ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Στεκόμαστε στο πλευρό της Αρμενίας στην παροχή βοήθειας εκτοπισμένων

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ανθρωπιστική βοήθεια 5,2 εκατομμυρίων ευρώ για την Αρμενία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

« Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Αρμενίας στην παροχή βοήθειας για τους εκτοπισμένους, είπα στον Νικόλ Πασινιάν στο τηλέφωνο», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. Προσέθεσε, ότι η ΕΕ ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας και κινητοποιήσαμε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. O Επίτροπος Γιάνες Λέναρσιτς θα ταξιδέψει για να εκτιμήσει περαιτέρω ανάγκες την Παρασκευή».

Την Κυριακή 1/10, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, ανακοίνωσε πως την Τρίτη 3/10 θα μεταβεί στην Αρμενία, και από εκεί θα «επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της».

    «Θα μεταβώ στην Αρμενία την Τρίτη», τόνισε σε σύντομη ανάρτησή της στο X.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ «με την ευκαιρία της επίσκεψης της θα επαναλάβει τη δέσμευση της Γαλλίας ότι βρίσκεται στο πλευρό της Αρμενίας» και «θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και την ιδιαίτερη επαγρύπνηση του Παρισιού αναφορικά με τον σεβασμό αυτών», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, που είχε επισκεφτεί την Αρμενία στις 28 Απριλίου, θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

    «Έπειτα θα συναντηθεί με τον Αρμένιο ομόλογό της, Αραράτ Μιρζογιάν, και θα συναντήσει Αρμένιους πρόσφυγες που έφυγαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στις 19 Σεπτεμβρίου και μετά από εννέα μήνες παράνομου αποκλεισμού (του διαδρόμου του Λατσίν), υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας», πρόσθεσε η γαλλική διπλωματία.

Η Κολονά θα εξετάσει ειδικότερα «μαζί με τις αρμενικές αρχές συγκεκριμένους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς».

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια έκτακτη οικονομική βοήθεια του Παρισιού προς το Γερεβάν, ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, ιδίως για τη «φροντίδα προσφύγων και θυμάτων από μια έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου».

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ