ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κόκκινα Βέλη: Εντυπωσιακές πρόβες για την επίδειξη στον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης

0

Δύο εβδομάδες πριν δώσουν δυναμικό παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 83 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, οι επίλεκτοι πιλότοι του ακροβατικού αεροπορικού σμήνους της Βασιλικής Βρετανικής αεροπορίας (RAF), πιο γνωστοί ως Κόκκινα Βέλη (Red Arrows ή Royal Air Force Aerobatic Team) κάνουν εντατικές προπονήσεις στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια τα «Κόκκινα Βέλη» έρχονται στην Ελλάδα στα τέλη Απριλίου και για περίπου 10-15 ημέρες πραγματοποιούν ακροβαττικές ασκήσεις ακριβείας τις οποίες παρασουσιάζουν σε επίλεκτες εκδηλώσεις σε όλη την υφήλιο.

Γιατί επιλέγουν το Χαλκούτσι

Έδρα τους είναι η 114 πτέρυγα μάχης στην Τανάγρα και ο αγαπημένος τους στίβος τα τελευταία χρόνια είναι βορειοανατολική Αττική και ο Νότιος Ευβοϊκός και συγκεκριμένα μεταξύ της παραλίας Χαλκουτσίου στον Ωρωπό και της Ερέτριας στην Εύβοια.

Ο στίβος αυτός προσφέρεται διότι βρίσκεται πολύ κοντά στην 114 πτέρυγα μάχη και βάση των αεροσκαφών (Τανάγρα), δεν έχει ιδιαίτερα ρεύματα αέρος καθώς δεν υπάρχουν κοντά μεγάλοι ορεινοί όγκοι. Επίσης λόγω της θαλάσσιας ζώνης του Νότιου Ευβοϊκού υπάρχει απόλυτη ασφάλεια σε όλο το πρόγραμμα των ελιγμών που επιχειρούν.

Το διαμάντι και η καρδιά

Κάθε ημέρα περιλαμβάνει δύο προπονητικά προγράμματα, ένα λίγο μετά τις 10:30 το πρωί και ένα λίγο μετά τις 13:30. Οι επιδέξιοι χειρισμοί και οι φιγούρες των πιλότων προσέλκυσαν και εφέτος το ενδιαφέρον πολλών φίλων του αεραθλητισμού, αλλά και αξιωματικών από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετάνια που καταγράφουν κάθε προπόνηση τους με παρατηρητήριο την παραλία Πηγαδάκια στο Χαλκούτσι. Η επίδειξη έχει διάρκεια 22 λεπτά και περιλαμβάνει συνολικά 23 φιγούρες. Οι πιο γνωστές φιγούρες είναι το διαμάντι και η καρδιά που περνάει από μέσα της ένα βέλος.

Παρουσία στη Μάχη της Κρήτης

Εφέτος τα «Κόκκινα Βέλη» θα μείνουν περισσότερο στην Ελλάδα καθώς μετά την προγραμματισμένη προετοιμασία, θα κάνουν μια ειδική πτήση πάνω από το λιμάνι των Χανίων συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την συμπλήρωση 83 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης. Οι εκδηκώσεις θα γίνουν εφέτος από 20 έως 26 Μαΐου και η προγραμματισμένη επίδειξη είναι για την Τρίτη 21 Μαΐου. Θα είναι η τρίτη φορά που θα λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κρήτη μετά την πτήση πάνω από το Ενετικό λιμάνι το 2011 για τα 70 χρόνια, αλλά και στο Μάλεμε το 2021.

Κλείνουν 60 χρόνια

Τα Κόκκινα βέλη (Red Arrows) είναι ένα ακροβατικό αεροπορικό σμήνος της Βασιλικής Βρετανικής αεροπορίας (RAF). Δημιουργήθηκε πριν ακριβώς 60 χρόνια και συγκεκριμένα το 1964 από την συγχώνευση πολλών ανεπίσημων ακροβατικών ομάδων της RAF. Το «σήμα κατατεθέν» τους είναι το κόλπο που ονομάζουν Διαμάντι. Έχουν φτάσει να κάνουν επιδείξεις παγκοσμίως σε περισσότερες από πενήντα χώρες ενώ θεωρούνται οι πιο δημοφιλής και επιδέξιοι μαζί με τους Blue Angels.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ