ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα «ΑΡΜΕΝΕΙΑ» επιστρέφουν από τις 31/07 έως και τις 06/08

0

Από τις 31 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΑΡΜΕΝΕΙΑ 2023».

Τα Αρμένεια έχουν γίνει πλέον θεσμός αφού συμπληρώνουν 39 χρόνια ζωής και διεξάγονται από τον Όμιλο Φιλάθλων Αρμένων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμένων μαζί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης -Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου-Τμήμα Αθλητισμού. Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά θα διεξαχθεί και αγώνας δρόμου 10.000m. στην μνήμη του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη όπου θα φέρει και το όνομα του. Το επταήμερο αυτό των εκδηλώσεων έχουν σαν στόχο την αναβίωση των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων του παρελθόντος, σε συνδυασμό με την παρακίνηση για άθληση, ψυχαγωγία και διασκέδαση στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής των Αρμένων όλων των ηλικιών…..

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΜΕΝΕΙΑ

Τα Αρμένεια ξεκίνησαν το 1984 απο τον Γιώργο Κτιστάκη, μια χρονιά που στα χωριά ξεκινούσαν τη δράση τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι με το πανηγύρι να έχει κατά κύριο λόγο προτεραιότητα. Στους Αρμένους όμως είχαν διαφορετική άποψη και ήθελαν να δώσουν ένα πλαίσιο πολιτιστικό και έτσι δημιούργησαν έναν θεσμό με πολλές και πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες, με το όνομα να είναι “Αρμένεια”, αφού ήθελαν να τονίσουν και την περιοχή που έχει ένα ιστορικό όνομα από την εποχή του Νικηφόρου Φωκά. Στην αρχή διεξαγόταν ο αγώνας παλαιμάχων, ενώ είχε και διάφορα αγωνίσματα στίβου Ανδρών – γυναικών στα 100m., παιδικό στα 60m., ενώ υπήρχαν και αθλήματα σφαιροβολίας. Επίσης μπήκανε και αθλήματα πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη, όπως το Πινγκ πονγκ το οποίο στα “Αρμένεια ” έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Ρέθυμνο. Με το πέρασμα των χρόνων πέρα από το αθλητικό μπήκε περισσότερο και το πολιτιστικό- ιστορικό κομμάτι, με θεατρικές παραστάσεις, κρητικές βραδιές, εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα ισότητας, ενώ παρείχε βοήθεια και η εκκλησία του χωριού. Έτσι πάντα με τόσες εκδηλώσεις πάντα τα “Αρμένεια” διαρκούσαν 6-7 μέρες. Μερικές χρονιές βέβαια δεν είχαν διεξαχθεί λόγω πένθους, με την τελευταία φορά να είναι το 2014 λόγω του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Και αυτό γιατί ο ίδιος μπορεί να είχε καταγωγή από το Σελλί αλλά ο ίδιος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στους Αρμένους. Εκείνη την χρονιά υπήρχε η πρόταση να γίνει η δραστηριότητα με τα 10.000χμ με την ονομασία ”Βαγγέλης Γιακουμάκης” η οποία μπορεί τότε να μην προχώρησε αλλά θα διεξαχθεί για πρώτη φορά φέτος με στόχο να πάρει μια πανελλήνια διάσταση κατά του μπούλινγκ.

   ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΕΙΩΝ

Η εκκίνηση των εκδηλώσεων θα δοθεί από το γήπεδο των Αρμένων τη Δευτέρα 31 Ιουλίου με τα παιχνίδια Σκάκι, Πινγκ Πονγκ και Πρέφας, η συνέχεια θα είναι την Τρίτη 1 Αυγούστου στην πλατεία των Αρμένων όπου θα γίνει «Έκθεση» παλαιών ποδηλάτων αντίκα και «Ποδηλατοβόλτα» για μικρούς και μεγάλους απόστασης 6,400m. Τη σκυτάλη παίρνουν την Τετάρτη 2 Αυγούστου οι δρομικές αποστάσεις 2.000m(παιδικός), 5.000m Αρμένειος Δρόμος(Ανδρών- Γυναικών) και 10.000m Βαγγέλης Γιακουμάκης (Ανδρών-Γυναικών). Την Πέμπτη 3 Αυγούστου θα ανέβει η παιδική θεατρική παράσταση από τον Δήμο Ρεθύμνου «Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή Κανέλλα» της Μαρίας Βαρδάκα. Η Παρασκευή 4 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στις Γεύσεις του Κόσμου και την ανάδειξη τους μέσα από φαγητά και εδέσματα που θα δημιουργήσουν μετανάστες αλλά και ντόπιοι πολίτες. Ενώ η βραδιά θα κλείσει μουσικά διασκεδάζοντας με τοπικούς καλλιτέχνες. Το Σάββατο 5 Αυγούστου στο γήπεδο των Αρμένων θα αγωνιστούν μαθητές και μαθήτριες σε αναμετρήσεις ταχύτητας, Ρίψης Ακοντίου Nerf Vortex και Τσουβαλοδρομίες. Οι Τσουβαλοδρομίες θα διεξαχθούν και για ενήλικες. Στη συνέχεια της ημέρας θα διεξαχθεί ο καθιερωμένος αγώνας ποδοσφαίρου Παλαιμάχων-Νέων. Και τέλος την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα την Κυριακή 6 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό κρητικό πανηγύρι με το συγκρότημα του Βαγγέλη Κιμιωνή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ