ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ξωκκλήσι «ναϋδριο» της Αγίας Σοφίας στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου

0

Στο βιβλίο μου με τίτλο : Το χωριό μου Άγιος Ιωάννης …………, που εκδόθηκε το έτος 2006 σελ. 27, όπως και στο επόμενο με τίτλο : Στη βορεινάδα μιας κορφής …….., που εκδόθηκε το έτος 2015 σελ.32, συμπεριέλαβα όσα στοιχεία βρήκα καταγραμμένα, για διάφορα θέματα που αφορούν τον Άγιο Ιωάννη, αλλά και προφορικές μαρτυρίες (θρύλους) και παραδόσεις, όσες περιήλθαν σε γνώση μου. Για το ξωκκλήσι της Αγίας Σοφίας έλαβα σοβαρά υπόψη μου το βιβλίο του Θεολόγου-Αρχαιολόγου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Έφορου Αρχαιοτήτων, με πολλές συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια, με πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Ιωάννη Βολανάκη.

   Ο Ιωάννης Βολανάκης με τη στήριξη του Συλλόγου Αϊγιαννιωτών της Αθήνας, το έτος 1988 εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο : Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Στις σελίδες 15 και 20 ο συγγραφέας καταγράφει κάποια στοιχεία, σύμφωνα με την επιστημονική του μελέτη και για το «ναϋδριο» της Αγίας Σοφίας, τα οποία και μετέφερα επακριβώς στα προαναφερθέντα βιβλία μου. Τα όσα κατέγραψα και τα έχω επαναλάβει σε σχετική αρθρογραφία, δεν είναι δικές μου εκτιμήσεις, φαντασιώσεις ή παραμυθιάσματα τρίτων..

   Αναφέρει λοιπόν ο Ιωάννης Βολανάκης για το ναϋδριο της Αγίας Σοφίας : «Ο αρχικός ναός ήτο αφιερωμένος εις την του Θεού Σοφίαν, όπως και ο ναός της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως και όχι στην Αγία Μάρτυρα Σοφία …» Από το έτος 1988 μέχρι σήμερα (34 χρόνια), τα επιστημονικά αυτά στοιχεία σίγουρα βρίσκονται στη διάθεση όλων των Αϊγιαννιωτών και στη βιβλιοθήκη του χωριού και ουδείς μέχρι σήμερα εξέφρασε αντίθετη άποψη.

 

  Οι όποιες παραδόσεις παππούδων και προπαππούδων μας είναι απόλυτα σεβαστές,  εφόσον δεν αμφισβητούνται τα επιστημονικά δεδομένα (ντοκουμέντα). Η επιστημονική θέση έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

   Το ναϋδριο της Αγίας Σοφίας φωτογράφησα το έτος 1992 προτού διαμορφωθεί στη σημερινή του κατάσταση όπως και πολλές άλλες κατασκευές, μιτάτα, αλώνια, τοπωνύμια, γεφύρια, φαράγγια, νερόμυλους, βράχος φυσικού κάλους (τρουλωτός) κλπ, τα οποία αποτελούνε μέρος του προσωπικού μου αρχείου και τα συμπεριέλαβα στα εκδοθέντα βιβλία μου. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι συνεχίζεται η χρήση τους και μάλιστα παραποιημένες και αλλοιωμένες (ποιό χέρι αφαίρεσε τα δυο πρόσωπα της φωτογραφίας ;), χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά προέλευσης όπως η συγκεκριμένη φωτογραφία της Αγίας Σοφίας την οποία τράβηξα ο ίδιος το έτος 1992.

   Επισυνάπτω τις σχετικές σελίδες από το βιβλίο του Ιωάννη Βολανάκη και την πρωτότυπη φωτογραφία της Αγίας Σοφίας (1992) και καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

   Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο. Η Χάρις της του Θεού Σοφίας και της Αγίας Σοφίας μετά των θυγατέρων της Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας βοήθειά μας.\

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ