ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έπεσε «αυλαία» στο συνέδριο της ΚΕΔΕ - Επιστρέφουν στη Κρήτη οι αιρετοί του νησιού

0

Τον δρόμο της επιστροφής για τα πάτρια εδάφη παίρνουν τις τελευταίες ώρες οι αιρετοί της Κρήτης  καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του  Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξήχθη στο Βόλο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών. Περισσότεροι από 1.800 σύνεδροι και παρατηρητές παρακολούθησαν για τρεις ημέρες τις εργασίες του τελευταίου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με βάση τη σημερινή σύνθεση της μιας και επίκειται τον Οκτώβριο του 2023 η εκλογική αυτοδιοικητική μάχη.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, μετά από εκτενή διάλογο κατέληξαν κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν ουσιαστικά όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καυτηριάζοντας από τη μεριά τους έλλειψη δυναμικού διεκδικητικού πλαισίου από τη πλειοψηφία του οργάνου) σε σειρά πολιτικών θέσεων και προτάσεων.

Μεταξύ άλλων, οι αιρετοί ζητούν:

  •     Tην εφαρμογή από 1-1-2024 του νέου μοντέλου κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Συνέδριο και θα αποσαφηνιστεί στις λεπτομέρειες στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
  •     Τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ που επιβαρύνει τη λειτουργία τους, με βάση τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης. Η υπόσχεση για απόδοση μέχρι σήμερα μόλις 20 εκ. ευρώ, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.
  •     Την αναστολή ως το τέλους του 2023 της επιβολής του τέλους ταφής, ειδάλλως , όπως τονίζουν, θα προσφύγουν δικαστικά...

Υπουργικές εξαγγελίες

Από το βήμα του συνεδρίου , ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την έγκριση ακόμη 50 εκατομμυρίων ευρώ για τους δήμους και 20 εκατομμυρίων  για τις ΔΕΥΑ για το ενεργειακό κόστος  ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξήγγειλε ότι θα αποζημιώνονται όλοι - ανεξαιρέτως οι σύμβουλοι - για τις παραστάσεις (συνεδριάσεις) τους στα δημοτικά συμβούλια, με αύξηση 30% για όσους λάμβαναν ήδη αποζημίωση.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ