ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη παίζει δυνατά στο… τουριστικό παζάρι - Θετικά μηνύματα αλλά και προβληματισμοί για το 2023

0

Θετικοί προδιαγράφονται οι οιωνοί για την Κρήτη την επόμενη τουριστική χρονιά, με πολλούς διεθνείς τουριστικούς πράκτορες να σπεύδουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα των πτήσεών τους μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023, ενώ άλλοι σπεύδουν να κάνουν καλές προσφορές στους πελάτες τους ελέγχοντας τις τιμές. Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά, στη βάση των συγκεκριμένων ισχυρισμών, πως η Κρήτη παίζει δυνατά... στο τουριστικό παζάρι. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού επισημαίνουν πως πράγματι οι προκρατήσεις είναι καλές και αναμένεται με βάση τα τωρινά στοιχεία μια χρονιά που δε θα ξεπεράσει το 2022, αλλά θα είναι ανάλογη με εκείνη του 2019.

Ειδικότερα, η τουριστική περίοδος του 2023 ήδη έχει ξεκινήσει να κινείται. Το neakriti.gr  είχε φέρει πριν μερικές εβδομάδες στο φως μια αποκλειστική είδηση πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον προκρατήσεων της βρετανικής αγοράς. Και φαίνεται πως πράγματι η τουριστική αγορά πάει αρκετά καλά, εάν αναλογιστούμε πως ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, ο γερμανικός όμιλος της TUI, σύμφωνα με το capital.gr, έχει ανακοινώσει εκπτώσεις σε όσους προγραμματίσουν τις διακοπές τους για την επόμενη χρονιά, ενώ αναφέρει πως, ειδικά για τα ελληνικά νησιά, όσοι εξασφαλίσουν τις διακοπές τους το 2023 εγκαίρως θα έχουν πλήρη έλεγχο των τιμών. Και ο FTI, σύμφωνα πάλι με το ίδιο ειδησεογραφικό σάιτ, προχωρά σε αύξηση των πτήσεων προς Κρήτη και Ρόδο και έχει επεκτείνει το θερινό πρόγραμμα πτήσεων έως τον Νοέμβριο του 2023.

Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά πως οι τουριστικοί πράκτορες βλέπουν την Κρήτη ως έναν μεγάλο επενδυτικό πόλο και προσπαθούν να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερους τουρίστες, λαμβάνοντας υπόψη τους πως το νησί μας σε επίπεδο αφίξεων την τουριστική χρονιά 2022 κατάφερε όχι απλά να πιάσει το 2019, αλλά να το ξεπεράσει.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, το neakriti.gr επικοινώνησε με τουριστικούς παράγοντες οι οποίοι υποστηρίζουν πως όντως επιβεβαιώνονται οι πολιτικές προσέλκυσης των τουριστικών πρακτόρων, αλλά από την άλλη όμως υπάρχουν και “άγνωστοι” παράγοντες όπως η πανδημία και οι ανατιμήσεις που θα καθορίσουν το τουριστικό τοπίο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πολλοί τουριστικοί πράκτορες να κλείνουν πακέτα για την επόμενη χρονιά με καλές προσφορές. Θεωρώ πως ο φετινός χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος. Αλλά το καλοκαίρι ο τουρίστας θα προτιμήσει τις διακοπές και κυρίως τις διακοπές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Θα αποφύγει τις υπερατλαντικές πτήσεις και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές όπως Κούβα και Ταϊλάνδη και θα προτιμήσει διακοπές στην Ελλάδα. Δε θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε το 2022 σε αριθμό αφίξεων. Και δεν πιστεύω πως ο στόχος είναι να το ξεπεράσουμε. Ο στόχος του 2023 θα είναι να υπάρξει μια ομαλότητα στις επιχειρήσεις και στις ξενοδοχειακές μονάδες. Πάντως, βλέπουμε πως κλείνουν ήδη πακέτα για την επόμενη χρονιά για την Κρήτη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

Ο τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης από την πλευρά του τόνισε πως «το θέμα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου μέσω πακέτων εγώ προσωπικά δεν το υπολογίζω. Δηλαδή, θεωρώ πως το ζήτημα είναι να επεκταθεί η τουριστική χρονιά κατά μερικούς μήνες και όχι μία εβδομάδα. Θεωρώ επίσης πως οι τουριστικοί πράκτορες θα συνεχίζουν να κάνουν τα λεγόμενα “εμπορικά τρικ” ώστε να έρθει περισσότερος κόσμος. Και πιστεύω πως η επόμενη σεζόν θα είναι ανάλογη με το 2019... Όχι καλύτερη. Αυτό που βλέπουμε για την Κρήτη είναι πως οι προκρατήσεις θα πάνε αρκετά καλά μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου. Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου, οπότε παύει η περίοδος των προκρατήσεων, τα πράγματα θα είναι λίγο “στενά”. Μάλιστα προβλέπω πως η σεζόν που καταφτάνει θα έχει προβλήματα στην έναρξη της περιόδου».

Προκρατήσεις: «Μόνο το 25% των πελάτων κάνει κράτηση τώρα»

Στο 25% οι Ευρωπαίοι που κλείνουν διακοπές στην Κρήτη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα κάνουν προκρατήσεις και είναι πελάτες που συνήθως δε ρωτούν τιμές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης. Την ίδια στιγμή, όπως υποστήριξε, τα πράγματα παραμένουν εύθραυστα, όσο προβλήματα τύπου πληθωρισμού και πανδημίας συνεχίζουν να υπάρχουν. «Αυτή τη στιγμή κλείνουν τουριστικά πακέτα εκείνοι που έχουν χρήμα και δε ρωτούν για τιμές. Είναι εκείνοι που κλείνουν τον προορισμό στη βάση του early booking και σε ποσοστό ανέρχεται στο 25% των Ευρωπαίων τουριστών που μας επισκέπτονται. Το 75% των πελατών μας που θα έρθουν θα δουν τα έσοδά τους μετά τον χειμώνα και έπειτα θα επιλέξουν τουριστικό προορισμό. Υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία δεν έχουν ξεπεραστεί. Δε γνωρίζω εάν ο μέσος Ευρωπαίος, π.χ. της Γερμανίας ή της Γαλλίας, θα προτιμήσει την Κρήτη ένεκα των ανατιμήσεων. Οι ανατιμήσεις θα επηρεάσουν την αγοραστική δυναμική του Ευρωπαίου. Επίσης, υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα ο παράγοντας της πανδημίας και καλό είναι να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι τον Δεκέμβριο οι προκρατήσεις ήταν μηδενικές εξαιτίας της μετάλλαξης “Όμικρον”», υποστήριξε.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ