ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία προσφεύγει στον ΠΟΕ κατά κρατών μελών της ΕΕ- Κόντρα με Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία για τα σιτηρά

0

Η Ουκρανία θα μηνύσει την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για τις απαγορεύσεις στην εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Το Κίεβο θα μηνύσει την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για την άρνησή τους να αποσύρουν την απαγόρευση των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, δήλωσε sto Politico ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Τάρας Κάτσκα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι απαγορεύσεις από τις τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αποσκοπούν στην προστασία της εγχώριας παραγωγής, από τα ουκρανικά σιτηρά, μετά τον αποκλεισμό από τη Ρωσία των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα. Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να ανακόψει τη ροή, καθώς η τύχη του στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου συνδέεται στενά με την αγροτική βάση υποστήριξης, η οποία είναι πικραμένη από την αύξηση των ουκρανικών γεωργικών εξαγωγών, σημειώνει το μέσο.

Το Κίεβο ετοιμάζει αντίποινα

«Είναι σημαντικό να αποδειχθεί ότι οι ενέργειες αυτές είναι νομικά λανθασμένες. Και γι' αυτό θα ξεκινήσουμε αύριο τις νομικές διαδικασίες», δήλωσε ο Κάτσκα το βράδυ της Κυριακής, προσθέτοντας ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να προβεί σε αντίποινα κατά των πολωνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών.

Οι τρεις χώρες έχουν επαναστατήσει κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε να επιτρέψει τις πωλήσεις ουκρανικών σιτηρών σε όλη την ΕΕ.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα επιβάλουν τις δικές τους απαγορεύσεις για τα ουκρανικά σιτηρά μετά την απόφαση της Κομισιόν να τερματίσει τους περιορισμούς της. «Στα μάτια μας αυτά τα μέτρα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι μια δήλωση απόλυτης δυσπιστίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Κάτσκα.

Η Ουκρανία προσφεύγει στον ΠΟΕ για τα σιτηρά

Το Κίεβο σχεδιάζει να μηνύσει τις χώρες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και όχι μέσω της δικής του εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ. «Νομίζω ότι όλος ο κόσμος θα πρέπει να δει πώς συμπεριφέρονται τα κράτη μέλη της ΕΕ απέναντι στους εμπορικούς εταίρους και τη δική τους Ένωση, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει και άλλα κράτη».

Ενώ η Σλοβακία απλώς επέκτεινε την προηγούμενη απαγόρευση της ΕΕ για τέσσερις τύπους σιτηρών, η Πολωνία επέβαλε πρόσθετες απαγορεύσεις για το ουκρανικό αλεύρι και τις ζωοτροφές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η Ουγγαρία, δήλωσε ο Κάτσκα, προχωρά ακόμη περισσότερο και απαγορεύει επιπλέον 25 προϊόντα που δεν είχαν συζητηθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος.

«Αυτές οι αυθαίρετες απαγορεύσεις είναι γελοίες», δήλωσε. «Νομίζω ότι η Ουγγαρία εδώ κάνει μια πολιτική δήλωση ότι θέλει να μπλοκάρει το εμπόριο με την Ουκρανία και επίσης να αγνοήσει εντελώς τις Βρυξέλλες. Και γι' αυτό θεωρώ ότι πρόκειται για μια πολύ τολμηρή κίνηση εναντίον και των δύο μας από τη Βουδαπέστη», υπογράμμισε στο Politico ο Κάτσκα.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ