ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Η ΕΕ θέλει να αποφύγει να εξαρτάται από την Κίνα

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποφύγει να εξαρτάται από την Κίνα, όπως εξαρτιόταν από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική.

«Ανακαλύψαμε ότι οι εξαρτήσεις, οι οποίες αποτελούσαν εποικοδομητικά στοιχεία της ειρήνης, είναι επίσης όπλα που μπορούν να στραφούν εναντίον μας», σημείωσε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας «την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό άεριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η εξάρτηση «έκανε τον Πούτιν να πιστεύει ότι μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ατιμώρητος επειδή η Ευρώπη, όμηρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου το 40% του οποίου προερχόταν από τη Ρωσία, δεν θα μπορούσε να αντιδράσει».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα περιόρισε τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, αναγκάζοντάς την να βρει άλλες οδούς ανεφοδιασμού.

«Θέλουμε να αποφύγουμε η σχέση μας με την Κίνα να μας κάνει να εξαρτόμαστε από αυτή όπως είχε συμβεί με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Μπορέλ κατά την ομιλία του στην Ιβηροαμερικανική Σύνοδο που διεξήχθη στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εκτίμησε ότι το 2023 είναι «μια χρονιά κλειδί» για τη σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες, κυρίως με αυτές της Λατινικής Αμερικής, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) στα μέσα Ιουλίου.

«Η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι η εμπορική τους σχέση εξακολουθεί να αποτελεί πηγή προόδου», συνέχισε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει κάνει περισσότερες επενδύσεις στη Λατινική Αμερική από όσες έχει κάνει στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία μαζί.

Σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLA), το 36% των 142 δισεκ. δολαρίων ξένων επενδύσεων στην περιοχή το 2021 προερχόταν από την Ευρώπη.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ