ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ρεθύμνου για τον ξυλοδαρμό του μαθητή στο 1ο ΕΠΑΛ

0

Την δική του οπτική γύρω από τις εικόνες φρίκης από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνης, που έκαναν τον γύρω της Ελλάδος, έδωσε ο Ρεθυμνιώτης αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Γεωργαλής.

Ο κ. Γεωργαλής έκανε λόγο για ένα τραγικό γεγονός, σημειώνοντας ότι δυστυχώς ανάλογα περιστατικά σημειώνονται και σε άλλα σχολεία κατά καιρούς.

Πολύς λόγος έχει γίνει αναφορικά με το ζήτημα του στεγαστικού στα ΕΠΑΛ του δήμου Ρεθύμνης και την υπεραριθμία των μαθητών που καταγράφεται στο εν λόγω σχολείο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να σημειώνει σχετικά:

«Δεν νομίζω να είναι το κτιριακό και η υπερσυσσώρευση μαθητών, τα αίτια είναι βαθύτερα και πρέπει να αναζητηθούν και από το υπουργείο Παιδείας αλλά και από τους φορείς της εκπαίδευσης».

«Οι δήμοι κάνουμε ότι είναι δυνατόν και ο δήμος Ρεθύμνης, όσον αναφορά το κτηριακό, οι αρμοδιότητες μας είναι μόνο στο κτηριακό, δεν εμπλεκόμαστε καθόλου στη διοίκηση των σχολείων καθώς οι δήμοι ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το τμήμα Παιδείας των δήμων δεν ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, απλώς έχουμε την ευθηνή των κτηριακών υποδομών και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα» εξήγησε ο κ. Γεωργαλής.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος δήλωσε:

«Στο δήμο Ρεθύμνης υπάρχει μια μετακίνηση μαθητικού πληθυσμού προς την επαγγελματική εκπαίδευση γι’ αυτό άλλωστε, με πιέσεις πολλές και πολλές φορές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛΜΕΡ, ιδρύσαμε και το 2ο ΕΠΑΛ και το στεγάζουμε σε ένα κτήριο που πληρώνει ο δήμος γι’ αυτό 6 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Επίσης ιδρύσαμε το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο που ανήκει και αυτό στην επαγγελματική εκπαίδευση.»

Σε ότι έχει να κάνει με την υπερσυσσώρευση τον μαθητών στα επαγγελματικά σχολεία ο κ. Γεωργαλής ανέφερε:

«Έχουμε μια στροφή προς την επαγγελματική εκπαίδευσης, η “ατυχία” του δήμου Ρεθύμνης είναι ότι δέχεται όλα τα σχολεία, αυτά που αφορούν όλο το νομό τα έχουμε στο δήμο μας, ενώ υπάρχει και ένα επαγγελματικό λύκειο στο Γαράζο το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του.»

Σχετικά με το ΕΠΑΛ στο Γαράζο το οποίο υπολειρουγεί ο αντιδήμαρχος εξήγησε:

«Πρέπει να στελεχωθεί, να μπούνε νέες ειδικότητες ώστε το επαγγελματικό αυτό λύκειο να απορροφήσει ένα μεγάλο αριθμό μαθητών, περίπου 250 και θα αποσυμφόρησή  με αυτό τον τρόπο και το 1ο ΕΠΑΛ. Εμείς θα συζητήσουμε και την δημιουργία ενός 3ου ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο σε μια προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε την αγωνία για την εξεύρεση χώρου για δημιουργία 3ου ΕΠΑΛ, κάναμε δύο διαγωνισμούς οι οποίοι όμως ήταν άγονοι.»

«Τα προγράμματα ΕΣΠΑ που ανοίγουν αφορούν μόνο σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νηπιαγωγεία και δημοτικά, κανένα πρόγραμμα δεν έχει ανοίξει ακόμη, είτε από το υπουργείο Παιδείας είτε από τις Διαχειριστικές αρχές για Επαγγελματικά Λύκεια, πρέπει η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα και την προσοχή της στην επαγγελματική εκπαίδευση γιατί είναι το μέλλον.»

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ