, βρήκε τον χαμένο πρόγονο των λαχανικών του σύγχρονου ανθρώπου. Αποδείξαμε την καταγωγή των λαχανικών (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κ.α.) από ένα ιθαγενές φυτό της Κρήτης, το Brassica cretica….
Σε παράλληλη εργασία Αμερικανών συναδέλφων, γίνεται αναφορά στην πιθανή εξημέρωση των ειδών αυτών στην Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο (ίσως στην Κρήτη!).
Για τις εργασίες αυτές υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το National Geographic Society που χρηματοδοτεί την περαιτέρω μελέτη του Brassica cretica (περιμένουμε του Αμερικανούς συναδέλφους και το National Geographic, αυτό το καλοκαίρι, για μελέτη των πεδίων που φύεται το Brassica cretica).
Τα αποτελέσματα της εργασίας μας αυτής, πέρα της μεγάλης Βιολογικής σημασίας, έχουν ιστορικό,  αρχαιολογικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον που σχετίζονται με την καταγωγή των λαχανικών!"

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ