ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δύσκολοι καιροί!

0

Δεν θέλω να σας «μαυρίσω» την καρδιά, αλλά όλοι εδώ ζούμε και ξέρουμε πολύ καλά τι μας περιμένει το χειμώνα που έρχεται… Ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός είναι «δύσκολος», ο πιο σκληρός περικλείεται στην αγωνία που εκφράζεται με τη σκέψη «πως θα τα βγάλουμε πέρα;»

Όλα έχουν πάρει την ανηφόρα! Το έχετε νιώσει στην τελευταία αναγκαία επίσκεψη σας στο σούπερ μάρκετ, καθώς πήγατε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα πράγματα για το σπίτι. Παντού αυξήσεις και όπου δεν έχουν γίνει εμφανώς, έχουν μειώσει την ποσότητα του περιεχομένου του προϊόντος.

Ο μισθός ή η σύνταξη εξανεμίζονται γρήγορα καθώς την ανηφόρα και μάλιστα μεγάλη, συνεχίζουν να ακολουθούν τα καύσιμα και τα τιμολόγια ηλεκτρική ενέργειας. Εκεί, κατά τις 20 του μήνα «χτυπά κόκκινο». Ακόμα και στη λαϊκή, που υποτίθεται ότι οι τιμές είναι λίγο πιο ισορροπημένες, θα το δεις αυτό.

Παντού, στον φούρνο, στα καφέ, στην παροχή υπηρεσιών. Και είναι εντυπωσιακό πόσο «ψύχραιμα» το παρακολουθεί, όλο αυτό η κυβέρνηση που έχει την άμεση ευθύνης διαχείρισης του προβλήματος. Εξαντλείται σε επιδόματα, που στην ουσία είναι μικρά μπαλώματα, τα οποία δεν λύνουν, αλλά διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Σα να ζουν αλλού, επειδή ίσως η βουλευτική ή υπουργική αποζημίωση είναι αρκετά υψηλή, με αποτέλεσμα να μη «διακρίνουν» το πρόβλημα. Και μάλλον έτσι πρέπει να είναι. Επιπλέον, δε βγαίνουν έξω, δε μιλάνε με ανθρώπους, δεν γνωρίζουν τις δυσκολίες που περνάνε, φαντάζομαι δεν ξέρουν ούτε τι μισθό παίρνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι, αν πληρώνονται στην ώρα τους, αν τους έχουν «μέσα» με καθυστερούμενα, τίποτα.

Εντελώς θεωρητικά, γνωρίζουνε ότι δεν έχουν πάρει αυξήσεις, ούτε ένα ευρώ, λόγω της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης και αγνοούν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες τους έχουν ζητήσει εκβιαστικά και έχουν πετύχει, μειώσεις μισθών, λόγω του λοκ ντάουν της δίχρονης ταλαιπωρίας του κορονοϊού Covid-19.

Αλλά εκεί έξω, υπάρχει ένα καζάνι που βράζει από οργή και αγανάκτηση. Πώς θα εκδηλωθεί άραγε όλο αυτό; Μερικοί πιστεύουν ότι η σημερινή ησυχία, «παγωμάρα» και απόσυρση, κάποια στιγμή θα ξεσπάσει με έντονη κοινωνική βία και αποσταθεροποίηση. Μακάρι να μην δικαιωθούν, όλοι εκείνοι που προβλέπουν κάτι τέτοιο.

Επειδή όμως η ζωή κάνει κύκλους και η ιστορία έχει καταγράψει ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν, γι αυτό καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, ψύχραιμοι και σε επαγρύπνηση.

Έτσι δεν θα «πέσουμε από τα σύννεφα», όταν δούμε την κοινωνία γύρω μας να καταρρέει με πάταγο. Και ήδη έχει σπάσει το σπυρί της ηθικής με όλα όσα ακούμε να συμβαίνουν. Θα διαπιστώσουμε τότε, ότι η επιβίωση επιβάλλει μικρά, προσεκτικά βήματα και όχι μεγάλα σχέδια και όνειρα, επειδή το μέλλον του κόσμου, όπως τον ξέρουμε, μάλλον δεν θα είναι και τόσο μακρύ.

Ίσως σκεφτείτε πως ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, η ζωή δεν ήταν και τόσο εύκολη και πάντα υπήρχαν προβλήματα. Δεν αντιλέγω. Μόνο που τόσα πολλά μαζί και σε τέτοια έκταση, πρώτη φορά συμβαίνει να τα ζούμε τώρα.

Σύσταση της στήλης: Μη χάνεται τη χαρά σας, μη σας παίρνει από κάτω το άγχος και η αγωνία για το αύριο. Ας μάθουμε να ζούμε με λιγότερα ή αλλιώς με όσα έχουμε και να απολαμβάνουμε τις μικρές καθημερινές μας στιγμές. Γιατί κι αυτές έρχονται και παρέρχονται και δεν πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες.

Ας επανεξετάσουμε τους στόχους μας και ας θέσουμε προτεραιότητες, ρεαλιστικές. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και όχι εκείνα που κάποτε βιώναμε, επειδή μπορούσαμε και σας άρεσαν. Και μην παρασυρόμαστε από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνική δικτύωσης, στο διαδίκτυο. Προωθούν έναν τρόπο ζωής που απέχει πολύ από την αλήθεια και τον «πασπαλίζουν» με τη χρυσόσκονης της υπερβολής που τείνει να φτάνει στο ψέμα.

Ξαναδείτε σε νέα βάση τις ανθρώπινες σχέσεις. Επανεξετάστε τις φιλίες σας. Δοκιμάστε να διευρύνετε τον κύκλο σας. Μην ξεχνάτε όλα αυτά να τα κάνετε με χαμόγελο και καλή διάθεση, ακόμα κι αν έχετε αιτία για θλίψη. Να θυμάστε ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ