ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξανά – μανά, εκλογές

0

Σε δουλειά να βρισκόμαστε... Επίσπευση των θεσμικών διαδικασιών για την συντομότερη προσφυγή σε νέα εκλογική διαδικασία δρομολογείται με την σύμφωνη μάλιστα γνώμη όλων των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να εκδοθεί διορθωτικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα ορίζει ότι η νέα Βουλή που ανέδειξαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί την Κυριακή 28 Μαϊουστις 18:00 το απόγευμα, αντί 1ης Ιουνίου που αρχικά είχε προγραμματιστεί, προκειμένου να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές. Την ερχομένη Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή προεδρείου Βουλής και την ίδια ημέρα θα θυροκολληθεί νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν επισημοποιηθεί από το πρωτοδικείο και τα αποτελέσματα των "σταυρών" που έλαβαν οι βουλευτές. Διαδικασία φαστ φουντ αν και έχουμε μπροστά μας σχεδόν ένα μήνα που θα συνεχίσουμε να ζούμε το εκλογικό κλίμα ως χώρα και δεν ξέρω πόσο μας ωφελεί αυτό.

Όπως είναι γνωστό νίκη με μεγάλη διαφορά πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στις 21/5/2023. Δεδομένου ότι είναι ένα βήμα μακριά από την αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το συντομότερο να πάει σε δεύτερες εκλογές και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η ημερομηνία τελικά θα πάει είναι η 25 Ιουνίου.

Όλα έγιναν κατά το τυπικό του Συντάγματος. Την επόμενη των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ωστόσο την επέστρεψε την ίδια ημέρα το απόγευμα. Και η διαδικασία των διερευνητικών, όπως είδαμε, ήταν πολύ σύντομη, χωρίς να χρειαστεί να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο των εννέα ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, είχε την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κανένας τους δεν το έκανε.

Εφόσον η τυπική διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα για σχηματισμό κυβέρνησης το σενάριο προβλέπει ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις τελευταίες εκλογές, προκειμένου να εξεταστεί, αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν αποβεί και αυτή η προσπάθεια άκαρπη, η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Σενάρια και πραγματικότητα γίνονται ένα… Μπερδεύονται, όπως μπερδεύεται και η κοινωνία με όσα βλέπει ακούει και διαβάζει αυτές τις μέρες. Και το χειρότερο είναι ότι, θες δεν θες, σε βάζουν μέσα στην ιστορία προσπαθώντας να πολώσουν τα πράγματα. Στόχος είναι να «χτυπήσουν» κι εκείνο το 40% της αποχής του εκλογικού σώματος που δείχνει με τη στάση του να απορρίπτει όλη αυτή τα διαδικασία, επειδή όχι μόνο δεν την εμπιστεύεται, αλλά πιο πολύ δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς που θέτουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης.

Αντί λοιπόν κάποιοι αναλυτές να κουνάνε το δάκτυλο ως αυστηροί δάσκαλοι, ας κάνουν την αυτοκριτική τους, αν ξέρουν τι πράγμα είναι αυτό και ας επιδιώξουν να πιάσουν επαφή με την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Ίσως κάτι ψυχανεμιστούν από όσα δύσκολα βιώνει τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο. Λέμε τώρα. Όχι πως είναι εύκολο με τον παχυδεσμισμό που διακρίνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας… Αυτό και αν το ξέρουμε καλά!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ