ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σπουδές στο Εξωτερικό

0

Οι Βρετανοί μεσοαστοί ‘γύρισαν την πλάτη στα πανεπιστήμια’, σύμφωνα με τους Times της περασμένες Δευτέρας. Αυτό είναι κάτι που το παίρνει κανείς σοβαρά όταν το συναντά στις σελίδες τους.

Φοβούμενοι το χρέος, οι νέοι της Βρετανίας κοιτάζουν προς διαφορετικές διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ένας νεαρός ενήλικας που μόλις έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο, έχει συνήθως φορτωθεί και ένα χρέος μεταξύ 40.000 και 60.000 λιρών. Τα δίδακτρα είναι συνήθως γύρω στις 9.500 λίρες ετησίως. Επίσης, δάνεια χορηγούνται για να ανταπεξέλθουν οι νέοι και των υπόλοιπων υποχρεώσεων, μια και η τιμή για ένα δωμάτιο, συνήθως κυμαίνεται μεταξύ των 600 και των 800 λιρών.

Αν και το χρέος αποπληρώνεται μόνο όταν ο εκάστοτε απόφοιτος ξεκινά να κερδίζει τουλάχιστον μεταξύ 1.682 και 1.750 λιρών μηνιαίως, αναλόγως το δάνειο, ελάχιστοι πλέον θέλουν να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους καριέρα με τόσο μεγάλο χρέος.

Αυτό που πλέον ενδιαφέρει τους νέους, είναι να ξεκινήσουν μια ‘Degree Apprenticeship’, ή Μαθητεία, στα Ελληνικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της Μαθητείας, οι νέοι πληρώνονται, δεν πληρώνουν δίδακτρα, και κυρίως, αποκτούν τις απαιτούμενες δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να μπουν στην πολύ ανταγωνιστική Βρετανική αγορά εργασίας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, κατά το τέλος της Μαθητείας, οι νέοι θα έχουν και ένα πανεπιστημιακό τίτλο, ο οποίος θα είναι κομμένος και ραμμένος για τις απαιτήσεις των εργοδοτών, και κυρίως, δεν θα υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση.

Ευνόητο είναι ότι, όταν οι εργοδότες είναι η PwC, η Rolls-Royce, ή η Dyson, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι νέοι, πλούσιοι ή φτωχοί, απορρίπτουν την παραδοσιακή πανεπιστημιακή φοίτηση και στρέφονται προς τη Μαθητεία. Σύμφωνα με τους Times είναι τόσο δημοφιλής αυτή η επαγγελματική κατάρτιση, όπου δεν είναι καθόλου σπάνιο κάποιοι να απορρίψουν θέση σε πανεπιστήμια όπως του Cambridge, για μια Μαθητεία στην Dyson, για παράδειγμα.

Επίσης, σύμφωνα με τους Times, οι παραδοσιακοί απόφοιτοι πανεπιστημίων εκπροσωπούν πλέον ‘μια άλλη εποχή’.

Η νέα εποχή όμως δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα όσον αφορά τις ευκαιρίες. Μάλιστα, αν υπάρχουν ροδοπέταλα, συνήθως από κάτω κρύβεται μεγάλη λακκούβα.

Πρόσφατα, γνωστοποιήθηκε σε συννεφοβατούντες όπως εγώ, η ύπαρξη του ‘Πανεπιστημίου Λαμογίων’, ενός διεθνούς ιδρύματος το οποίο έχει την έδρα του στη Ρουμανία. Ιδρυτής του είναι ο Άγγλο-Αμερικανός Άντριου Τέϊτ, ένας πρώην αθλητής του kick-boxing και αποβεβλημένος από το Big Brother του 2016 γιατί χτύπησε μια από τις γυναίκες του παιγνιδιού.

Η διδακτέα ύλη, που απευθύνεται κυρίως σε νεαρούς 18 και 19 ετών, έχει σκοπό, σύμφωνα με τον Τέϊτ και τους Times, την ‘επιμόρφωση εκείνων που δεν θέλουν να τους λένε οι άλλοι ότι είναι ‘τοξικοί’ γιατί πάνε στο γυμναστήριο, θέλουν να οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, θέλουν να βγάζουν εύκολο χρήμα και να έχουν ‘hot chicks’.

Για τους μη γνωρίζοντες την Αγγλική  αργκό, παρακαλώ σημειώστε ότι λέγοντας ‘hot chicks’, επ’ ουδενί δεν αναφέρεται σε ξεροψημένο κοτόπουλο, αλλά σε ‘όμορφα κορίτσια’.

Οι  Times δεν δίνουν παραδείγματα της διδακτέας ύλης του εν λόγω πανεπιστημίου, μια και υπάρχει μεγάλη μυστικότητα. Αναφέρεται μόνο ότι οι γείτονες απλά βλέπουν ένα μεγάλο κτίριο γεμάτο εξωτερικές κάμερες και φρουρούς. Επίσης, είκοσι τέσσερεις ώρες, και επτά μέρες την εβδομάδα, βλέπουν σε βιντεοκάμερες διάφορες γυναίκες να δίνουν show για ενηλίκους.

Η Ρουμάνικη αστυνομία φαίνεται να διαφωνεί με το διδακτικό περιεχόμενο του ‘Πανεπιστημίου Λαμογίων’, και γι’ αυτό πριν από λίγες ημέρες συνέλαβε τους ιδιοκτήτες για οργανωμένο έγκλημα, καθώς και, εκμετάλλευση και εξαναγκασμό δημιουργίας πορνογραφικού υλικού.

 Αναρωτιέμαι.

Απονομές πτυχίων κάνει το εν λόγω πανεπιστήμιο;

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ