ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τέλος στην υδροξυχλωροκίνη για τους ασθενείς με Covid-19 στην Ελλάδα

0

Σε αλλαγή του θεραπευτικού αλγορίθμου για τη διαχείριση των ασθενών με νόσο COVID-19 αναμένεται να προχωρήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για προσωρινή εξαίρεση της θειικής υδροξυχλωροκίνης από τη μελέτη SOLIDARITY (που εστιάζει στην αξιολόγηση πιθανών θεραπειών για τη COVID-19), δημοσιογραφικές πληροφορίες του ygeiamou.gr/protothema.gr αναφέρουν ότι θα αλλάξει ο αλγόριθμος και θα εξαιρεθεί η υδροξυχλωροκίνη από το θεραπευτικό σχήμα που χορηγείται σήμερα στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η υδροξυχλωροκίνη ενοποιείται από αρκετές μελέτες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για αύξηση του κινδύνου θανάτου, καρδιακά προβλήματα και μη βελτίωση της κλινικής εικόνας των νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο συγκεκριμένο ανθελονοσιακό φάρμακο, προκειμένου να αποφανθεί για τη θεραπεία των νοσηλευομένων ασθενών.

Προβλεπόταν και για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς και υγειονομικούς

Υπενθυμίζεται ότι, ο θεραπευτικός αλγόριθμος προβλέπει τη χορήγηση χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνης συνδυαστικά με αζιθρομυκίνη για τον περιορισμό της επιπτώσεων της λοίμωξης COVID-19 στο αναπνευστικό σύστημα των ασθενών. Επίσης, η ελληνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε καταρτίσει και πρωτόκολλο χορήγησης του θεραπευτικού σχήματος για εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς αλλά και ως προφυλακτική αγωγή για υγειονομικούς εργαζομένους.

Υπό το βάρος της απόφασης του ΠΟΥ, θα επανεξεταστούν λοιπόν από τους Έλληνες Λοιμωξιολόγους όλα τα σχετικά με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν την υδροξυχλωροκίνη και θα γίνουν άμεσα οι σχετικές ανακοινώσεις.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ