ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στην τελική ευθεία η παραχώρηση του λιμανιού στον Όμιλο Grimaldi

0

Λεπτομέρειες απομένουν για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα Ηρακλείου στον Όμιλο Grimaldi.

Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία, η σύνταξη του σχετικού φακέλου έχει ολοκληρωθεί και η κύρωσή του από τη Βουλή αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση του λιμένα Ηρακλείου θα περάσει στον Όμιλο Grimaldi τον προσεχή Ιούνιο, καθώς το αργότερο έως το τέλος Μαΐου η σύμβαση παραχώρησης θα επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται (η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης είχε προσδιοριστεί για τον Φεβρουάριο) οφείλεται κυρίως σε γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν στη σύσταση του «μικρού ΟΛΗ».

Πρόκειται για έναν νέο φορέα ο οποίος θα δημιουργηθεί με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένων Νομού Ηρακλείου» και θα αναλάβει τη διαχείριση τμημάτων του λιμανιού που έχουν εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης, με σημείο αναφοράς το ενετικό λιμάνι της πόλης. Ο νέος φορέας θα υπάγεται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα λειτουργεί στα πρότυπα του Οργανισμού Λιμένος Ευβοίας και θα έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης του ενετικού λιμένα Ηρακλείου, των Λινοπεραμάτων καθώς επίσης και των μικρών περιφερειακών λιμένων σε Άρβη, Καστρί και Λέντα.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου από τον Όμιλο Grimaldi.

Αναφορικά με τον επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, είχε επισημάνει τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης: «Ο Όμιλος Grimaldi έχει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, με στόχο την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης του Ηρακλείου στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ανάπτυξη νέων εμπορικών ροών, για επιβάτες και εμπορεύματα, την ενίσχυση της κρουαζιέρας και τη μεταφορά νέων οχημάτων. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του λιμανιού, καθώς είμαστε εδώ και καιρό ο κύριος πελάτης του, μέσω της θυγατρικής μας εταιρείας Minoan Lines, με έδρα το Ηράκλειο. Θα ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του Λιμένα, τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής απόψεως. Ειδικότερα, μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδιάζουμε να καταστήσουμε το λιμάνι του Ηρακλείου ένα πραγματικά πράσινο λιμάνι αλλά και ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη λιμενική βιομηχανία της Μεσογείου».

creta24.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ