ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές λοιπόν κι επίσημα

0

Ιδού λοιπόν και τυπικά στο δρόμο για τις εκλογές. Το Σάββατο 22/4/2023 είχαμε το τυπικό Ο.Κ. από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από την ενημέρωση του της από τον πρωθυπουργό. Η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών ήταν πια γεγονός. Και τοιχοκολλήθηκε στη Βουλή, όπως συνηθίζεται.

Φυσικά κανείς δεν ξαφνιάστηκε. Όλοι το γνωρίζαμε εδώ και ένα μήνα, ίσως και περισσότερο. Ιδιαίτερα οι πολιτικοί κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι είχαν έτοιμη και τη λίστα με τους υποψηφίους κατά εκλογική περιφέρεια. Κάτι ψιλά τους έμειναν που θα τα συμπληρώσουν λίγο μετά την, επίσης τυπική, ανακήρυξη των υποψηφίων, προκειμένου να τυπωθούν τα ψηφοδέλτια.

Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά εδώ και πολύ καιρό, οι πολιτικοί οργώνουν τη χώρα οργανώνοντας προεκλογικές συγκεντρώσει, «ενημερώνοντας του φίλους και τους οπαδούς τους. Την ίδια ώρα τα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων ασχολούνται με σκανδαλολογίες «αποκαλύπτοντας» ο ένας, τα αδύναμα σημεία ή ακόμα και τα σκάνδαλα του άλλου.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει η επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, την Κυριακή 21 Μαΐου 2023; Τίποτα, πέρα από το ότι ενεργοποιείται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να καλύψει τα τυπικά σημεία και τις υποχρεώσεις του για την εύρυθμη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι ανάμεσα μας, ετοιμάζονται για ένα ακόμα τριήμερο με αφορμή την αργία της Πρωτομαγιάς. Αυτό, σαν απλή αναφορά, χωρίς προεκτάσεις για το αν είναι αργία ή απεργία η Εργατική Πρωτομαγιά. Έτσι κι αλλιώς δεν το έχουν ακόμα λύσει, διαχρονικά και ούτε πρόκειται αυτό να διευθετηθεί τα επόμενα χρόνια, όπως καταλαβαίνουμε.

Θα δώσει όμως, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, στους υποψηφίους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πολύ κόσμο και να εκθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους, ώστε να πείσουν τους ψηφοφόρους, ότι η ψήφος στο όνομα τους θα είναι μια καλή επένδυση για την επόμενη τετραετία. Αν και έτσι όπως εξελίσσονται  τα πράγματα για το μόνο που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος την επομένη των εκλογών, είναι η τετραετής θητεία της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από την κάλπη.

Πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης έγιναν και οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την δημοσιοποίηση του πρώτου γκάλοπ της Metron Analysis για το Βήμα, η Κουμουνδούρου αμφισβήτησε ευθέως τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων, ενώ έθεσε και πάλι θέμα τηλεμαχίας καθώς συνεδρίασε η διακομματική επιτροπή προκειμένουν να πα΄ρει θέση για το ζήτημα.

Στην κυβέρνηση η αντίδραση ήταν άμεση χαρακτηρίζοντας προβλέψιμη την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει», δήλωνε μεταξύ άλλων στην επίσημη πρώτη του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Άκης Σκέρτσος.

Μια άλλη εξέλιξη ήταν ότι ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, ορκίστηκετην Κυριακή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Καλλιόπη Σπανού, ως Υπουργός Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα μέλη της κυβέρνησης παραμένουν στα υπουργεία τους, πλην του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, με την καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (πρώην Συνήγορος του Πολίτη) να αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών και τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Η κ.Σπανού είναι εκείνη που θα παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του θα επισκεφθεί σχετικώς την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εδώ, θέτουμε τα πράγματα ως έχουν, επειδή έχουμε επιλέξει, σε προσωπικό επίπεδο, να μείνουμε μακριά από όλο αυτό το θέατρο…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ