ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την εκλογή του στο «τιμόνι» του ΝΑΤΟ ο Ολλανδός πρωθυπουργός

0

 «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την εκλογή του ως Γενικού Γραμματέα του NATO, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μετά την επικοινωνία του με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν που προς το παρόν εναντιώνεται στην προοπτική να αναλάβει το αξίωμα.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την Ουγγαρία», δήλωσε ο κ. Ρούτε σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Όρμπαν, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο Ρούτε θεωρείται γενικά ο επικρατέστερος διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ, του Νορβηγού που θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ως τα τέλη του 2024, αφού έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των περισσότερων κρατών μελών της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Όμως μέχρι σήμερα στην υποψηφιότητα του εναντιώνεται ο Όρμπαν, ενώ έχει επίσης ανταγωνιστή, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Ο Όρμπαν έχει δηλώσει διατεθειμένος να τερματίσει την εναντίωσή του στην υποψηφιότητα του κ. Ρούτε αν ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζητήσει συγγνώμη για σχόλια του σχετικά με την Ουγγαρία, τα οποία θεώρησε προσβλητικά, και αν η Βουδαπέστη εξαιρεθεί από τη σχεδιαζόμενη αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η συμμαχία στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο κ. Ρούτε είπε πως ο Όρμπαν «δεν αξίωσε συγγνώμες» και «υπογράμμισα πως ασφαλώς, κατέγραψα» την αντίδραση της ουγγρικής κοινωνίας «σε αυτό που είχα πει πριν από δυο χρόνια».

    «Μείναμε εκεί, στο ότι καταγράφουμε, κοιτώντας προς το μέλλον, και δεν απαίτησε συγγνώμες» επέμεινε.

Τα κράτη μέλη του NATO θέλουν να κλειστεί συμφωνία για τον διάδοχο του κ. Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών τους στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ