ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Διεθνές ενδιαφέρον για εξοχικά και ξενοδοχεία στην Κρήτη αλλά και «μαραθώνιος» γραφειοκρατίας

0

Το όνειρό τους να αποκτήσουν μία εξοχική κατοικία σε ένα ηλιόλουστο μεσογειακό προορισμό, όπως είναι η Κρήτη, θέλουν να πραγματοποιήσουν πολλοί Ευρωπαίοι – και όχι μόνο – συνταξιούχοι, αλλά τους το μετατρέπει συχνά σε εφιάλτη ο μαραθώνιος της γραφειοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει και για ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να αγοράσουν μεγάλες ή μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και οικόπεδα στο νησί.

Ένας από τους παλαιότερους κτηματομεσίτες της Κρήτης, ο κ. Μιχάλης Γιακουμάκης, είπε στην “Π” ότι αν δεν υπήρχαν η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και  ο γολγοθάς της γραφειοκρατίας, η εικόνα του κλάδου θα ήταν σαφώς καλύτερη.

Ο ίδιος ανέφερε: “Η χώρα έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη μεγάλων αλλά και μικρότερων επενδυτών, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα που όσο περνούν τα χρόνια δεν λύνονται και δεν απλοποιούνται”.

Χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό

Μείζον θέμα είναι η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού η οποία στερεί τη δυνατότητα δημιουργίας βασικών υποδομών όπως είναι για παράδειγμα οι δρόμοι, αλλά και η απίστευτη γραφειοκρατία για την ολοκλήρωση μιας συμβολαιογραφικής πράξης.

“Ακόμα και για να εκδώσεις μια άδεια για ένα σπίτι, ακολουθεί γραφειοκρατικός μαραθώνιος”, είπε ο κ. Γιακουμάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει και φέτος μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους, κυρίως Γάλλους, Ολλανδούς, Γερμανούς, λίγους Ιταλούς και πολλούς Ισραηλινούς,  να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην Κρήτη.

Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε έτοιμα κτίσματα, κοντά ή με θέα τη θάλασσα. Για παράδειγμα, υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για σπίτια στις Γούβες, την Ανώπολη, στο Κοκκίνι Χάνι, τις Γούρνες, τον Άγιο Νικόλαο και φυσικά την περιοχή της Ελούντας.

Ο μέσος όρος των επενδυτών μπορεί να δαπανήσει ποσά της τάξης των 200.000 έως 300.000 ευρώ, αλλά και λιγότερα ή περισσότερα, ανάλογα με αυτό που θέλει να αποκτήσει.

Αναφορικά με τα οικόπεδα υπάρχει ζήτηση για άρτια οικοδομήσιμα, δίπλα στη θάλασσα.

Το ακριβό αεροπορικό κόστος

Ο κτηματομεσίτης λέει ότι ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ισραηλινοί, ωστόσο διαμαρτύρονται για το ακριβό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων καθώς η προοπτική της αγοράς σπιτιού στην Κρήτη σημαίνει και πολλά ταξίδια μέσα στο χρόνο.

Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε ότι αν υπήρχε όλο το χρόνο απευθείας αεροπορική σύνδεση της Κρήτης με Ισραήλ, με λογικό κόστος, οι αγοραπωλησίες θα αυξάνονταν πολύ περισσότερο.

“Αν με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι  αυξηθούν οι πτήσεις από και προς διάφορους προορισμούς, θα διαφοροποιηθεί και η αγορά ακινήτων στην Κρήτη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Υπάρχουν σοβαροί επενδυτές έτοιμοι να αγοράσουν”

Για πρώτη φορά έχουμε στην Κρήτη έτοιμους ενδιαφερόμενους για αγοραπωλησίες μικρών και μεγάλων ξενοδοχείων και οικοπέδων, κυρίως Γερμανούς, Αμερικανούς, Ισραηλινούς οι οποίοι είναι όντως αποφασισμένοι να επενδύσουν” λέει στην “Π” ο κτηματομεσίτης κ. Γιώργος Σακαλάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η γραφειοκρατία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που κρατάει σε ομηρεία την αγορά ακινήτων.

“Υπάρχει κόσμος που έχει χρήματα που θέλει να τα επενδύσει, αλλά γνωρίζει τι θα υποστεί με τη χρονοβόρα γραφειοκρατία. Αρκεί να σας πω ότι για να ολοκληρωθεί ένα απλό συμβόλαιο πρέπει να περάσουν 2-3 μήνες, με την προϋπόθεση ότι όλα τα υπόλοιπα διαδικαστικά είναι τακτοποιημένα και χωρίς εκκρεμότητες. Αυτό και μόνο λειτουργεί ιδιαίτερα αρνητικά στον χώρο της κτηματαγοράς”, καταλήγει.

 

patris.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ