ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων υπέγραψαν Ριάντ και Πεκίνο

0

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε την Πέμπτη με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η επίσκεψη αυτή, υψηλής γεωπολιτική σημασίας, έχει επικριθεί από τις ΗΠΑ, παραδοσιακό εταίρο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία τα τελευταία χρόνια επιζητεί να διευρύνει τις οικονομικές και πολιτικές της συμμαχίες.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου είκοσι συμφωνίες αξίας μεγαλύτερης των 110 δισεκ. ρεάλ Σαουδικής Αραβίας (27,8 δισεκ. ευρώ) αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα, μετέδωσε η σαουδαραβική κρατική τηλεόραση al Ekhbariya.

Την Πέμπτη ο Κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον 37χρονο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο παλάτι στο Ριάντ, όπου θα συναντήσει και τον 86χρονο βασιλιά Σαλμάν.

Έπειτα από τη χειραψία που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες, άκουσαν τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και συζήτησαν, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

Ο Σι έφτασε χθες Τετάρτη το απόγευμα στο Ριάντ, όπου θα συμμετάσχει επίσης σε σύνοδο των ηγετών των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – χωρών πλούσιων σε υδρογονάνθρακες—και μία ακόμη με τους ηγέτες των αραβικών χωρών.

Το Πεκίνο είναι ο βασικός εισαγωγέας σαουδαραβικού αργού πετρελαίου και η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Όμως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αντιμετωπίζει την Κίνα ως ενδεχόμενο εταίρο στο φιλόδοξο πρόγραμμά του μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει στόχο να περιορίσει την εξάρτηση του βασιλείου από το πετρέλαιο.

Οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να κερδίσουν συμβόλαια σε διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως τη ΝΕΟΜ, μια φουτουριστική πόλη που θα κοστίσει 500 δισεκ. δολάρια.

Οι σαουδαραβικές και οι κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν ήδη χθες 34 συμφωνίες επενδύσεων στους τομείς του πράσινου υδρογόνου, των τεχνολογιών πληροφοριών, το cloud computing, τις μεταφορές και τις κατασκευές, μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ