ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Κρήτη έχει τα “εργαλεία” για να θωρακιστεί απέναντι στη Legionella

0

Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας της Κρήτης και η ασφάλεια των επισκεπτών αποτελεί – εύλογα – κορυφαία προτεραιότητα. Τα πρόσφατα γεγονότα, με τη διάγνωση τουρίστριας στην Κρήτη με τη νόσο των Λεγεωνάριων, αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το 50% των δειγμάτων νερού στο νησί είναι επιβαρυμένο με το βακτήριο της Legionella, καθιστούν επίκαιρη την ανάγκη επανατοποθέτησης της δημόσιας συζήτησης γύρω από τη συστηματική πρόληψη και τον εργαστηριακό έλεγχο των δικτύων ύδρευσης και ψύξης.

Η Legionella αποτελεί ένα βακτήριο, το οποίο μπορεί να αποικίσει σε δίκτυα ύδρευσης, συστήματα ψύξης, θερμοσίφωνες και ντους. Σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας (20–50 °C), στάσιμου νερού και απουσίας επαρκούς απολύμανσης, το παθογόνο βακτήριο δύναται να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί μέσω του αερολύματος, προκαλώντας δυνητικά λοίμωξη του αναπνευστικού, γνωστή ως Νόσος των Λεγεωνάριων.

Ωστόσο, η Κρήτη δεν είναι απροετοίμαστη. Υπάρχουν αρκετά διαπιστευμένα εργαστήρια με εξοπλισμό αιχμής και εξειδικευμένοι επιστήμονες με εμπειρία και τεχνογνωσία, έτοιμοι να υποστηρίξουν τον ξενοδοχειακό κλάδο μέσω τακτικών αναλύσεων αυτοελέγχου, καθοδήγηση απολυμάνσεων, και εκπόνηση μελετών εκτίμησης κινδύνου προκειμένου να υπάρχει συστηματική πρόληψη για την αντιμετώπιση της Legionella. Το κλειδί παραμένει και είναι η συστηματική συνεργασία και η συνεχής συμμόρφωση με τις απαιτήσεις και οδηγίες των αρχών. Για να διασφαλιστεί η πρόληψη και η προστασία των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων στον τουρισμό, οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να εστιάσουν σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  1. Να εφαρμόζεται σωστή συντήρηση και απολύμανση σε συστήματα ύδρευσης, άρδευσης, πισίνες, κλιματιστικά.
  2. Να παρακολουθούνται συνεχώς θερμοκρασίες και χλωρίωση στο εσωτερικό τους δίκτυο.
  3. Να εκπαιδεύεται συνεχώς το προσωπικό – ειδικά στη διαχείριση νερού και την ορθή λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών.
  4. Να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες (π.χ. ΕΟΔΥ, ISO, Ευρωπαϊκές Οδηγίες – αποφυγή θερμοκρασίας 20–50 °C σε συγκεκριμένα σημεία).

Συνεπώς, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις που επιβεβαιώθηκαν και με τα πρόσφατα γεγονότα, ωστόσο διαθέτει όλα τα απαραίτητα “εργαλεία” για να προλαμβάνει και να δρα άμεσα χωρίς πανικό. Αυτό που απαιτείται είναι επιμονή, συνεργασία και συνεχής συμμόρφωση. Με αυστηρούς ελέγχους, τακτική παρακολούθηση και σωστή υποστήριξη από έμπειρους φορείς, η Κρήτη μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει ασφαλείς διακοπές, προσθέτοντας στην εμπειρία των επισκεπτών τη σιγουριά μιας υψηλής ποιότητας υποδομής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Κρήτη έχει τα “εργαλεία” για να θωρακιστεί απέναντι στη Legionella

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ