ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η μαφία επικεντρώνεται πλέον «στη διαφθορά απ' ό,τι στη βία», σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας

0

Τα ιταλικά συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος επικεντρώνουν όλο και περισσότερο στη διαφθορά και τη διείσδυση στη νόμιμη οικονομία και λιγότερο στη βία, σύμφωνα με έκθεση προς το κοινοβούλιο της Διεύθυνσης Ερευνών κατά της Μαφίας για τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος προσαρμόζονται εδώ και κάποιο χρόνο στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές και έχουν «αντικαταστήσει τη χρήση βίας, η οποία μειώνεται όλο και περισσότερο, αν και δεν αποκηρύσσεται, με στρατηγικές σιωπηρής διείσδυσης και πράξεων διαφθοράς».

«Σήμερα οι μαφίες προτιμούν να κατευθύνουν την προσοχή τους στην επιχειρηματική σφαίρα, επωφελούμενες από το τεράστιο κεφάλαιο που έχουν συσσωρεύσει μέσω παράνομων δραστηριοτήτων», αναφέρεται ακόμα στη έκθεση. Εντούτοις υπογραμμίζεται επίσης ότι η κύρια πηγή εσόδων για το οργανωμένο έγκλημα παραμένει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 29 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 για ύποπτες διασυνδέσεις με δραστηριότητες της μαφίας.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να επιδιώξουν οι μαφίες να πάρουν ένα κομμάτι από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ, NRRP), ένα τεράστιο πρόγραμμα που επιδιώκει να κάνει πιο «πράσινη» και πιο σύγχρονη την ιταλική οικονομία με τη βοήθεια σχεδόν 200 δισεκ. ευρώ σε επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΕ.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει εφαρμόσει στρατηγικές για να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 διατυπώθηκαν 11.890 αιτήματα για διεξαγωγή ερευνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος αναφορικά με το ΕΣΑΑ και οκτώ από αυτά οδήγησαν σε απαγορεύσεις.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ