ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

"Η κτηνοτροφία στην Κρήτη πεθαίνει - Μέτρα στήριξης τώρα", λέει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ

0

Αντιμέτωπη με μία κρίση σε πολλαπλά επίπεδα βρίσκεται η αιγοπροβατοτροφία στην Κρήτη σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκο Στεφανάκη που μίλησε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη.

Ο κ. Στεφανάκης διέβλεψε ελλείψεις γάλακτος και στη Κρήτη από τον ερχόμενο Αύγουστο αφού σήμερα η τιμή παραγωγού είναι στο ένα ευρώ και η τιμή του τριφυλλιού στα 50 λεπτά.

Με τις ελλείψεις σε κρέας να κάνουν την εμφάνισή τους στο νησί από τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες και φθορές επιρρίπτοντας τεράστιες ευθύνες στο κεντρικό κράτος για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι.

Ως γνωστόν το κόστος των ζωοτροφών, έχει φτάσει πλέον σε διπλάσια τιμή, με τους παραγωγούς να απελπίζονται. Οι εκτροφείς αναγκάζονται να οδηγούν τα ζώα τους σε σφαγή, είτε επειδή πλέον υποσιτίζονται και είναι λιγότερο παραγωγικά, είτε επειδή θεωρούν πλέον ασύμφορη την εκτροφή.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στον “απόλυτο εφιάλτη” την κτηνοτροφία – σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη – είναι τρεις:

Το υψηλό ενεργειακό κόστος, ο διπλασιασμός των τιμών σε ζωοτροφές και λιπάσματα και η παντελής απουσία εργατικού δυναμικού.

Ο κ. Στεφανάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα από το κεντρικό κράτος για τη στήριξη της κτηνοτροφίας ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν στα τεράστια κόστη.

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ