ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση: «Όχι» άλλα καλώδια στην Κρήτη λέει ο ΑΔΜΗΕ - Οι αιτίες του «απαγορευτικού»

0

 “Πάγο” στα σχέδια για νέες διακρατικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με σημείο υποδοχής το νησί μας, πλην των τριών έργων που έχουν ήδη γίνει ή είναι σε εξέλιξη, φέρεται να βάζει ο ΑΔΜΗΕ!

“Πάγο” στα σχέδια για νέες διακρατικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με σημείο υποδοχής την Κρήτη βάζει ο ΑΔΜΗΕ! Στον απόηχο της παρουσίασης του νέου, φιλόδοξου σχεδίου του “Greece-Africa Power Interconnector” για τη μεταφορά “πράσινης” ενέργειας 2.000 μεγαβάτ μέσω Κρήτης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, για το οποίο γράψαμε αναλυτικά χθες, πηγές του ΑΔΜΗΕ διαμηνύουν πως το σύστημα της Κρήτης δεν μπορεί να υποδεχτεί άλλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, πλην των τριών διασυνδέσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη.

Δηλαδή της λεγόμενης “μικρής” ηλεκτρικής διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου, που λειτουργεί ήδη κανονικά εδώ και λίγα χρόνια, της λεγόμενης “μεγάλης” ηλεκτρικής διασύνδεσης Κορακιάς-Αττικής, που είναι σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, και του καλωδίου Κύπρου-Κρήτης (που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, EuroAsia Interconnector).

Όπως φέρονται να τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ, με τα 3 αυτά καλώδια ολοκληρώνεται το φάσμα διασυνδέσεων που μπορούν να “κουμπώσουν” με ασφάλεια στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης. Για οποιαδήποτε νέα διασύνδεση τίθεται θέμα επικινδυνότητας και απρόοπτων για το σύστημα της Κρήτης, και ως εκ τούτου θα πρέπει να επανεξετάσουν τα πλάνα τους όσες εταιρείες σχεδιάζουν να φέρουν υποθαλασσίως ρεύμα εδώ στο νησί μας, από γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, η πλευρά του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας φέρεται να έχει ήδη περάσει το σχετικό μήνυμα στην εταιρεία που έχει στα σκαριά και παρουσίασε προχθές το πρότζεκτ Greece-Africa Power Interconnector, με αντικείμενο τη διασύνδεση των ακτών της Αιγύπτου με τον Αθερινόλακκο στη Σητεία...

«Με τα καλώδια “Κρήτη-Πελοπόννησος” και “Κρήτη-Αττική” του ΑΔΜΗΕ, καθώς και το καλώδιο “Κύπρος-Κρήτη” της κοινοπραξίας του EuroAsia Interconnector εξαντλείται η δυνατότητα του συστήματος του νησιού να υποδεχτεί νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Αυτό επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, προσθέτοντας ότι το σύστημα της Κρήτης, ως ασθενές σύστημα λόγω μεγέθους - συγκριτικά με τα ηπειρωτικά συστήματα - δεν μπορεί τεχνικά να υποστηρίξει τη σύνδεση μεγάλων διασυνδέσεων με πολλαπλά συστήματα.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, για την εξάντληση της δυνατότητας υποδοχής νέων διασυνδέσεων στην Κρήτη, η διοίκηση του Διαχειριστή έχει ενημερώσει τους υπεύθυνους του πρότζεκτ του GAP Interconnector (Greece-Africa Power) σε σχετική συνάντηση που είχαν. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του GAP Interconnector (Greece-Africa Power) αφορά την εισαγωγή “πράσινης” ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μέσω της Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό, η σχεδίαση του έργου προβλέπει την πόντιση δύο καλωδίων συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν στελέχη του ΑΔΜΗΕ στους εκπροσώπους του πρότζεκτ, με τη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος με την Πελοπόννησο, το διπλό καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) με την Αττική, καθώς και την αντίστοιχη με την Κύπρο, η Κρήτη “φτάνει στα όριά της”. Έτσι, επισήμαναν στους υπεύθυνους του GAP Interconnector, υπογραμμίζοντας ότι το προτεινόμενο έργο τους θα πρέπει να αλλάξει όδευση», αναφέρει χαρακτηριστικά το energypress.gr.

Οι αιτίες του «απαγορευτικού» - Σε κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία του τοπικού συστήματος

Γιατί όμως ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να βάζει “απαγορευτικό” σε νέα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων για το νησί μας;

Σύμφωνα με τα στελέχη του Διαχειριστή, μία νέα μεγάλη διασύνδεση για την Κρήτη θα σήμαινε πως σε περιπτώσεις π.χ. συμβάντων θα τίθεται σε κίνδυνο η ευστάθεια και η ασφαλής λειτουργία του τοπικού συστήματος, με κίνδυνο τόσο για τις υποδομές του νησιού, όσο και για τις ίδιες τις διασυνδέσεις. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο στο τι υποδομές δικτύου υπάρχουν επάνω στο νησί της Κρήτης ή μπορούν να υπάρξουν προοπτικά, αλλά με τους περιορισμούς που έχουν οι ίδιες οι τεχνολογίες συνεχούς ρεύματος όσον αφορά τη διαχείριση έκτακτων γεγονότων ή αλλαγών στα συστήματα που διασυνδέονται.

Όπως προσθέτουν, η τεχνολογία συνεχούς ρεύματος HVDC εξελίσσεται διαρκώς, αλλά τα κριτήρια σχεδιασμού τους πηγάζουν καταρχάς και κυρίως από τις ανάγκες διασύνδεσης ισχυρών και μεγάλων συστημάτων, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των έργων που κατασκευάζονται διεθνώς (διασυνδέσεις μεταξύ κρατών ή στο εσωτερικό κρατών σε μεγάλες αποστάσεις).

«Το σχέδιο που μας έχει γνωστοποιηθεί αναφέρεται στη διασύνδεση της Αιγύπτου (ένα πολύ ισχυρό σύστημα) με αυτό της Κρήτης», τονίζουν χαρακτηριστικά. Κάτι που σημαίνει πως δεν περιλαμβάνεται ούτε στην κατεύθυνση προς την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία HVDC, για να καλύψει ακόμη περισσότερες ανάγκες διασυνδέσεων.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ