ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προβλήματα, παντού

0

Την ακρίβεια, την απώλεια εισοδήματος και το ενεργειακό ζήτημα αξιολογεί ως τα πλέον σημαντικά ζητήματα η ελληνική κοινή γνώμη σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analisis που παρουσιάστηκε στο συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από τον «Κύκλο Ιδεών», πρόσφατα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η έρευνα εξετάζει το πως η ελληνική κοινή γνώμη προσλαμβάνει τις διεθνείς εξελίξεις και τις συνέπειες που παράγονται από αυτές, τις κοινωνικές τάσεις, θέματα που έχουν να κάνουν με την δημοκρατία, τα πολιτικά συστήματα και τα μετεκλογικά σενάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια, το 68% το ενεργειακό ζήτημα, το 54% τη δημόσια παιδεία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 49% την απώλεια εργασίας, το 44% την τουρκική απειλητικότητα και το 41% την δημόσια υγεία, το 40% τους δημοκρατικούς θεσμούς και ενώ το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών έρχεται τελευταίο με το 38% να το θεωρεί ως το πιο σημαντικό.

«Από την ανάλυση προκύπτει πως, δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι, το αν θα έχω εισόδημα με ζητήματα όπως το εάν λειτουργούν οι θεσμοί και που στέκονται», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το πώς, ανεξάρτητα από το τι θεωρούν ως το περισσότερο σημαντικό οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους και αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διάρκεια της πανδημίας. Η μέση τιμή Ικανοποίησης από τη ζωή για τους Έλληνες είναι 5,8 παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη από το 6,2 του 2017.

Η υπόθεση της πανδημίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων έχει αναδείξει ένα μείζον ζήτημα, το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο καθορίζει και το αίσθημα της ικανοποίησης και του ανικανοποίητου. Παράλληλα το αίτημα για Ελευθερία επιστρέφει και σταδιακά ενδυναμώνεται.

Στο ερώτημα εάν θεωρούν σημαντικότερη την ασφάλεια ή την ελευθερία, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ελευθερία είναι σημαντικότερη έναντι του 31% που θεωρεί πιο σημαντική την ασφάλεια.

Οι δυο στους τρεις Έλληνες θεωρούν πολύ σημαντικό να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα, ενώ παράλληλα το ποσοστό όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της δημοκρατίας είναι χαμηλότερο, αλλά οριακά υψηλότερο από εκείνο του 2017.

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία το 71% τάσσεται κατά της Ρωσίας, έναντι του 16% που τάσσεται υπέρ. Ταυτόχρονα όμως επιθυμούν αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, λόγω των επιπτώσεων στην καθημερινότητα.

Στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, και στο ερώτημα, εάν πιστεύουν ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, το 65% απαντά ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και το 27% ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει.

Στο ερώτημα εάν συμφωνούν με την άποψη ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, το 56% συμφωνεί και το 34% διαφωνεί με την άποψη.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι ότι σταθερά η Ελλάδα έχει ένα από το χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής εμπιστοσύνης που υπάρχουν στην Ευρώπη και αυτό δεν έχει γίνει τυχαία.

Η κομματική εμπιστοσύνη κινείται σε χαμηλά επίπεδα, όπως και η ταύτιση με κάποιο πολιτικό κόμμα. Οι δυο στους τρεις δεν ταυτίζονται με τις θέσεις κάποιου πολιτικού κόμματος και μόνο το 31% δηλώνει ότι ταυτίζεται.

Γιατί με τέτοια έρευνα έχει αξία και πού έγκειται αυτή; Κυρίως στο γεγονός ότι άνθρωποι που ζουν σε αποστειρωμένα γραφεία, αντιλαμβάνονται πως είναι το κλίμα έξω στο κόσμο. Και θα προσπαθήσουν, στον χρόνο που μένει ώς τις εκλογές, να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους, προκειμένου να γίνουν δημοφιλείς και να υφαρπάσουν την ψήφο τους. Τίποτε, ωστόσο, δεν μας βεβαιώνει ότι θα κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση προς το καλύτερο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ