ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Απελπισμένοι από τη ζωή

0

Είναι φοβερό, αλλά κάθε μέρα, 3.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δίνουν τέλος στη ζωή τους. Η Αγία Γραφή αναφέρει έναν βασικό λόγο για τον οποίο πολλοί φτάνουν σε τέτοια απόγνωση. Εξηγεί ότι ζούμε σε “καιρούς κρίσιμους, δύσκολους στην αντιμετώπισή τους”.

Οι άνθρωποι νιώθουν τις πιέσεις της ζωής να τους σφυροκοπούν. Αν ένα άτομο σαρώνεται από τις ανησυχίες της ζωής, ίσως σκέφτεται την αυτοκτονία ως διέξοδο από τον πόνο. Τι μπορείτε να κάνετε αν έχουν περάσει και από το δικό σας μυαλό τέτοιες σκέψεις;

Σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά; Δεν είναι. Δείτε, μόλις πριν λίγες μέρες, μια είδηση από την Κρήτη:

Μία νέα τραγωδία, η δεύτερη μέσα σε ένα 24ωρο, καταγράφηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κρήτη με έναν ακόμα άνθρωπο να δίνει, όπως όλα δείχνουν, τέλος στη ζωή του.

Το τραγικό περιστατικό καταγράφηκε σε χωριό του Δήμου Αμαρίου, έξω από το Ρέθυμνο, όταν στις 6 περίπου το απόγευμα ένας 64χρονος άνδρας εντοπίστηκε απαγχονισμένος μέσα σε αποθήκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άψυχο σώμα εντόπισε ο ανιψιός του, ο οποίος έντρομος ενημέρωσε τις αρχές, ωστόσο ήταν ήδη αργά για τον 64χρονο.

Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λόγοι που οδήγησαν τον 64χρονο να δώσει τέλος στη ζωή του.

Κι ακόμα μια είδηση:

Σε αυτοχειρία αποδίδουν οι Αστυνομικές Αρχές και τον θάνατο της 86χρονης γυναίκας που το μεσημέρι του Σαββάτου βρέθηκε νεκρή μέσα σε πηγάδι στις Βούτες Ηρακλείου. Την γυναίκα αναζητούσαν τα συγγενικά της πρόσωπα, ενώ έξω από το πηγάδι βρέθηκαν προσωπικά της αντικείμενα.

Κάτι τέτοιες ώρες οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι προσπαθούν να πιαστούν από κάπου. Αξίζει, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι και ότι δυστυχώς σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σήμερα.

Αν και προς το παρόν ίσως φαίνεται πως το πρόβλημά σας δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ, τα πράγματα συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Στο μεταξύ, όμως, πώς μπορείτε να βοηθηθείτε;

Μιλήστε για αυτό που νιώθετε σε έναν ώριμο, έμπιστο φίλο. Ο δίκαιος Ιώβ, που αναφέρεται στη Γραφή, εξέφρασε τα αισθήματά του σε άλλους σε μια ταραγμένη περίοδο της ζωής του. Όταν ένιωθε ότι είχε “σιχαθεί τη ζωή του”, είπε: «Θα εκδηλώσω την ανησυχία που έχω για τον εαυτό μου, θα μιλήσω με πίκρα στην ψυχή μου!»

Αν εκμυστηρευτείτε τις ανησυχίες σας σε άλλους, τα αισθήματά σας ίσως καταλαγιάσουν και μπορεί να δείτε με άλλο μάτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Ανοίξτε την καρδιά σας στον Θεό με προσευχή. Μερικοί νομίζουν ότι η προσευχή δεν είναι τίποτα παραπάνω από ψυχολογικό δεκανίκι, αλλά η Γραφή διαφωνεί. Το εδάφιο Ψαλμός 65:2 λέει πως ο Ιεχωβά Θεός είναι “Αυτός που ακούει προσευχή”, και το εδάφιο 1 Πέτρου 5:7 αναφέρει: «Αυτός ενδιαφέρεται για εσάς».

Η Γραφή τονίζει επανειλημμένα, πόσο σημαντικό είναι να στηριζόμαστε στον Θεό. Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές δηλώσεις:

«Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά με όλη σου την καρδιά και να μη στηρίζεσαι στη δική σου κατανόηση. Σε όλες σου τις οδούς αυτόν να λαβαίνεις υπόψη, και αυτός θα κάνει ευθείς τους δρόμους σου». —ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ 3:5, 6.

«[Ο Ιεχωβά] θα εκπληρώσει την επιθυμία εκείνων που τον φοβούνται, και θα ακούσει την κραυγή που υψώνουν για βοήθεια και θα τους σώσει». —ΨΑΛΜΟΣ 145:19.

«Αυτή είναι η πεποίθηση την οποία έχουμε προς αυτόν, πως ό,τι και αν είναι αυτό που ζητάμε σύμφωνα με το θέλημά του αυτός μας ακούει». —1 ΙΩΑΝΝΗ 5:14.

«Ο Ιεχωβά είναι πολύ μακριά από τους πονηρούς, αλλά ακούει την προσευχή των δικαίων». —ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ 15:29.

Αν μιλήσετε στον Θεό για αυτά που περνάτε, εκείνος θα σας βοηθήσει. Εύλογα, λοιπόν, η Γραφή σάς προτρέπει “να εμπιστεύεστε σε αυτόν σε κάθε καιρό . . . Ενώπιόν του χύστε την καρδιά σας”. —Ψαλμός 62:8.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ