ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Σπριντ» για να μη χαθούν τα οικόπεδα - Άνοιξε η εφαρμογή e-adeies για τα μικρά ακίνητα εκτός σχεδίου

0

 Άνοιξε νέα εφαρμογή στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΤΕΕ, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες μικρών εκτός σχεδίου ακινήτων μπορούν να κατοχυρώσουν πιο εύκολα ως την προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου το δικαίωμα της κατά παρέκκλιση δόμησης

Σε “σπριντ” ώστε να μπορέσουν να κατοχυρώσουν ως τις 9 Δεκεμβρίου - όταν και λήγει η σχετική ασφυκτική προθεσμία - το δικαίωμα δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα (κάτω δηλαδή των 4 στρεμμάτων) καλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων κι εδώ στην Κρήτη, με το έργο τους πάντως να είναι πλέον πιο εύκολο...

Κι αυτό γιατί, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για μια ειδική ρύθμιση διευκόλυνσης της... τελευταίας στιγμής, ενεργοποιήθηκε μια νέα ψηφιακή εφαρμογή στη σχετική πλατφόρμα του ΤΕΕ, που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των μικρών εκτός σχεδίου ακινήτων να υποβάλλουν με ελάχιστα κλικ στον υπολογιστή αίτηση για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή αίτηση αντίστοιχα για την έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης.

Μια κίνηση που πλέον επιτρέπει την κατοχύρωση του δικαιώματος χρήσης των προς κατάργηση - μετά την 9η Δεκεμβρίου - παρεκκλίσεων (δόμηση σε οικόπεδα των 750, των 1.200 και των 2.000 τ.μ.) έναντι της πιο χρονοβόρας διαδικασίας έκδοσης κανονικής προέγκρισης οικοδομικής άδειας που ίσχυε μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”, στην πλατφόρμα του ΤΕΕ “e-άδειες” και συγκεκριμένα στην ψηφιακή πύλη για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, στις αιτήσεις για “Βεβαίωση Όρων Δόμησης άρθ. 38, §2, Ν. 4495/2017” και “Προέγκριση Οικοδομικής Αδείας (Ν. 4759/2020)”, προστέθηκε στις επιμέρους περιπτώσεις η σχετική επιλογή “Γήπεδα εκτός σχεδίου, κατά παρέκκλιση άρτια, άρθρου 40, παρ. 1 Ν. 4759/2020”.

Το ΤΕΕ προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση έπειτα από τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.) για τις περιπτώσεις οικοπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων, σε εκτός σχεδίου περιοχές, για τις οποίες έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα θα μπορούν να οικοδομηθούν, εφόσον έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία:

- Είτε υποβληθεί αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες, όπως αυτά καθορίζονται εκ του νόμου. Για τη διάρκεια ισχύος της, εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις όπως ισχύουν σήμερα.

- Είτε έχει υποβληθεί αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενο από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης θα μπορεί να γίνει μόνο έως και την 30ή/9/2023. Έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει είτε να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής άδειας, είτε προέγκρισης.

Εάν το ΥΠ.ΕΝ. δεν είχε προωθήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων εκτός σχεδίου, κατά παρέκκλιση άρτια, θα έπρεπε, για να διατηρήσουν την οικοδομησιμότητά τους, να είχαν προλάβει να λάβουν έως και την 9η/12/2022 προέγκριση οικοδομικής άδειας. Ωστόσο, στα δύο χρόνια που έδινε ο νόμος, ελάχιστοι είχαν προχωρήσει τις διαδικασίες για να πάρουν στα χέρια τους το πολυπόθητο χαρτί, με συνέπεια, έπειτα από έντονες πιέσεις βουλευτών όλων των... χρωμάτων, του τεχνικού κόσμου και του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων, η κυβέρνηση να υποκύψει δίνοντας μια... έμμεση παράταση.

Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει, το κανονικό ζητούμενο ήταν να δοθεί μια κανονική... παράταση.

Μπαράζ παρεμβάσεων

Θυμίζουμε, το προηγούμενο διάστημα είχαμε ένα μπαράζ παρεμβάσεων από τοπικούς πολιτικούς και θεσμικούς φορείς εδώ στην Κρήτη (βουλευτές, Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου) για να δοθεί παράταση στην ασφυκτική αυτή προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου.

Το αίτημα για παράταση της προθεσμίας δεν εισακούστηκε.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας έριξε πόρτα στο... αίτημα, αποφασίζοντας να διατηρήσει το στενό τελεσίγραφο χρονικά, αλλά διευκολύνοντας την ίδια ώρα στο πρακτικό κομμάτι τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων να κατοχυρώσουν πιο εύκολο και πιο γρήγορα, έστω και τώρα στο... παρά πέντε το δικαίωμα δόμησης, για να μη δουν τα οικόπεδά τους να μετατρέπονται σε χωράφια...

Πρόκειται, όπως γίνεται αντιληπτό, για μια... “τρίπλα” από πλευράς κυβέρνησης, που από τη μια επιχειρεί να δείξει ότι δεν αλλάζει άποψη και μένει σταθερή στα χρονικά περιθώρια της μεταρρύθμισης για την κατάργηση της λεγόμενης κατά παρέκκλιση δόμησης στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει τον σοβαρό κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο και προσπαθεί, υπό το βάρος των πιέσεων και των παρεμβάσεων, να διευκολύνει σε ένα βαθμό την κατάσταση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα...

Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. υποστηρίζει ότι τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση θα επέλθει όταν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, δηλαδή στα τέλη του 2025.

Μέσα στον Δεκέμβριο η ρύθμιση για τα μεγάλα αυθαίρετα\

Εντωμεταξύ, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση προτού αποχαιρετήσουμε το 2022, όπως ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επανέλθει η δυνατότητα νομιμοποίησης των λεγόμενων μεγάλων αυθαιρέτων (δηλαδή της κατηγορίας 5). Η τακτοποίηση θα αφορά τις πολεοδομικές παρανομίες που είχαν γίνει πριν την 28η Ιουλίου 2011, ημερομηνία που αποτελεί τη χρονική “κόκκινη γραμμή” σε όλους τους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, η οποία έχει γίνει αποδεκτή και από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 (εκ των οποίων πολλά σε νησιά με υψηλή αξία γης, όπως στη Μύκονο) ή βρίσκονται εντός δασών, αιγιαλού και προστατευόμενων περιοχών πρέπει να κατεδαφιστούν.

Η νέα ρύθμιση για τη νομιμοποίηση κτηρίων, που είτε είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετα είτε έχουν υπερβάσεις άνω του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης και δόμησης και άνω του 20% του επιτρεπόμενου ύψους, θα προβλέπει ότι θα γίνεται έλεγχος σε όλες τις αιτήσεις από ελεγκτή δόμησης, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι δε βρίσκονται μέσα σε «απαγορευμένες» περιοχές και δεν έχουν χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων (περί το 60%) που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα, τα οποία θα είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων, θα δίνονται στους Δήμους μέσω του Πράσινου Ταμείου, ώστε να προχωρούν οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις που... λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες, ώστε να δημιουργηθούν ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι.

Με την καταβολή του προστίμου οι ιδιοκτήτες του αυθαιρέτου της “Κατηγορίας 5” θα παίρνουν ουσιαστικά μια μακρά περίοδο χάριτος, διατηρώντας το νομότυπα για μια 30ετία.

Ωστόσο, για να το νομιμοποιήσουν οριστικά και άπαξ θα πρέπει, μέσω της Τράπεζας Γης, να εξαγοράσουν τίτλους Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ταγαράς, το 50% των συνολικών τετραγωνικών των αυθαιρέτων που έχουν νομιμοποιηθεί έως σήμερα αφορούσαν την “Κατηγορία 5”, όπως και το 60% των συνολικών εισπράξεων προστίμων. Όπως επισήμανε ο ίδιος, «από τα περίπου 6,5 δισ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού των προστίμων, τα 4 δισ. ευρώ αντιστοιχούσαν στην “Κατηγορία 5”. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ