ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπερχρεωμένοι καταναλωτές

0

Μόλις βγήκαμε από μια 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία... Την περασμένη Τετάρτη, η χώρα "πάγωσε". Πέρασε πολύς καιρός που είχε να κινηθεί κάτι από πλευράς των συνδικάτων. Θες η κοινωνική αποστασιοποίηση τον καιρό του Covid-19, θες η γενικότερη απραξία αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης των ανθρώπων. σε κάποιον εναλλακτικό πολιτικό φορέας, αυτό που λέμε κίνημα έχει "καθίσει" πολύ.

Βεβαίως, δεν είναι η μόνη αιτία. Φταίει και η πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, που ακόμα κι αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε, ο καθένας σηκώνει το δικό του μπαϊράκι, προβάλλοντας τις προτάσεις του ως τις μόνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος.

Και είναι απογοητευτικό να βλέπεις, τουλάχιστον στην Αθήνα τρεις - τέσσερις διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες για το ίδιο ζήτημα. Ποιος θα τους πάρει στα σοβαρά, ως "απειλή". Και όμως τα προβλήματα είναι και πολύ σοβαρά και πολύ μεγάλα.

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα δεν έχει προηγούμενο. Οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής, έχουν εκτοξευθεί, ήδη από τις αρχές του 2022 και ανεξαρτήτως του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας (μαζί με τον παραλογισμό της «ρήτρας αναπροσαρμογής») βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, κατακλύζεται καθημερινά από μηνύματα καταναλωτών που είτε καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές προμηθευτών, είτε διαμαρτύρονται για τον εφιάλτη της ακρίβειας, είτε μεταφέρουν την απόγνωσή τους για την τρέχουσα κατάσταση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι πλειστηριασμοί κατοικιών είναι, πλέον, καθημερινό φαινόμενο, αφού οι τράπεζες και τα funds που απέκτησαν τα δάνεια, επιταχύνουν τις αναγκαστικές διαδικασίες για την είσπραξη απαιτήσεών τους από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Η αύξηση των κατασχέσεων σε ακίνητα αλλά και των κατασχετηρίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις (ήδη στα Ειρηνοδικεία διαπιστώνεται ότι οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, έχουν πολλαπλασιαστεί), ενώ ο καταναλωτής αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Γεννιέται, μ’ άλλα λόγια, ο νέος υπερχρεωμένος Έλληνας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες οφειλές τις οποίες πλέον δεν μπορεί να καλύψει. Η διαφορά με το παρελθόν, είναι ότι δεν υπάρχει επαρκές προστατευτικό πλαίσιο (όπως ήταν ο «Νόμος Κατσέλη»), αφού ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι προσανατολισμένος στην ικανοποίηση των πιστωτών, ενώ και η πλατφόρμα του «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών», κρίνεται αποτυχημένη.

Για εμάς, είναι πρωταρχική και άμεση ανάγκη, η Πολιτεία να πάρει άμεσα, ουσιαστικά μέτρα, για να αντιμετωπιστεί η ζοφερή κατάσταση που έχουμε μπροστά μας.

Προτείνουμε: Αναστολή λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, προώθηση όλων των τύπων ενέργειας (π.χ. υδρογόνο, γεωθερμία, κ.λπ.) χωρίς προκαταλήψεις και προτεραιοποιήσεις, ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών μέσω της κατά προτεραιότητας τιμολόγησής τους με τις ενεργειακές πηγές μικρότερου κόστους παραγωγής, μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής.

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφοράς του δικαίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα διαχύσει την αύξηση αυτή σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων - καταναλωτών.

Καλούνται οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε καταναλωτικό πρόβλημα, να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας. On line φόρμα υποβολής καταγγελίας: https://eeke.gr/epikinonia/kataggelies/ e-mail: [email protected] Τel :210-8817730 Web: www.eeke.gr fb: www.facebook.com/enosikatanaloton/

Φυσικά σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλές Ενώσεις Καταναλωτών που στηρίζουν ενεργά, τους ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους κι αυτό είναι ενθαρρυντικό στοιχείο που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Προσεγγίστε τις και αποφορτιστείτε από τη μεγάλη πίεση που σας ασκούν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ